Tancul T-14 ,, Armata’’ – Ultima inovație în sectorul militar rus

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent am observat că Publika tv a difuzat un reportaj în care era prezentat ,,noua vedetă” a armatei ruse, tancul de model T-14 ,,Armata”. Fiind cointeresat de ultimele inovaţii în materie de tehnică militară, prezentînd chiar şi o comunicare pe acest subiect am decis să desfăşor această tematica, prezentînd-o celor intrigaţi.

Istoria militară a statelor este un compartiment destul de captivant care trezește curiozitatea publicului. În diferite perioade istorice au existat numeroase dispozitive, arme,mașini de război, sisteme de ofensive și defensive de luptă iar de la o epocă la alta ele au fost supuse modernizării și au devenit tot mai eficiente pe cîmpul de luptă . O viguriozitate și superioritate în lupte a fost obținută prin folosirea în masă a vehicolelor blindate, cu tracțiune pe șenile. Acest eveniment a avut loc în 1916 pe 15 septembrie, cînd  căpitanul H.W. Mortimore din Royal Navy a condus un tanc Mark I în timpul Bătăliei de pe Somme. Din acel moment a fost declanșată o adevărată revoluție ce viza contrucția unor vehicole blindate cînd mai eficiente  în luptă. Aplicarea în masă a tancurilor corespunde Celui Deal Doilea Război Mondial, conflagrație în care fiacare națiune și-a folosit propriile mașini de luptă: Germania (Panzer I, II,II, Pantera, Tigru), URSS (KV I, II, T-28, T-34, IS), SUA (M4 Sherman, T1,M6,) Marea Britanie (Churchill VII, A- 25), Franța (B1, B2, Renaul R-35) etc. În perioada postbelică, pe fundalul cursei înarmărilor, statele au prezentat sistematic inovații în sectorul militar iar în acest sens tancurile au jucat un rol prioritar

Nu vom trece în revistă toate prototipurile ce au apărut în anii postbelici, ci ne vom referi la ultimele noutăți din domeniu. Iar în acest sens Federația Rusă reprezintă un campion net superior la acest capitol. Rusia nu și-a ascuns niciodată armele și armatele iar în ultimul deceniu aceasta revine în forță nu doar  plan politic internațional, dar și prin perfecționări tehnice. Armata rusă a primit noi avioane de luptă și elicoptere, submarine, nave maritime, complexe antiaeriene, iar în curînd pe lîngă renumitul T-90 ,armata rusă urmează să primească un o nouă mașină de război. Anume acest eveniment reprezintă și subiectul central al cercetării noastre.Ține de menționat că baza documentară și suportul istoriografic este unul modest, datorită faptul că însăși produsul, obiectul cercetării (Tancul T-14 Armata) este în proces de construcție). Cu toate acestea pe siturile de specialitate ruse și occidentale există informații utile din care m-am insipirat.

Denumit, tancul T-99 ( denumirea finală T-14) ,,ARMATA,, specialiștii în domeniu se dau cu părerile și precizează cu noul vehicul blindat, va reprezenta o adevărarată capodoperă tehnologică. Ține să menționăm că majoritatea datelor și informațiilor, precum și caracteristicile tehnice rămîn încă neclare și necunoscute, datorită faptului că însăși proiectarea și prezentarea acestui tanc a avut loc în taină și secret, deaceea și informațiile încă nu pot fi confirmate cu cu precizie absolută. Cu toate acestea în presă au apărut documente și surse referitoare la viitoarea armă. Responsabilă de proiectul dat este Corporația ,,UralVagonZavod,, care la elaborate în decursul a 5 ani. Din spusele unor experți se prezumează că ,,Armata,, este o  platform formă avansată a modelelor T-95,Vulturul Negru sau Obiectul – 195, menită să înlocuiască tancurile de model T-72, T-80,T-90.

Noul tanc ,,Armata , este de generația a cincea  și cîntărește aproximativ 55 de tone. Platforma tancului conţine o turelă controlată de la distanță, dotată cu un tun nou de 125 mm iar în caz de necessitate poate fi folosit un tun de calibrul 152 mm, cel mai puternic tun montat vreodată pe un tanc de luptă principal. Energia eliberată este mai mare decât la unul dintre cele mai bune tunuri din lume, considerate anterior: tunul german de la Leopard-2, Rheinmetall de 120 mm. De asemenea tunul principal poate lansa si un nou tip de munitie ghidata laser, de tip racheta, cu raza de actiune de peste 5km.

Turela va avea, de asemenea, un tun secundar de calibru 30 mm – destinat pentru diverse obiective, cum ar fi obiectivele aeriene la joasă altitudine; avioane și elicoptere de atac. O mitralieră grea, montată în turelă, de 12,7 mm este conform relatărilor capabilă de a elimina diverse proiectile, cum ar fi rachetele anti-tanc, fiind capabilă să neutralizare proiectile care se apropie la viteze de până la 3.000 de metri pe secundă. Deasemenea mitralierea este menită să acționeze și contra infanteriei și mașinilor blindate ușoare.

Tancul este înzestrat cu o cutie de viteza automată cu 12 trepte cu un motor diesel de circa 1400-1600  cai putere(12 cilindri) ce poate atinge viteza de 80 km/h, și poate parcurge o distanță  de 525 km fără oprire.

Mașina blindată poate fi înarmată cu 30 proiectile de calibrul 125 mm,  600 grenade calibrul 57 mm și circa 1500 de muniții pentru mitraliera decalibrul 12,7.

Blindajul tancului este o inovație insemnata. Compoziția blindajului este în cîteva straturi și este alcătuită din metal, ceramic și alte compoziții. Metalul folosit este de marca 44C- cv- Ș, creat special la comandă de către uzina  «НИИ стали». Datorită compoziției special și calității noul blindaj scade greutatea mașinii cu circa 15%.

Echipajul tancului este plasat în siguranță, într-o capsulă blindată multi-stratificată, separat de compartimentul alocat muniției ceea ce crește siguranța echipajului. Vehiculul este complet computerizat și are nevoie doar de doi, eventual 3 militari ca să-l opereze.În caz de nereguli tehnice nu va fi nevoie de intervenția echipajului, sistemul super-tehnologizat va identifica singur defecțiunea și va indica ceea ce trebuie reparat.   Mașina este dotată cu condiționer, sistemul de vizualizare nocturnă și de apărare contra armelor de distrugere în masă. Este prevăzut deasemenea să fie instalat  radar de tip aerian neavînd analog în lume ce ar permite mașinii să identifice și să neutralizeze 40 de obiecte dinamice și 25 de obiecte aero-dinamice concomitant.

Noul Tanc ,,Armata,, reprezintă o mașină universală de luptă destinată luptelor terestre dar și extrem eficient contra țintelor aeriene (nave, rachete). Noua armă spre deosebire de precedentele mașini blindate pe șenile va costa mai mult, datorită tehnologizării sporite cărei a fost supus. Cu toate acestea Ministrul apărării a declarat că pînă în 2020 se intenționează ca 70 % din echipamentul forțelor terestre să fie modernizat, cifră care include și 2300 de tancuri noi, iar în acest sens noul tanc Armata va fi cu certitudine noua ,,vedetă,, al forțelor trestre ruse. Producerea în masă a acestui este preconizată începînd cu acest an.

Ține să afirmam faptul că Pe 9 mai, cu ocazia paradei de Ziua Victoriei vom vedea pentru prima oara noul tanc în mod public

Comentarii

Rodion Rusnac

Rodion Rusnac

Sunt cetăţean al Republicii Moldova. Stat în care m-am născut şi doresc să trăiesc în continuare, indiferent de multiplele probleme cu care se confruntă ţara. Nu doresc să neg sau să evit problemele, doresc sa-mi aduc contribuţia la depăşirea lor şi ...

Ultimele articole