Prăbuşirea ştiinţei ruseşti?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

“În Rusia ştiinţa dispare cu ritmuri apocaliptice”. Este concluzia la care ajunge profesorul rus D.Kvon într-un articol publicat în ziarul “Nezavisimaia gazeta”.

Acest fenomen are trei cauze, după autorul citat:

1) Revoluţia gerontologică – datorită succeselor medicinii, academicianul de 70-80 ani al Academiei de Ştiinţe este principalul erou al ştiinţei ruseşti, dispunând de toate resursele financiare şi administrative. Dar la această vârstă potenţialul ştiinţific al omului se epuizează, iar activitatea principală se concentrează asupra şedinţelor interminabile, sărbătorirea jubileelor, acordarea distincţiilor şi premiilor, preocupărilor cotidiene privind sănătatea şi… înmormântărilor. Dar câtă credinţă în propria sfinţenie ştiinţifică şi numai ce idei fantasmagorice nu le vin în cap!

2) Politica ştiinţei promovată de stat – reţete de administrare preluate, corelate cu posibilităţi de finanţare şi o cantitate enormă de instrucţiuni, care le depăşesc pe cele din perioada birocraţiei sovietice. Ca rezultat, universităţi provinciale care nu dispun de infrastructură şi personal calificat primesc sume enorme pentru echipament, îl cumpără şi .. acesta rămâne neutilizat. Sau un număr  mare de reviste de un nivel foarte scăzut, dar care sunt recunoscute drept publicaţii ştiinţifice.

3) O frenetică campanie de căutare a tinerelor talente – academicieni, responsabili de la ministere, organizaţii internaţionale, oligarhi etc. înregistrează fonduri, premii, granturi şi desfăşoară fără întreruperi concursuri pentru tineri, la care se adaugă reflectarea diletantă, entuziasmată şi falsă din presă, pe fundalul bursei mizere a studenţilor şi doctoranzilor. Astfel mulţi tineri lasă munca ştiinţifică serioasă şi se apucă de scris nenumărate proiecte şi încep a da interviuri la dreapta şi la stânga despre minunile ştiinţei.

Chiar dacă concluziile autorului rus par categorice, analiza datelor din cea mai importantă bază internaţională de date ISI Thomson confirmă declinul ştiinţei ruseşti. Astfel, dacă în 1995 Rusia producea 3,88% din publicaţiile ştiinţifice din lume, atunci în 2000 – 3,44%, în 2007 – 2,42%, iar în prezent – circa 2%. Dar cu adevărat catastrofală este implementarea rezultatelor ştiinţifice. Conform unui articol al altui autor rus, L.Radzihovschi, ponderea Rusiei pe piaţa mondială a producţiei înalt tehnologizate (hi-tech) este de doar 0,3-0,4% (SUA – 35%), Rusia înregistrează 0,3-0,5% din brevetele din lume (SUA – 1/3).

Întrebarea mea este: Ce legătură am avea noi cu fenomenul descris şi ce învăţăminte am putea trage?

http://cuciureanul.wordpress.com/

Comentarii