Marea bătălie pentru şefia AŞM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pretutindeni să dau “bătălii” pentru şefie, dar cu cât instituţia este mai mare, inclusiv bugetul acesteia, cu atât lupta este mai acerbă.

Academia de Ştiinţe a Moldovei este cea mai importantă instituţie din domeniul ştiinţei şi probabil a întregii culturi (poate doar după însuşi Ministerul Culturii).

Tocmai din acest motiv, o dată la 6 ani, în această instituţie se formează mari nori de praf, ieşiţi din ciocnirile pretendenţilor la şefie. Din păcate, aşa cum este specific ţărişoarei noastre, monopolul este şi aici decisiv. Când vorbesc de monopol, mă refer la acel Gheorghe Duca, care de aproape 10 ani, a monopolizat preşedinţia AŞM.

Interesantă mutarea acestuia din 2008, când a reuşit să schimbe statutul AŞM, în ceea ce priveşte durata mandatului, de la 4 la 6 ani. Din nefericire (pentru acesta), statutul prevede maxim două mandate consecutive. Sau va găsi şi de astă dată vreun as în mânecă?!

Oricum, a reuşit să adune destul în cei 10 ani de preşedinţie. Ultima mare acaparare au fost cele circa 100 de hectare şi câteva imobile, inclusiv cafeneaua Crizantema.

Şi asta doar în ultimile luni ale lui noiembrie 2013, d-apoi în cei 10 ani. Din astă cauză, fotoliul de preşedinte al AŞM este destul de râvnit.

Unii spun că marii pretendenţi la şefia AŞM din aprilie (probabil) 2014 sunt istoricul Pasat şi economistul Belostecinic.

Din trecutul acestora sunt atât de multe lucruri cunoscute, dar, din păcate, sunt şi mai multe necunoscute. Anume acest fapt va condimenta şi mai mult lupta pentru funcţia de şef al AŞM.

Acum, aceştia mai au nevoie de susţinere politică, căci dă, fără o atare susţinere nu te poţi vedea într-o funcţie înaltă. Prin urmare, candidatul cu cel mai “benefic” program pentru guvernare (sau vreun partid important de la guvernare), are cele mai mari şanse să-şi adjudece şefia.

În concluzie, nu pot decât să precizez că în curând vor începe să apară diverse materiale denigratoare la adresa unui sau altui candidat la şefia AŞM.

Căci anume astfel de strategii fac diferenţa.

Nu uitaţi să votaţi

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole