Descoperire științifică de excepție la Chișinău

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Imagine de V.Colos

Un matematician moldovean soluționează o problemă formulată de către renumitul matematician francez Poincaré acum 130 de ani.

Imagine de V.Colos

Imagine de V.Colos

Se numește Mihail Popa, este doctor habilitat, profesor universitar, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Matematică și Informatică (IMI). A împlinit anul acesta 65 ani şi este unul din cercetătorii adevăraţi de la noi care munceşte cu onestitate şi cu dăruire în domeniul ştiinţei. A rezolvat recent varianta generalizată a uneia din problemele faimoase ale teoriei calitative a ecuaţiilor diferenţiale – Problema Centrului şi a Focarului, formulată de marele savant francez Henri Poincaré (1854-1912).

În limbaj de specialitate, această problemă constă în „determinarea invarianților care deosebesc centrul (traiectoriile, ce înconjoară punctul singular din originea de coordonate, sunt închise) de focar (traiectoriile, ce înconjoară același punct singular, sunt în formă de spirală) a sistemelor de ecuații diferențiale polinomiale cu omogenități neliniare”. Problema formulată de către matematicianul francez în anii 1880-1882 s-a dovedit a fi foarte complicată, fiindu-i consacrate mii de lucrări în ţările cele mai avansate din punct de vedere ştiinţific, iar în Republica Moldova – aproape o sută de lucrări.

Prof. Mihail Popa a mers pe propria cale de soluţionare a problemei, punând la bază realizările predecesorilor săi (Lie, Sibirschi, Lyapunov, Hilbert ş.a.). În urma cercetărilor, împreună cu discipolii săi, s-a reuşit înaintarea unei ipoteze argumentate, potrivit căreia „estimaţia numerică obţinută formează hotarul finit de sus al numărului de mărimi Lyapunov ce rezolvă completamente problema generalizată a centrului și focarului pentru fiecare sistem diferențial polinomial în parte”.

Nu ne rămâne decât să sperăm că această realizare va primi recunoaşterea cuvenită pe plan internaţional, dar şi acasă, acolo unde avem nevoie de promovarea valorilor şi meritocraţiei în toate domeniile, inclusiv în ştiinţă.

Mai multă informație despre realizarea științifică extraordinară și despre autorul acesteia poate fi găsită în articolul „Matematicianul Mihail Popa la ceas de glorie: 130 de ani de zbucium pentru soluţionarea problemei lui Poincaré”, autori – Mitrofan Ciobanu, președintele Societății de Matematică din R.Moldova, Svetlana COJOCARU, directorul IMI, Alexandru Șubă, vicedirector al IMI şi Tatiana Rotaru, jurnalistă, publicat pe site-ul CNAA (din care am utilizat unele date incluse în prezenta postare).

Comentarii