Conferință despre contribuția diasporei la dezvoltarea Republicii Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un grup de reprezentanți ai Diasporei lansează Apelul la contribuții pentru Conferința Deschisă „Republica Moldova 2020. Contribuția Diasporei la dezvoltarea țării de origine”, care se va desfășura la Chișinău în perioada 26 – 27 august 2014. Ideea organizării unei astfel de conferințe pornește de la voința de a scoate în relief capacitatea Diasporei de a contribui la dezvoltarea țării de origine prin partajarea expertizei, experienței profesionale și a deprinderilor de viață obținute în Occident și în restul lumii.

Conferința Deschisă este un forum participativ, unde ideile noi sunt comunicate și ilustrate prin practici concrete, iar apoi dezbătute cu publicul prezent la eveniment. Ea vine să suplinească necesitatea de a oferi o platformă de comunicare pentru ca ideile și practicile inovante identificate în țările de reședință ale migranților să ajungă în Republica Moldova. Conferința este un forum unde ideile noi sunt comunicate și ilustrate prin practici concrete, iar apoi dezbătute cu publicul.

Principalele teme ale conferinței:

  • Contribuția Diasporei la dezvoltarea economică a țării de origine. Rolul remitențelor și atragerea lor în economia reală. Diplomația economică și rolul Diasporei în atragerea investitorilor străini.
  • Rolul Diasporei științifice/academice/culturale în promovarea valorilor democratice și a idealurilor naționale în țara de origine. Contribuții concrete în diverse domenii: reforma cadrului constituțional, reforma sistemului educativ, relansarea sectorului de cercetare și inovare, crearea unor politici culturale moderne, redobîndirea identității naționale și culturale în țara de origine. Rolul Diasporei în protejarea țării de origine în situații de agresiune externă.
  • Diaspora și dezvoltarea pe plan social a statului de origine: elaborarea și implementarea politicilor incluzive, lupta împotriva tuturor formelor de discriminare; promovarea principiilor de democrație participativă.
  • Participarea Diasporei în viața politică și procesele electorale ale țării de origine. Adaptarea sistemului electoral la noile realități. Accesibilitatea proceselor electorale pentru cetățenii cu drept de vot din Diasporă.

Conferința “Diaspora pentru Dezvoltarea Republicii Moldova” este un loc de întâlnire a ideilor inovatoare provenite din exterior, cu posibilitățile, energia și motivația decidenților din Republica Moldova. Impactul principal al evenimentului este preluarea celor mai bune practici din Occident, și implementarea lor în Republica Moldova. Adaptarea inițiativelor inovante din exterior la specificul local al Republicii Moldova și acordarea lor cu posibilitățile de care dispun la moment beneficiarii Conferinței – reprezintă miza principală, “pariul” organizatorilor.

Prezentul Apel la contribuții se adresează persoanelor (originari din Republica Moldova) care își au reședința în afara Republicii Moldova, sau care s-au reîntors recent în țara de origine. Un loc aparte în cadrul Conferinței va fi acordat experților cercetătorilor în fenomenul migratoriu și Diasporă, indiferent de țara lor de origine.
Persoanele interesate sunt invitate să expedieze un rezumat al comunicării lor, în formă liberă, de maxim 350 de cuvinte, la adresa: conferinta.diaspora@gmail.com până la data de 15 iunie 2014.

Comunicările vor fi selecționate de către comitetul de organizare al Conferinței.
Rezultatele procesului de selecție vor fi comunicate până la data de 1 iulie 2014

Echipa organizatorică (în ordinea alfabetică a numelui de familie):
Dorina Baltag, Olanda
Irina Burlacu, Olanda
Corina Cojocaru, Elveția
Cezara Colesnic, Belgia
Mihai Dobrin, Franța
Dorin Dușciac, Franța
Iulian Gramațki, Germania
Ala Mîndîcanu, Canada

Comentarii

Iulian Gramațki

Iulian Gramațki

Doctorand în economie la Goethe Universität Frankfurt; licențiat în Administrare de Business și Științe Politice la Saint Louis University Madrid; membru al Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale și al Platformei Civice „Acțiunea 2012”. Cunoști...

Ultimele articole