Alexandr Dughin: Sunt foarte multe lucruri care mă leagă de România

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cunoscutul filozof, sociolog şi geopolitician rus, Alexandr Dughin, care este fondatorul şi promotorul curentului euroasiatic în Federaţia Rusă, se află într-o primă vizită în Republica Moldova. Venit la Chişinău la invitaţia lui Iurie Roşca şi a Universităţii Populare, pe care fostul lider creştin-democrat o patronează, în dimineaţa zilei de luni, Alexandr Dughin a avut o întâlnire , la sediul PPCD, cu un grup de tineri care reprezentă cercuri tradiţionaliste, conservatoare, creştin-ortodoxe, precum şi cu liderii organizaţiei de tineret a PPCD „Noua Generaţie”.Iuire Roşca: Punem temelia unei colaborări academice foarte importante dintre elitele intelectuale din Federaţia Rusă şi din Republica Moldova

În debutul întâlnirii, Iurie Roşca a declarat că aceasta este un eveniment cu totul special: „I-am recunoscut domnului Dughin la Moscova că nu speram să-l întâlnesc în această viaţă, aşa cum spuneam acum 25 de ani, la Bucureşti, celor mai mari personalităţi de peste Prut pe care am apucat să le văd şi să mă împrietenesc. Vreau să vă anunţ că deja ne-am înţeles cu domnul Dughin, şi pentru mine este o mare onoare, să traduc din limba rusă cartea sa „Ce de-a patra teorie politică”. Va fi o ediţie bilingvă, rusă şi română, cu o prefaţă făcută de mine. Sper că după aceasta va urma o altă carte, „Teoria lumii multipolare”. Acestea sunt nişte lucrări fundamentale şi eu aş fi vrut ca cititorii din Republica Moldova, atât de limba română, cât şi de limba rusă, să poată citi aceste cărţi”, a declarat Iurie Roşca.

Politicianul şi jurnalistul Iuire Roşca a spus că vizita lui Alexandr Dughin la Chişinău va da startul unei colaborări de durată: „Astăzi punem temelia unei colaborări academice foarte importante dintre elitele intelectuale din Federaţia Rusă şi din Republica Moldova. Ne aflăm într-o perioadă istorică foarte confuză, de tranzit, de schimbare, când înţelegem că ne îndreptăm pe o cale care duce spre nicăieri. Noi am depăşit stereotipurile perioadei sovietice, acum însă trebuie să depăşi stereotipurile liberale. Şi, cu ajutorul la asemenea oameni ca Alexandr Dughin, să revenim la tradiţie, la conservatorism, la valorile creştin-ortodoxe.
Dughin este unul dintre cei mai importanţi, dacă nu chiar cel mai important, sociolog, filozof şi geopolitician din Rusia, el face parte din echipa celor mai iluminate minţi din Europa şi din întreaga lume, el este un exemplu important pentru noi de comunicare culturală”, a mai spus Iuire Roşca, declarând că oaspetele său este şi un bun cunoscător al culturii şi, în special, al filosofiei româneşti.

Alexandr Dughin: Lucian Blaga este unul dintre filosofii mei preferaţi

În debutul alocuţiunii sale, Alexandr Dughin a ţinut să confirme că este un admirator al culturii româneşti. „Cu adevărat, mie îmi place foarte mult cultura românească. Trebuie să vă spun că pe mine niciodată nu mă dezamăgesc autorii români. De la pagină la pagină, filosoful român devine tot mai complex şi mai imprevizibil. Unul dintre cei mai preferaţi filosofi ai mei este Lucian Blaga. Pur şi simplu, sunt încântat de scrierile sale. Eu l-am descoperit recent, dar deja mi-am comandat din Franţa toate cărţile lui în franceză şi, cu creionul în mână, le-am citit din scoarţă-n scoarţă.
Un alt mare filosof român, Mircea Eliade, este pentru mine cel mai important autor pentru a înţelege secolul XX. Dar şi alţii, precum Petru Culianu, Mihai Vâlsan, Vasile Lovinescu şi, fireşte, Nae Ionescu.
Şi trebuie să vă spun că eu am cunoscut mulţi oameni în Occident, persoane notorii apropiate curentului tradiţionalist. Dar dintre toţi, cel mai bun prieten al meu a devenit un român – Jean Parvulesco (Ion Pârvulescu), care mi-a rămas cel mai bun prieten până în ziua morţii sale. Sunt foarte multe lucruri care mă leagă de România. În special, de spiritualitatea românească.
Un alt bun prieten de-al meu este italianul Claudio Mutti, care este un mare pasionat al culturii române. Apropo, el a editat cea mai completă ediţie în limba italiană a cântecelor legionare”.

Alexandr Dughin: Republica Moldova este o parte a lumii româneşti care are ieşire spre Rusia

Alexandr Dughin consideră că Republica Moldova constituie un sol fertil pentru instituirea unui dialog eficient între elitele culturale: „Deci, de România mă leagă foarte multe lucruri. Şi sunt foarte bucuros şi recunoscător lui Iurie Roşca pentru că datorită lui mă aflu acum în Republica Moldova. Aici este locul unde poţi întâlni oameni care, pe de o parte, aparţin de cultura rusă, iar pe de altă parte, sunt deschişi şi spre cultura română, care este una profundă, tradiţionalistă. În general, Republica Moldova capătă o nouă faţă geopolitică, o nouă destinaţie pe harta geografiei sacrale. Deci, Republica Moldova este o parte a lumii româneşti care are ieşire spre Rusia şi, totodată, este o parte a lumii euroasiatice, a lumii ruse, pentru că moldovenii, în mod sigur, sunt şi consumatori ai culturii ruse.

Iată de ce această vizită este atât de importantă pentru mine. Este o redescoperire a Moldovei pe harta geografiei sacrale. Nu e vorba de Moldova de suprafaţă, de Moldova liberală, Moldova îndoctrinată, euro-atlantică, ci de Moldova profundă, Moldova identitară, de o Moldova în care ceea ce este românesc şi rusesc nu se află în stare de confruntare, ci de armonie şi completare reciprocă”, a declarat filosoful şi geopoliticianul rus.
Alexandr Dughin a vorbit şi despre Rusia profundă, care este alta decât cea de suprafaţă: „Avem nevoie de comunicare, de dialog intercultural dintre elite. După asta vin relaţiile bilaterale comerciale, economice. Dacă vom ajunge ca elitele noastre intelectuale să se înţeleagă reciproc, atunci vom putea dezvolta o relaţie armonioasă şi în celelalte domenii.

Iată că noi am descoperit astăzi Moldova autentică, profundă. Există şi o Rusie altfel decât cum se vede, una euroasiatică, sacrală, una care e în căutarea propriei identităţi, a identităţii spirituale, ortodoxe. Eu cred că redescoperirea unei astfel de Rusii prezintă interes şi pentru societatea moldovenească.
S-ar părea că atunci când spui „ruşii” totul e clar. Dar, de fapt, ruşii sunt nişte firi foarte enigmatice, noi înşine nu ne înţelegem şi toată istoria noastră nu e decât un paradox suprapus pe un alt paradox”, a menţionat Alexandr Dughin, în alocuţiunea sa ţinută la sediul PPCD.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii