(18+) Genocidul celor 7 omoruri pe minut: iadul rwandez

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Genocidul din Rwanda, produs la sfârşit de secol XX, şi lăsat să se desfăşoare practic nestingherit în oroarea sa, fără implicare din partea ONU, e o altă mărturie înfiorătoare a nivelului subuman la care pot ajunge oamenii căzuţi pradă instinctelor primare ale violenţei. În Rwanda, unde conlocuiesc două etnii de bază, hutu şi tutsi, tradiţional membrii etniei tutsi erau superiori ierarhic şi au reprezentat o vreme îndelungată clasa dominantă în raport cu etnia hutu, deşi aceasta din urmă era mai numeroasă (84% din populaţie). Diferenţele etnice, ideologice şi de stratificare socială, cumulate, au dus în repetate rânduri la izbucnirea unor măceluri groaznice dintre reprezentanţii acestor grupuri. În 1972, în cadrul unor confruntări deosebit de sângeroase, fuseseră omorâţi circa 200.000 de etnici hutu. Mai târziu, după preluarea puterii în stat de către hutu, aceştia au ştiut să se răzbune prin vărsare de sânge pe etnia dominantă de odinioară. Într-un final, a fost organizată o campanie de exterminare totală a etnicilor tutsi.

Premisele fuseseră aparent politice: la 6 aprilie 1994, avionul în care zbura preşedintele rwandez, de origine hutu, Juvenal Habyarimana, a fost doborât. Acesta se întorcea din Tanzania, unde participase la o conferinţă la care discutase despre „cum poporul hutu majoritar să împartă puterea cu tutsi, care este minoritar”. Preşedintele fusese omorât de militanţii hutu, care consideraseră că intenţia de a egala etniile şi de a împărţi puterea cu tutsi este o trădare, însă oficial autori ai atentatului fuseseră declaraţi tutsi. Pornind de la acel eveniment, care oferea o „justificare” pentru răzbunare, şi profitând de o conjunctură internă şi internaţională favorabile violenţei, hutu au iniţiat unul din cele mai teribile genociduri cunoscute de omenire, care se consideră a fi şi cel mai rapid din istorie, când timp de 100 de zile au fost lichidaţi fizic peste 800 de mii (după alte date – 1 milion) de reprezentanţi ai etniei tutsi [Wilson, 2005]. Asta înseamnă aproape 10.000 de omoruri zilnic, 400 în fiecare oră, 7 în fiecare minut, 1 omor la fiecare 9 secunde. Câte un om omorât la fiecare 9 secunde, zi şi noapte, timp de 100 de zile! O matematică infernală.

Alte cifre şi date sunt nu mai puţin înfricoşătoare: circa 10.000 de cadavre ale etnicilor tutsi au fost duse de apele râului Kagera spre lacul Victoria, traversând teritoriul Ugandei. Potrivit mărturiilor unui fermier ugandez, care scotea periodic cadavrele aduse de apele râului, o imagine l-a marcat în mod deosebit: “Odată am găsit o femeie. Avea cinci copii legaţi de corpul ei. Câte unul de fiecare mână. Câte unul de fiecare picior. Unul de spate. Şi nu avea nicio rană…”. Fusese deci scufundată sub greutatea propriilor prunci [Wrangham, Peterson, 1996].

Faptul că au trăit decenii în vecinătate, au avut loc căsătorii interetnice, iar unii etnici tutsi îşi luau identitatea soţului sau soţiei de altă etnie sau viceversa nu a fost un motiv de cruţare. Integrarea socială care avusese lor până la genocid a multiplicat doar dramele din societatea rwandeză [Даймонд, 2008, p. 439]. Tribunalul Internaţional care a cercetat evenimentele din Rwanda a numit genocidul care s-a înfăptuit acolo drept „cea mai mare crimă din toate crimele existente”.  

Corpuri de femei şi bărbaţi aparţinând etniei tutsi, scoase la mal de către pescarii ugandezi.  Pe durata genocidului din 1994, pescarii din Uganda scoteau periodic din apele lacului Victoria zeci de corpuri descompuse, aduse de râu tocmai din Rwanda, de la o distanţă de sute de kilometri. Sursa: http://farm4.static.flickr.com/3199/2650589184_885150b268.jpg

(Bibliografia va fi afişată în cartea la care lucrez, despre conflictele identitare).

Mai multe articole găseşti aici: Instinct şi Raţiune

Comentarii

Dorian Furtună

Dorian Furtună

Etolog, Doctor în Biologie; cercetări în domeniul Etologiei sociale (fundamentele biologice ale comportamentului social şi politic). Interesul ştiinţific: conflictele identitare, agresivitatea socială, ierarhiile, instinctele sociale, antropogeneza, ...

Ultimele articole