Zimbru alege artificial, Sheriff merge pe natural

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Este interesant sa urmaresti viziunile de dezvoltare diferite pe care le au aceste cluburi. Sheriff a facut in ultima perioada modificari pentru ca ambele arene, atit cea mare cit si cea mica sa aiba gazonuri naturale de ultima generatie. Ba mai mult, gazonul artificial de pe arena mica a fost schimbat pe unul natural, iar stadionul a fost marit in categorie, de la doi la trei. Pentru ambele gazoane Sheriff a invesitit estimativ dupa calculele mele in jur de 800 000 – 1 500 000 euro. Iar in aceste calcule nu intra doar cheltuielile de procurare a gazonului, dar transportarea, instalarea sistemei de drenaj, incalzire, personalul calificat, etc.

Unde vor juca cei de la Sheriff pe timp de iarna? Vor juca in complexul sportiv cu acoperis, cum pina acum au facut-o.

In partea cealalta, Co-investitorul echipei Zimbru Adlan Sishanov a declarat ca galben-verzii vor avea doar terenuri cu suprafata artificiala de ultima generatie – trei la numar. Asa ca vor putea pe arena principala sa joace chiar si pe timp de iarna, sau sa organizeze concerte care nu vor distruge gazonul. In plus cheltuiele legate de intretinerea gazonului vor disparea, iar aceste cheltuieli devin simtite mai ales in cazul echipei Zimbru care pe un stadion de 10 500 locuri stringe intre 300-1000 spectatori pentru un meci ordinar si intre 2500-5000 pentru un derby cu echipa Sheriff.

Nu e o noutate atit de mare, stirea despre inlocurirea gazonului natural cu unul artificial. Aceasta stire  circula demult prin mass media de la noi.

Nu stiu cit de mult s-au analizat oportunitatile ce sint in lume cu privirea la protejarea gazonului natural in timpul concertelor sau altor evenimente, eu insa cunosc ca gazonul unui stadion se poate pastra intact in cazul organizarii unui spectacol prin intermediul unei “podele speciale” care se monteaza peste gazon. Atit de simplu.

In plus, ar putea sa apara probleme in timpul jocurilor Nationalei Moldovei la fotbal. Sau aceste probleme sa fie un avantaj pentru noi fiindca foarte putine Selectionate joaca pe gazoane sintetice, iar un gazon natural totusi difera de cel artificial dupa proprietatile de joc. Dar pina atunci, gazonul artificial nou instalat va trebui initial sa fie omologat de FIFA si UEFA, precum ca corespunde.

Care optiune e mai buna, un gazon natural sau unul artificial? Mai ales ca dupa durata de deservire, atit gazonul natural cit si cel artificial e asemanator, pina la 7-10 ani.

Ce strategie va da roade mai bune, Sheriff-ul care s-a dezis de terenuri artificiale pentru stadioanele sale, sau Zimbru care alege optiunea gazoanelor sintetice?

Comentarii