Ultima lună a lui Balint la națională. Cine îi ia locul, Testi sau Curtic?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
foto: Ivan Goncearuc
Contractul lui Gabi Balint la naționala Moldovei expiră de astăzi într-o lună. Adică pe 31 decembrie. Balint însă va veni pe 5 decembrie la Chișinău pentru a discuta cu Federația o posibilă prelungire a contractului. Până la Revelion el își va ridica salariul, chiar dacă nu face nimic timp de 2 luni. Faza cu salariul rămâne la discreția lui Balint. Dacă pleacă, ar fi onesc totuși să renunțe și la banii pentru ultimele 2 luni de contract, timp în care n-a avut treabă cu naționala.
Nu vreau să fac acum o analiză a activității lui Balint la națională, deși poate era cazul. Las asta pentru fiecare în parte. Oricum mie mi-ar fi foarte greu pentru că personal l-am simpatizat pe Balint pentru felul în care a știut să colaboreze cu presa. Pentru asta chiar aș vrea să-i mulțumesc și să-i îndemn și pe ceilalți antrenori să ia exemplu de la el. Din păcate, rezultatele, principalul pentru care a fost adus aici, lasă mult de dorit. Iar asta, împreună cu selecția pe alocuri stranie, va face Federația (dar și pe noi toți) să se gândească bine dacă mai merită să-i prelungească mandatul sau nu.
În condițiile în care Balint va pleca, iar eu țin să cred că anume așa se va întâmpla (luând în calcul ultimele evenimente, dar și rezultatele echipei reprezentative), naționala ar putea fi preluată în proporție de 95% de un specialist autohton. Sigur, mulți și-ar dori ca acesta să fie Mațiura (pentru care pledez și eu) sau Spiridon, antrenori care au gustat și din Champions League, chiar dacă din postură de secunzi. Însă aceștia nu vor veni, cum bine știți. Și cred că nimeni dintre noi n-ar lăsa banii și nivelul echipelor la care se află cei doi în prezent pentru un viitor subru cu o națională mică.
În aceste condiții, potrivit unor surse mai mult decât demne de încredere, Federația studiază astăzi doar câteva nume: Lilian Popescu, Ion Testemițanu, Alexandru Curtianu și Vlad Goian. Cum Popescu a dat de înțeles duminică, la Arena Publika, că va refuza o eventuală ofertă pentru că se consideră prea tânăr pentru a conduce naționala, rămân ceilalți 3. Din cei 3 doar ultimul are câțiva ani de experiență ca principal la câteva echipe medii din Divizia Națională, însă tocmai el este și ultimul favorit la banca naționalei. Și asta pentru că anume foștii colegi de școală, Zimbru, națională și banca naționalei – Testi și Curtic – sunt principalii candidați la postul de selecționer al naționalei Moldovei.
Voi reveni cu un material de analiză despre cei doi. Până atunci, spune în ”comentarii” cine ar fi selecționerul ideal pentru naționala Moldovei. Înafară de Mourinho, Fergusson și ceilalți extratereștri :).

Comentarii