“Problemele” arbitrajului din Divizia Nationala in stilul politicului moldovenesc

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ma amuza cind ascult, privesc ce spun unii participanti din fotbalul moldovenesc. Unii o fac sincer, altii manipulind cu opinia publica, altii fac si tac, altii ne indupleca cu minciuni. Ca tare mai seamana cu scena politicului din frumoasa mea tara Moldova.

Facut-am citeva analize a greselilor de arbitraj ce se propuneau opiniei publice sportive de la meciurile cu participarea Olimpiei Balti. Conluzia mea a fost si este urmatoarea: arbitrii gresesc, insa deciziile gresite sunt de ordinul a 10 % din toate fazele propuse de Chiseliov si compania. Din aceste 10 % au fost doua penalty-uri neacordate baltenilor, restul nu au putut sa influienteze rezultatul final. Desigur si doua penalty-uri e mult.

Ma amuza declaratiile emotive ale vice-presedintelui Olimpiei dupa fiecare meci. Sa nu luati de rau, dar Chiseliov de multe ori vede mai bine din loja oficiala decit un arbitru care se afla de la 5-10 m de faza (asa, o spun printre altele).

De pe conferinta care o are pe unul din site-urile sport din tara (vezi sursa aici) imi iau responsabilitate sa il citez, la drept vorbind mi-au placut ultimele raspunsuri ale domnului in cauza, care din cite se vede sunt facute la rece de data asta si nu la cald.

Deci ce zice Chiseliov: “Еще раз напоминаю- наши судьи достаточно квалифицированы.Вопрос лишь в предвзятости и  в сумме взятки, которую они получают, чтобы убить ту или иную команду.”

Hmmm, reiese ca arbitrii nostri sunt chiar buni si calificati in meseria lor. Deducem inca o data ca de multe ori declaratiile facute de el (Chiseliov) despre arbitrajul prost sunt fie nefondate, fie de presiune, fie ca omul iubeste sa fie filmat in special cind e aprins.

Fara a fi expert in limba rusa, dupa cum e construita propozitia a doua inteleg ca Chiseliov a fost (este/ are experienta) in mituirea arbitrilor. Probabil asta explica de ce nu se aduc dovezi despre arbitrii corupti. Tipa mai multi, insa cu strigatele ramin.

Recent Ostap a dat si unele cifre in interviul realizat de acelasi site sport. Un arbitru central primeste ca mita intre 1000-3000 $ (depinde de miza meciului), plus si arbitrii tusieri 500 -1000 $ (la fel in dependenta de miza meciului).

Banal, dar nimeni nu ridica intrebarea despre meciurile pariate sau jucatorii implicati in unele meciuri. Asa fenomen la noi in tara putem sa deducem ca “nu exita”. Hai ca ne cred pe noi suporterii de prosti.

Acum voi trece la alt subiect legat de arbitrajul moldovenesc care la fel e banal si straniu. Acelasi Chiseliov propune o solutie pentru ca meciurile din DN sa fie mai curate, citim:

“Я уже писал, что это дорого (despre aducerea arbitrilor straini sa arbitreze in campionatul nostru). И еще есть момент: если ,к примеру на матч Олимпия- Костулены наш клуб закажет и заплатит деньги зарубежным судьям, то как Вы думаете они настроены по отношению к Костуленам?”

Vorbim despre arbitri din alte campionate. In genere tema asta poate fi din start inchisa din simplu motiv ca asa taxe mizere de meci niciun campionat vecin nu achita arbitrului. Ca exemplu in Romania centralul primeste intre 1500-2000 euro de partida, la noi 2500 lei (si aceea brut, adica omul la mana are in jur de 2250 lei, in suma asta se include transportul, diurna, deci poti ramine si cu 1800-2000 lei).

Deci pentru a chema o brigada de arbitri din strainatate trebuie sa scoatem 5000 de euro pentru o partida de pe ambele echipe. Cit nu se da mare si tare, dar Chiseliov nu va scoate 82500 euro pe an (pret absolut modest), pret care este 1/2 sau 1/3 din bugetul anual al Olimpiei.

Ca reper am putea lua meciurile dintre Sheriff-Zimbru arbitrate de straini austrieci (nu cei mai cotati arbitri din Europa), care au primit in jur de 10000 euro de meci, dupa unele surse.

Apropo tot din declaratia lui inteleg ca chiar sa fie si arbitri straini, oricum nu va fi multumit. Tare miroase aici a manie fata arbitri. Adica nici in cei straini nu poti sa ai incredere in profesionalismul lor, pai la ce bun sa mai chemam?

La noi cind am facut un sondaj despre cit ar merita sa primeasca un arbitru, mai toti au raspuns ca taxa sa ramina cum este, atunci cred ca si nivelul care il avem tot il meritam.

In fine, Chiseliov dupa parerea mea face fum pentru ca vin alegerile. Iar faptul ca a recunoscut ca arbitrii nostri sunt decenti mie imi demonstreaza ca chiar venind EL sau ALTCINEVA la putere in FMF nimic nu se va schimba. Offff, ca tare se aseamana cu ce avem azi in politica din tara.

Inca nu am auzit de la vreun functionar sportiv din fotbalul autohton sa propuna solutii de crestere a calitatii arbitrajului moldovenesc.

E si mai uimitor, ca stiind cit primesc mita arbitrii moldoveni, nu se intreprind masuri, mai ales ca ele sunt atit de evidente: PROPUNE ARBITRILOR UN PLAN CONCRET IN CARE SPUI CA IN URMATORII CINCI ANI TAXA DE MECI VA CRESTE TREPAT. PRIMUL AN PINA LA 500 $, AL DOILEA AN 750 $, AL TREILEA AN 1000 $, AL PATRULEA AN 1250 $, AL CINCELEA AN 1500 $, PLUS CITEVA PUNCTE DE PENALIZARE IN CAZ DE ANUMITE GRESELI IN MECI (adica ca exemplu: daca nu ai acordat un penalty primesti doar 500 $ in loc de 750 $) SAU PRIMIREA UNEI NOTE PROASTE LA FEL INFLUIENTEAZA SUMA FINALA, PRECUM SI UNELE PUNCTE MOTIVATIONALE IN CAZ DE ARBITRAJ IMPECABIL (Printre altele FMF ar putea in continuare sa-si asume chiar si pina la 75 % din taxele care vor fi achitate arbitrilor din cauza ca meciurile directe cu Anglia vor aduce bani suficienti pentru a creste calitativ arbitrajul nostru).

POATE FI PROPUSA ASTA CA SOLUTIE?

Hmm, TOTI VREAU SA STEA IN FOTOLII SI SA FACA NIMIC.

Doar plinset auzi de la ei. Tipic post-moldovenilor.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii