20 ani cu CEBANU în frunte a însemnat doar CORUPȚIE, RUȘINE și BLAT!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Deja de 20 ani Pavel Ciobanu se află în fruntea Federației Moldovenești de Fotbal. Chiar dacă acum un an anunța că nu va mai candida la șefia fotbalului moldovenesc, el a candidat fiind și singurul care și-a înaintat candidatura.

Am aruncat o privire peste programul său. Acesta este compus din 11 priorități de bază care trebuie realizate în 20 de ani.

1.Selecționatele.
Principalul obiectiv al este calificarea la EURO-2020. Dacă ne uităm la rezulatele naționalei din ultimile campanii premininare observăm că pentru calificările la Campionatului European 2016, selecţionata noastră a obținut  doar 2 puncte, terminînd grupa pe ultimul loc. Nici în calificările Campionatului Mondial din 2018 nu stăm mai bine, avem doar 1 punct după 4 meciuri. Mai mult, reprezentativa ţării noastre a obţinut ultima victorie în martie 2016, atunci cînd a învins într-un amical selecţionata Andorrei.
1.Fotbalul pentru copii si juniori. Programul Noi.
Pentru a avea rezultate la naţională trebuie să crești fotbaliști de calitate, la noi în țară sunt jucători cît de cît buni, Academia Sheriff și Școala Zimbru. După părerea mea, Republica Moldova are nevoie de o acamedie asemenea celei NIKE, unde să se selecteze cei mai buni copii din toate raioanele.
2.Programul Grassroots. Fotbalul in mase
Ideia este una foarte bună, care cred că trebuia pusă în aplicație mai devreme, mai ales în campionatele raionale.
4.Formarea antrenorilor.
Este nevoie de invitat anternori străini, pentru ca cei din Moldova să învețe ceva nou. De altfel, metodele sovietice nu își mai au efectul.
5.Programul de dezvoltare a fotbalului feminin.
Am avut ocazia să merg la un meci al selecționatei feminine, cel jucat împotriva Danemarcei. A fost un meci care, practice, s-a jucat doar pe o jumătate de teren. Naționala noastră nu putea trece în jumătatea adversă, însă Pavel Ciobanu abia acum s-a gîndit că este nevoie de dezvoltat și fotbalul feminin în Republica Moldova.
6.Dezvoltarea fotbalului de club.
Sunt de părerea că trebuie să rămînem la sistemul competițional toamnă-primăvară, este un sistem acceptat în toate țările. Nu cred că trecerea la sistemul primăvară-toamnă va atrage mai mulți oameni pe stadioane. Sunt de părerea că dacă se va crea un baraj pentru accederea în Divizia B, vor crește Campionatele Raionale, în care la momentul de față este un haos
7.Infrastructura fotbalistică. Programul “Toți împreună”
La capitolul infrastructură stăm foarte prost. Cu excepția stadionului Zimbru și Arena Sheriff de la Tiraspol nu avem alte stadione pe care se pot disputa meciuri internaționale. Construcția unui stadion Național este încă din 2006, și de fiecare dată cînd a candidat era în program. Cred că va fi și peste 4 ani.
8.Promovarea fotbalului (Marketing)
La acest capitol am văzut că se lucrează bine, dar se poate și mai bine.
9.Nu corupției, meciurilor manipulate si pariurilor aranjate.
Să fim sinceri, fiecare dintre noi este conștient că în mare parte echipele din Divizia Națională se mențin pe seama pariurilor. Unul dintre cei mai mare pariori este Adlan Șișhanov, președintele Daciei, omul care strangulează fotbalul moldovenesc. Corupțiea și cumpărarea titlului și arbitrajul slab mereu a fost o problemă pentru fotbalul din țara noastră. Sunt convins că va exista și în continuare.

10.Respect și încrederea de a conduce.
11.Împreună suntem o echipă.
Cred că Pavel Ciobanu din respect pentru fotbalul moldovenesc trebuie să plece singur de la conducerea federației, la fel cum a făcut-o președintele FIFA. Trebuie să ofere locul altuia să demonstreze că fotbalul moldovenesc poate fi salvat din prăpastia în care este în present.

O Federației de Mafioți,
La FMF e cuib de hoți,
de infractori, și nesimțiți,
În iad voi pe vechi să putreziți.

Comentarii