Mă retrag ca organizator al Cupei IDEA la fotbal

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Pagina Cupa IDEA pe Facebook (click).
Dacă putem afirma că a fost evitată catastrofa politică după 30 noiembrie, atunci despre fotbalul moldovenesc putem vorbi despre catastrofă de la istoricul meci contra lui Liechtenstein. FC Costuleni, FC Veris și FC Zimbru s-au retras din campionat. Despre Costuleni nu voi spune nimic, despre FC Veris mereu îmi puneam întrebări de ce așa club există și pentru cine ei joacă? În permanență își schimbau locația, terenul pentru meciurile de acasă, nu era clar cine sunt fanii, din ce oraș/sat e acest club etc. Iar Zimbru… it’s fu**in’ unbelievable! E #catastrofă adevărată. Nu știu ce se va întâmpla săptămâna aceasta, dar s-a trecut o limită după care nu mai poți spune că există fotbal în Moldova.

idea

Ceea ce-am scris mai sus n-are nimic cu titlul articolului sau cu ceea ce am decis de mai bine de o lună. Chiar dacă ediția a 14-a a Cupei IDEA la fotbal, făcută împreună cu Hospice Angelus Moldova a fost pe departe cea mai mediatizată ediție și chiar mă gândeam la unele planuri mari pe viitor, totuși ea a fost și ultima ediție organizată de mine. Referitor la planuri – cu mai multe persoane am discutat despre ele, doar că îmi pare rău să-i dezamăgesc că nu voi putea să le îndeplinesc.

idea2Din cele 14 ediții, probabil doar trei au fost organizate doar de mine, deci nu vreau să-mi asum tot meritul. Două ediții au fost organizate chiar atunci când nu eram în țară, iar la restul 9 am fost ajutat de colegii care colaborau cu Institutul IDEA. De fiecare dată la turneu, Institutul IDEA a format și o echipă, pentru care au jucat, în total, vreo 25 de persoane cred, dintre care vreo 15 au jucat mai mult de 5 ediții. În acest context, vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături și au contribuit la organizarea turneului, dar și celor care au apărat culorile IDEA în ultimii 4 ani!

idea4E greu să redau printr-un text sec ceea ce a însemnat Cupa IDEA pentru mine. Voi încerca să enumăr doar câteva stări:

 • entuziasm
 • dedicare – îmi lua foarte mult timp
 • dorință de perfecționare – de obicei turneul se îmbunătățea în baza feedbackului negativ
 • dorință de creștere – maxim, am avut 32 de echipe la un singur turneu
 • dorință de a avea diversitate (la turneu au participat echipe din business, ONG, echipe de amatori și echipe din provincie)
 • frustrare – niciodată echipa noastră nu a cucerit Cupa
 • ceartă – se întîmpla cam la fiecare ediție cu cel puțin o echipă
 • alertă – multe chestii organizatorice se rezolvau în ultimele ore a zilei înainte de turneu, dar erau puse la punct
 • inovație – fiecare ediție avea câte o chestie nouă în organizareidea5
 • spirit de echipă – nu cred că am mai simțit în experiența mea de fotbalist amator așa emoții ca în meciurile pentru Institutul IDEA, alături de coechipieri
 • gustul victoriei – deși n-am câștigat multe meciuri, unele rezultate erau fantastice!
 • gustul golului – doar la ediția a 14-a am reușit să fiu golgheterul echipei – 5 goluri, dar și la celelalte ediții primeam plăcerea de la marcarea golurilor, chiar dacă asta se întîmpla rar.
 • satisfacția de la încheierea turneului – atunci când cei rămași zâmbesc, primesc premii, se bucură
 • și multe altele 🙂

Nu pot să nu menționez și experiența de a organiza turneul în comun cu o altă organizație și discuțiile interesante avute cu Raluca Muntean-Jetha de la Hospice Angelus, când am încercat din două turnee diferite să facem unul, mare și frumos. Menționez că la acel turneu, s-au colectat mai multe fonduri pentru Hospice Angelus decât la orice turneu anterior.

idea6Mai menționez și cele peste 100 de echipe ce au jucat cel puțin o ediție la Cupa IDEA, inclusiv CMJI, care a câștigat turneul de 3 ori și au avut cele mai multe participări (cu excepția gazdelor), AIESEC și MediaPoint, care au participat des la primele ediții, Hai Moldova care probabil merita cel mai mult să câștige una din ediții, Capitals, care au reușit prima dată performanța de a câștiga turneul de două ori consecutiv, FC Colonița care a fost prima echipă din afara Chișinăului ce a jucat la turneu și l-a câștigat la prima participare, FC Suruceni – a doua echipă din afara Chișinăului ce a cucerit Cupa, la ultimele două ediții și… multe altele 🙂 Desigur, n-o să vă uit, fiecare echipă a avut istoricul ei, unele, din păcate, nu mai există, altele au trecut la un nou nivel și joacă în ligi de futsal sau de mini-fotbal, altele continuă să se dezvolte și…să joace fotbal. Să nu uit de participarea campioanelor Moldovei la fotbal feminin – FC Noroc Nimoreni, care deși au pierdut toate cele trei meciuri, prin participarea lor, au revoluționat gândirea multor, prin faptul că au demonstrat că fetele ar putea juca fotbal contra băieților.

O să-ți spun un secret. Mulți considerau că pentru mine Cupa IDEA a fost un business și că aș fi câștigat bani buni din el. Păi uite, n-am câștigat. Și nu a fost scopul. Cupa IDEA a fost un hobby, o pasiune și din cauza asta treceam prin toate emoțiile enumerate mai sus. Să fi fost business, probabil, în primul rând, n-aș fi încheiat turneul acum și în al doilea rând, pentru a câștiga bani serioși, cel puțin turneul ar fi fost jucat mai des și în alt format.

Ce urmează?

idea3În primul rând, trofeul Cupa IDEA la fotbal trebuie să ajungă în posesia permanentă a unei echipe. Astfel, sâmbătă, la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, între 11:00-18:00 se va disputa Super-Cupa IDEA la fotbal, unde vor juca:

 • două echipe din business: Bons Offices și Star Kebab
 • două echipe din societatea civilă: Institutul IDEA și CMJI
 • două echipe din provincie: FC Colonița și FC Suruceni
 • două echipe de amatori: Legea (echipa actuală Young Boys) și Capitals

Cele 8 echipe sunt de fapt cele 7 cîștigătoare ale trofeului plus noi, în calitate de gazde. Formatul turneului este unul neobișnuit: vor fi disputate meciuri directe, câte unul, fiecare cu fiecare. Dacă după 7 runde o echipă va avea maxim de puncte, atunci ea va păstra trofeul Cupa IDEA pentru totdeauna.

În al doilea rând, consider că ar fi incorect ca turneul Cupa IDEA la fotbal să înceteze odată cu retragerea mea. Astfel, voi face curând un anunț public, pe civic.md, dar și pe institutulidea.org, și bologan.com, unde voi descrie condițiile în care voi oferi organizarea turneului către o altă persoană sau organizație. În cazul unui succes, atunci voi oferi toate cunoștințele acumulate până acum și sprijin consultativ pentru cei care vor continua să organizeze Cupa IDEA la fotbal – posibil unul din cele mai autentice turnee de fotbal pentru amatori din Moldova.

Concluzie: te aștept la USEFS, pe 13 decembrie 11:00-18:00 să fii alături de mine la ultimul turneu de fotbal pe care-l organizez. Sunt 8 echipe foarte puternice și spectacolul e garantat! De asemenea, tu sau organizația ta poate prelua acest turneu din 2015.

Articol preluat integral de pe bologan.com

Comentarii