Germania – Brazilia: un genocid simbolic

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

La un moment dat, am văzut cu toţii în echipa Braziliei o pradă, o victimă, şi de atunci încolo am dorit ca actul să fie nemilos, lovitura să fie fatală.

Victoria nu era suficientă. Pentru ca satisfacţia să fie deplină, era nevoie de umilinţă. Trebuia să urmărim o moarte simbolică.

Era 5 : 0, dar lumea mai dorea goluri, mai dorea „sânge”. Euforia noastră s-a dovedit a fi o reflectare a unor emoţii şi instincte arhaice. Am coparticipat, pasiv, dar emotiv, la procesul de hăituire şi doborâre.

Meciul de fotbal a fost perceput, inconştient, ca un act de vânare şi omorâre a prăzii; sau ca un act de războire, de genocidare a unui trib de către altul. Şi ne-a plăcut.

Fotbalul a readus la suprafaţă starea omului cavernelor.

 

Pentru o explicaţie mai desfăşurată, vedeţi aici: Rivalitatea tribală şi originea sportului

 

Comentarii

Dorian Furtună

Dorian Furtună

Etolog, Doctor în Biologie; cercetări în domeniul Etologiei sociale (fundamentele biologice ale comportamentului social şi politic). Interesul ştiinţific: conflictele identitare, agresivitatea socială, ierarhiile, instinctele sociale, antropogeneza, ...

Ultimele articole