Federaţia de fotbal a început decapitarea blatiştilor

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Iată ce cred eu despre primul caz moldovenesc de sancţionare a persoanelor care ar fi participat la blaturi. Pe scurt despre Valeriu Reniţă şi ceilalţi, decizia federaţiei, şi alte fenomene anapoda din Ţara lui Dogaru.
– Federaţia a făcut un pas URIAŞ în lupta cu corupţia din fotbalul moldovenesc, în războiul cu blaturile şi cei care transformă fotbalul în circ, în business necurat.
– Federaţia i-a sancţionat prea dur financiar pe Valeriu Reniţă (15 mii dolari) şi Sergiu Caraman (8 mii dolari), dar a fost prea indulgentă din punct de vedere sportiv cu echipa Sfântul Gheorghe Suruceni, care, după mine, trebuia trimisă în Divizia B.
– La fel, din momentul în care s-a demonstrat că echipa SG Suruceni a trucat meciuri, se impunea automat şi sancţionarea echipelor cu care Suruceni ar fi făcut aceste blaturi, mai ales că în declaraţia jucătorilor care au scris reclamaţia la FMF se dau nume concrete de persoane care la momentul respectiv erau angajaţi oficial la echipele cu care SG Suruceni ar fi făcut blat.
– Suruceni şi cu toţi cei de acolo sunt doar o parte minusculă din mafia pariurilor, care începe să prindă rădăcini în Moldova. Din păcate cei mai importanţi organizatori vor rămâne nepedepsiţi. Iar după cum bine ştiţi, cei mai importanţi sunt la cele mai mari cluburi, la fel ca în toată lumea.
– Principalii vinovaţi în situaţia creată sunt conducătorii de cluburi, patronii, care sunt înebuniţi după bani şi transformă fotbalul într-un circ.
– Federaţia nu are pârghii legale de a lupta împotriva pariurilor din fotbal fără ajutorul organelor de drept din stat. Aici ar trebui să se implice poliţia, procuratura. Vă daţi seama, la noi aşa ceva…
– Reniţă nu avea nicio şansă să câştige alegerile FMF, chiar dacă şi-a înaintat candidatura la preşedinţia federaţiei. Acesta nu poate fi un motiv din care a fost exclus din Comitetul Executiv şi din fotbal pentru următorii 5 ani. (Îmi pare rău de Caramas, care a greşit din sărăcie)
– Valeriu Reniţă a primit bani mari de la Federaţia de fotbal pentru şcoala de copii, una modestă de altfel. Sute de mii de lei au ajuns în conturile patronului de la Suruceni, el fiind la un moment dat unul dintre favoriţii federaţiei la acest capitol. Cred că a fost un business bun pentru Reniţă, care, însă, în momentul în care a găsit o modalitate mai bună de a câştiga bani mai mari, a schimbat plastinka. De asta el nu va fi niciodată credibil pentru mine.
– Cât timp vom avea baze sportive cu cluburi şi nu invers, atâta timp vor exista meciuri dubioase şi fotbal necurat. Nu vor fi niciodată meciuri bune atunci când se joacă în familie, la bază. Fie că e vorba despre Zimbru şi Dacia sau despre Sheriff şi FC Tiraspol.
– Sper ca Federaţia să nu se oprească aici şi să continuie sacţionarea şi chiar excluderea din fotbal a acelor persoane sau cluburi care se ocupă cu jocuri murdare.

Comentarii