Declaratia Fair Play: un pas spre fotbal transparent si mai scandalos

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Respect: Codex Fair Play un pas spre fotbal transparent si mai scandalagiuInitial nu am luat in serios afirmatiile lui Ostap Victor, presedinte CSCA-Rapid si propunerea de a semna codex-ul Fair Play. De fapt propunerea parea mai mult de ordinul fantasticului, cind citeai ce scopuri se propun prin semnarea acestei declaratii. Ce a urmat, pentru mine a fost ceva neprevazut.

Opt din douasprezece echipe si-au dat acordul in semnarea acestui codex. Au mai ramas Zimbru, Dacia, Sf. Gheorghe si Nistru. Parca unele echipe ramase nici nu te mira ce atitudine au.

Pare a fi copilaresc acest document, sa nu dai mita la arbitri, o intelegere mai mult etica, insa intentia conducatorilor este prim-pasul necesar in a schimba situatia degradanta din fotbalul nostru, atunci cind fiecare intelege ca cercul vicios in care se misca nu va duce spre acele obiective marete pe care si le doreste orice conducator. Acest pas poate fi catalogat si ca o deschidere a conducatorilor, o dorinta de a schimba situatia din fotbalul moldovenesc.

Avem deja si prima echipa care nu va semna acest codex – Sfintul Gheorghe, inca neanuntat oficial, dar Presedintele de onoare Valeriu Renita pe blogul sau a declarat ca nu vor semna.

Despre continutul aceste Declaratii puteti sa cititi pe site-ul oficial al clubului CSCA-Rapid chiar aici!

E drept, o astfel de declaratie mai mult etica cu greu da incredere ca cei ce vor semna o vor respecta. Bine a subliniat Renita ca depinde cit de sincere sunt aceste intentii.

Din start imi puneam intrebarea cine va participa?

Ce oare Sheriff, Olimpia sau Dacia vor merge la un asa pas? Caci daca merg inseamna ca problema arbitrajului si meciurilor trucate devine incotrolabila.

Raspunsul a venit rapid. Initial cinci echipe si-au dat acordul: CSCA-Rapid, Olimpia, Academia, Milsami-Ursidos, Costuleni, dupa care au urmat echipele Sheriff, Tiraspol si Iskra-Stal.

Principalul scop: Sa nu mai mituiasca arbitrii!

Am ajuns si la asta. Toti recunosc ca mituiesc si ca unii chiar inteleg efectele negative pe care le are mita pentru fotbalul moldovenesc si sint gata spre un nou pas. Insa cit timp?

Mai hazliu e ca CCCEC sau Politia economica nu intreprinde masuri, nu porneste anchete avindu-se atitea dovezi. De ce ar trebui, organele abilitate sint ocupate in cautarea unui slogan si imn, caci e mai important.

Respect: Codex Fair Play un pas spre fotbal transparent si mai scandalagiuRevenind la raspunsul dat de Domnul Renita precum ca textul Declaratiei arata prost, nu este concret si gindurile expuse sunt nefinisate, am sa citez din Declaratie:

“In fotbalul autohton s-a creat o situatie cind majoritatea suporterilor au pierdut interesul fata de fotbal, iar finantatorii cluburilor au pierdut interesul sa investeasca in cluburi. Cauza principala este coruptia in arbitraj si blaturile intre unele echipe, care cu orice pret vor sa atinga rezultate in meciuri. Sintem contienti ca asemenea abordare va duce la stagnarea si degradarea fotbalului in Moldova. Sportul rege a devenit un show ieftin si fara spectatori. Jucatorii antrenati in acest campionat isi pierd competivitatea si nu pot fi sportivi ce apara destoinic valorile selectionatei Moldovei. Fiind constienti , ca degradarea competitiva in interiorul tarii, slabeste toate selectionatele sportive, ne adresam catre toti conducatorii cluburilor pentru a incheia un Pact Public cu urmatoarele decizii principale si principiale:

1. Sa nu mituim arbitrii.

2. Sa interzicem orice contact a administratiei cluburilor cu arbitrii privind favorizarea echipei.

3. Meciurile intre echipe sa se dispute in mod Fair Play.”

Intr-adevar, pe alocuri mesajul nu e dezvoltat pina la capat, in alte locuri e caraghios formata propozitia, insa au fost atinse in fond prin acest scurt text cauza si efectele ce le avem in realitate.

Ultimele evolutii din cupele europene ne-au demonstrat ca degradam si o facem cu pasi rapizi. Iar scandalurile din acest sezon scot la iveala doar virful ghetarului.

Evocarea argumentului de catre presedintele de onoare Valeriu Renita precum ca principiile jocului Fair Play este scris in statutul FMF e adevarat si nu e nimic nou. Insa acest joc FAIR PLAY, principiile lui, la noi se aud mai mult se aud rostite de crainicul stadionului. la noi acest principiu FAIR PLAY este inteles ca un fel de piata, unde principalii ofertanti si clienti sunt companiile de pariuri, cluburile, federatia, statul si arbitrii.

Iar daca Cluburile nu ar participa la astfel de smecherii sistema asta copuptionista ar slabi mult, de aia nu e chiar ilogic ce propune domnul Ostap, acest codex FAIR PLAY.

De fapt, unul din argumentele refuzului semnarii acestui codex nu este neincrederea in Ostap si ceilalti semnatari, neincrederea in sinceritatea intentiilor lor ci supararea lui Renita pe unele cluburi ce au semnat initial pentru Liga Profesionista de Fotbal iar pe urma si-au retras semnatura.

Ne cam intrebam ce se va intimpla cind un club din cei semnatari ai Declaratiei FAIR PLAY vor fi prinsi cu mituirea?

Domnul Ostap promite ca aceste dezvaluri se vor face publice, iar asta inevitabil va duce la patarea reputatiei tuturor celor implicati. Iata cu ce ne alegem in primul rind. Poate in asa cazuri se va porni si locomotiva de dosare penale, caci dovezi sint, insa lipsesc actiunile.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii