De ce Moldova are nevoie de rugby? (I) Introducere.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În toată pleiada de sporturi existente în ziua de astăzi, rugby ocupă un loc cu totul deosebit, atât pentru ceea ce pretinde a fi, cât şi pentru faptul că reuşeşte, în mare parte, să fie ceea ce pretinde.

Din start vreau să subliniez – cu toate că acesta este un joc de contact fizic, orice contact care poate provoca o accidentare este pedepsit drastic, iar rugbiştii, în medie, nu se accidentează mai des decât fotbaliştii, de exemplu.

Menirea sporturilor care ne sunt oferite astăzi este, de regulă, una singură – să ofere spectacol, iar oamenii să ofere bani în schimb. În rugby, până în 1995 (!) jucătorilor le era interzis să primească vreun fel de remunerare pentru joc, ceea ce înseamnă că pentru a juca rugby, trebuia chiar să iubeşti acest sport şi să te dedici fără a aştepta ceva în schimb.

În pofida faptului că restricţia dată a frânat oarecum dezvoltarea şi popularizarea acestui sport, ea a creat o tradiţie veche de 150 de ani care a reuşit să conserve toate particularităţile de admirat ale acestui sport, iar jocul nu şi-a pierdut din calităţile nobile pe care le-a avut până atunci.

Rugby este jocul în care cel mai frumos se subliniază necesitatea jertfei personale pentru binele comun. Aici nu ai nici o şansă de izbândă fără sprijinul celui de alături, în echipă trebuie să existe o armonie perfectă între toţi membrii ei şi fiecare trebuie să fie sigur de două lucruri: (1) că el va face tot posibilul pentru a acoperi spatele celui de alături şi că (2) cel de alături i-l va acoperi oricând pe al său.

De aceea în rugby nu veţi vedea niciodată oameni profitori şi pragmatici, care să caute câştigul propriu şi propria slavă – ei pur şi simplu nu vor avea nici un succes în acest joc.

Va urma…

Comentarii