Esports- o popularitate continuă.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cybersport este termenul care definește acțiunea de a practica la un nivel competițional și profesionist jocuri pe calculator. În prezent cybersportul a început să progreseze cu ajutorul unor organizații gen Electronic Sports League(ESL), Professional Gamers League(PGL), Arena Cyber League(ACL). Electronic Sports League este principala competiție de cybersport din Europa , a fost fondată în 1997 de către clanul German League (Decl), fiind cel mai vechi turneu de Esports. Pînă în prezent, pe site-ul ESL  sau înregistrat mai mult de 3,5 milioane de utilizatori, 800 de mii de echipe.

ESL sa poziționat ca organizator de ligi profesioniste și campionate de orice gen. Printre cele mai populare discipline eSports: Dota 2, Counter-Strike: Global ofensator, World of Tanks, StarCraft II, League of Legends, Heroes of the Storm.

AMD Professional Gamers League (PGL), fondat în 1997, este una dintre primele turnee profesionale de eSports. PGL a fost fondată de Total Network Entertainment și sponsorizată de AMD. Primul turneu profesionist a fost pentru StarCraft în septembrie 1997.  Liga a fost oficial prezentată în cadrul unei conferințe de presă la Candlestick Park din San Francisco, pe 3 noiembrie 1997. Acesta a fost sponsorizată de Microsoft,  Nvidia și Levi Strauss & Co .. Organizația a ridicat peste 1.2mil $ USD din sponsorizare.

DreamHack este cel mai mare festival al calculatoarelor, o întrunire a pasionaților de jocuri în rețea ce aduce concerte live și artă digitală în mediul sporturilor electronice. Are 2 ediții pe an în Jönköping, Suedia și deține recordul mondial (recunoscut de Guinness Book of Records și Twin Galaxies) ca „cel mai mare LAN party și festival al calculatoarelor, cea mai rapida viteză de internet și recordul pentru cel mai mare trafic generat pe internet. Recordul conexiuni la internet a fost doborât în 2012 de către al doilea cel mai mare festival al calculatoarelor din lume: The Gathering în Norvegia.

În anul 2007, fondatori Dreamhack au primit o diplomă de onoare din partea municipalități Jönköping pentru rolullor în dezvoltarea afacerilor, educație și societății din regiunea respectivă.
Electronic Sports World Cup un eveniment anual de Esports, fondat în 2003. Competiția este deținută de compania «Oxent», fiind cumpărată «Games-Solution» în 2012.Premiile totale ESWC 2003 – 2008 sau ridicat la suma de 1.477.500 $ USD.
Jucătorii profesioniști sunt împărțiți în general în clanuri sau clanuri multigaming. Un clan multigaming are în componență echipe sau jucătorii pentru mai multe jocuri, de exemplu Counter Strike, League of Legends, DOTA, Warcraft 3, Fifa sau Team Fortress 2. În anul 2008 la olimpiada de la Beijing, Counter Strike-ul a fost propus comisiei olimpice pentru introducerea acestuia ca sport olimpic, unde a fost și acceptat, iar Counter Strike-ul a fost sport olimpic și la olimpiada din 2012 desfășurată în Londra, Marea Britanie.În 2024 se propune să fie Organizată prima Olimpiadă electronică.  În Republica Moldova Cybersportul se dezvoltă mai lent. Sunt organizate competiții neoficiale la FIFA, Counter-Strike, Dota, League of Legends. Pe data de 3-4 decembrie a avut primul campionat de FIFA al Republicii Moldova, cîștigătorul competiției urmează să participe la ESWC, care se desfășoară în fiecare an în orașul francez, Paris.

Comentarii