Cînd încep pregătirile pentru JO 2016 de la Rio, domnule Prim-ministru?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Jocurile Olimpice de la Londra s-au încheiat ieri, 12 august 2012, sub acordurile muzicale ale celor mai renumiți artiști britanici și nu numai, sub dansul colectiv al celor cîteva zeci de mii de voluntari, privirile a 80 de mii de spectatori și alte cîteva miliarde de telespectatori.

Nu sînt omul cu o figură atletică de invidiat și nici fan înflăcărat al unor echipe/sporturi/sportivi, deși la diferite etape ale vieții am fost pasionat sau am făcut chiar diverse sporturi. Am urmărit olimpiada de la Londra așa cum o face marea majoritate a populației globale. Ocazional, pe durata competițiilor. În schimb, am avut cele mai sincere emoții și i-am susținut pe-ai noștri la fiecare probă la care au participat. Poate că unii au și obosit de status-urile și capturile mele plasate pe facebook despre și cu ai noștri în prim-plan.

Ori cele două medalii de bronz, obținute de halterofilii Cristina Iovu și Anatol Cîrîcu, locul șapte obținut de luptătorul Nicolae Ciobanu, poziția a opta obținută de aruncătoarea ciocanului, Zalina Marghieva, locurile nouă obținute de arcașul Dan Olaru, pugilistul Vasilii Belous și judocanul Sergiu Toma, poziția a zecea obținută de luptătoarea Svetlana Saenco și alergătorul probei de 3000 metri cu obstacole, Ion Luchianov, și chiar locul 25 din peste o sută de participanți la maratonul de 42,195 de kilometri, obținut de Iaroslav Mușinschi, toate astea le consider adevărate sacrificii ale sportivilor moldoveni.

Spunînd sacrificii nu exagerez deloc. Cu siguranță, sportivii noștri o fac dintr-o rîvnă profesionistă de a atinge noi și noi înălțimi. Sacrificiul constă în condițiile mizere în care se antrenează zi de zi. Pentru că autoritățile noastre, în primul rînd Ministerul Tineretului și Sportului, precum Guvernul în general, au acționat reactiv, ca de obicei. „Voi aduceți medalii și locurile de la 1 pînă la 12, iar noi vă dăm remunerările”, cam asta ar fi logica.

Care e diferența între cucerirea unui loc de frunte la Jocurile Olimpice și accidentul de la Morenii Noi, Ungheni, de acum o săptămînă, accidentele de la Dănceni și/sau strada Mihai Eminescu din capitală? Nici una. „S-a produs accidentul – plătim din fondurile de rezervă bani familiilor îndurerate, amplasăm camere video în unitățile de transport, interzicem deplasarea în picioare și obligăm șoferii să dea pasagerilor bilete. Ați adus medaliile/locurile – vă dăm banii și apartamentele. Fiți buni de semnați aici”.

În toată lumea, civilizația gîndește pro-activ, investind în educație, tineret, sport, sănătate etc. înainte ca ceva să se întîmple. Noi însă o facem reactiv. Aveți impulsul, iată și reacția. Cauza – efect.

Sigur că apartamentele promise pentru Iovu și Cîrîcu, la fel ca și primele celorlalți, în condițiile sportului moldovenesc, sînt necesare extrem de utile pentru performerii noștri, dar nu așa se fac performanțele, Domnillor Prim-ministru și ministrul al sportului.

Ați preluat de minune tehnica ex-președintelui Vladimir Voronin de a începe campania electorală în cea de-a doua zi după alegeri, dar pregătirile pentru Jocurile Olimpice din 2016 de la Rio de Janeiro, cînd vor începe? Olimpiada s-a terminat ieri, 12 august.

PS: Poate răspunsurile le are secretarul de presă al Comitetului Național Olimpic, tot el fiu al Președintelui Timofti?

Sursa articol pulbermax.wordpress.com.

Comentarii