Ce schimbari organizatorice si de regulament ne asteapta in noul sezon 2011-2012 la fotbal

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Asistam inainte de sezonul fotbalistic 2011-2012 la citeva schimbari organizatorice calitative intreprinse de FMF, fie din initiativa proprie sau la propunerea cluburilor.

Iata ce schimbari organizatorice s-au petrecut:

  1. Ultimele doua echipe ce se claseaza in Divizia Nationala la sfirsit de sezon retrogradeaza automat. Primele doua clasate din Divizia A promoveaza in DN. Insa totul depinde si de licenta ce vor primi aceste echipe la sfirsit de sezon pentru 2012-2013.
  2. Meciurile din fiece etapa se vor juca in 2-4 zile, astfel ca suporterii vor ave ocazia sa vizioneze mai multe meciuri dintr-o etapa. In sezoanele precedente meciurile se desfasurau in aceeasi zi si in aceeasi ora.
  3. În caz dacă echipele folosesc într-un meci oficial jucători în afara celor înscrişi în raportul de joc, nelegitimaţi, suspendaţi sau un număr mai mare de jucători din străinătate contrar prevederilor art. 5.9, 5.10 al Regulamentului prezent, atunci echipelor în cauză li se va acorda înfrângere tehnică (0-3), iar cluburile din componenţa cărora fac parte aceste echipe se amendează după cum urmează: – Divizia Naţională – 10 000 lei, – Divizia “A” – 8 000 lei, – Divizia “B” – 3 000 lei. In sezonul precedent era: Naţională – 8 000 lei, – Divizia “A” – 6 000 lei, – Divizia “B” – 3 000 lei.
  4. Comparativ cu Regulamentul din 2010-2011, in regulamentul din 2011-2012 la punctul 5.15 a fost inclus urmatorul punct de sanctionare financiara: În caz de nerespectare a programului de legitimare, cluburile vor fi amendate cu: – Divizia Naţională – 10 000 lei, – Divizia „A” – 8 000 lei, – Divizia „B” – 500 lei
  5. In articolul 9.5 la fel avem schimbari de suma. În cazul neprezentării echipei la meci, clubul din componenţa căruia face parte echipa va fi amendat după cum urmează: – Divizia Naţională – 50 000 lei, – Divizia „A” – 20 000 lei, – Divizia „B” – 1 000 lei. In sezonul precedent suma era de: Divizia Naţională – 20 000 lei, – Divizia „A” – 10 000 lei, – Divizia „B” – 1 000 lei.
  6. Suma pentru legitimarea unui stranier a crescut de la 20 000 lei la 40 000 lei. Un lucru benefic, fiindca unele cluburi se vor gindi inainte sa aduca fotbalisti stranieri in lot, sa fie de valoarea, nu liberi de contract sau stranieri de maina a doua cu care nu poti sa faci bani din  transferurile lor peste hotare ulterior, dar nici calitativ nu se deosebesc de jucatorii autohtoni. Este un prim pas, sper aceasta tendinta de crestere sa fie mentinuta. In Georgia suma pentru legitimarea un stranier constituie 15 000 dolari, iar rezultatele se observa. La fel a crescut si suma de legitimare a unui jucator intern de la 2000 lei la 3000 lei in Divizia Nationala.
  7. Desi a fost anuntata cresterea cu 25 % a taxei (platii) pentru deservirea meciurilor de catre brigada de arbitri si inspectorul partidei, acest lucru nu s-a petrecut pentru Divizia Nationala. Cresterea va fi pentru arbitrii din Divizia A, B sau juniori. Suma pentru Divizia Nationala va constitui 8600 lei, in sezonul precedent era de 7875 lei. Deci arbitrul principal va primi 2500 lei de partida, secunzii cite 1250 lei fiecare, al patrulea ofcicial 1000 lei, iar Inspectorul federal 1300 lei in loc de 1875 lei. In comparatie cu anul trecut la oficiali se mai adauga delegatul partidei care va primi si el cite 1300 lei. Jumatate din taxa de arbitraj si-o asuma FMF.
  8. S-a adaugat suma concreta de penalitate in caz de nerespectare de catre cluburi a punctului 20.1 si anume: Cluburile (echipele) organizatoare au următoarele obligaţii: a) să aducă permanent în atenţia spectatorilor principiile spiritului FAIR PLAY, al ordinii şi disciplinei b) să interzică vânzarea băuturilor alcoolice pe teritoriul stadionului. c) să nu permită persoanelor străine accesul în incinta terenului de joc, iar în vestiare să intre doar persoane oficiale; d) să asigure protecţia jucătorilor, conducătorilor, mijloacelor de transport echipei vizitatoare de la sosire şi până la plecarea lor din localitate. e) să asigure protecţia oficialilor (arbitri, delegat şi observator) şi a mijloacelor de transport a acestora de la sosire până la plecarea din localitate, numind în calitate de responsabil special unul din conducătorii clubului. f) să execute necondiţionat dispoziţiile delegatului, observatorului şi arbitrului meciului. g) să permită echipei vizitatoare posibilitatea de-a filma meciul cu 1 (una) cameră video. h) să ia toate măsurile pentru asigurarea protecţiei şi securităţii suporterilor echipei vizitatoare. i) se interzice oficialilor şi jucătorilor clubului comentarii referitor la arbitrajul meciurilor după sfîrşitul meciului şi la conferinţa de presă. 20.2 Nerespectarea prevederilor menţionate atrage sancţionarea celor vinovaţi şi a cluburilor implicate. Amenda va constitui – 10 000 lei. In regulamentul precedent era specificat ca nerepsectarea atrage dupa sine la sanctionare nu si penalitate concreta.

C-am aceste schimbari au fost evidentiate de mine si mi s-au parut mai esentiale. In mare parte sumele au crescut si speram sa fie mai organizat campionatul intern.

Dezamagire probabil constituie mentinerea salariilor arbitrilor din Divizia Nationala la acelasi nivel. Consider ca sum trebuia indexata cu 50 %.

Ca bucurie probabil e faptul ca meciurile se desfasoara in zile diferite, precum si retrogradarea ultimelor clasate.

E de neinteles adaugarea delegatului la deservirea meciului, fiindca in regulament nu este specificata diferenta de functii dintre observator si delegat.

Comentarii