Atita timp cit va exista RM, Sheriff si alte cluburi de fotbal vor juca doar sub egida FMF

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Atita timp cit va exista RM, cluburile de fotbal vor juca doar sub egida FMF Datorita negativismului ce domina fotbalul autohton in ultimul sezon, in special prin meciurile trucate, apar tot mai multe voci care spun ca Sheriff doreste sa joace in campionatul Ucrainei si nu doar Sheriff dar si celelalte cluburi din Transnistria. Ca ar fi bine sa joace acolo, etc. In partea dreapta de Nistru sunt voci care doresc sa jucam in campionatul Romaniei, ca exemplu de obicei fiind dat basketball-ul, unde campioana tarii joaca in campionatul Ucrainei, sau alte sporturi care sunt intr-o stare dezastruoasa in Republica Moldova.

Eu doar am sa prezint articolul nr. 56 din Statutul FMF (acceptat in totalitate de toti membrii afiliati) unde gasim raspunsul.

Art. 56 – Aprobare

56.1 Cluburile-membri ai FMF nu pot in acelasi timp sa apartina de o alta Asociatie Nationala de fotbal, precum si participa in competitii de pe teritoriul altor Asociatii fara acordul FMF, acestei alte Asociatii si in cazuri exceptionale, a FIFA si/sau UEFA.

Asadar:

  1. Cluburile nu pot apartine unui numar de doua Asociatii Nationale concomitent
  2. Nu pot participa in competii pe teritoriul altor Asociatii
  3. Pentru a participa e nevoie de accordul FMF si accordul celeilalte Asociatii
  4. In cazuri exceptionale (gen Transnistria) e nevoie de acordul UEFA si FIFA.

Deci ca Sheriff sau orice alt club sa fie membru a altei Asociatii nu e destul sa ai dorinta in sine, dar sa ai acordul asociatiei unde actualmente esti membru, in plus sa fie de acord si cealalta asociatie sa primeasca acesti noi membri. Ori cu conflictul transinistrean si problema geo-politica de la noi, lucrurile devin si mai complicate. In moment ce FMF este membru UEFA si FIFA, orice pas se face prin consultarea si aprobarea acestor organizatii, caci si Federatia Romana de Fotbal  si Federatie Ucraineana de Fotbal sunt si ele membre a acestor doua organisme internationale, iar ele nu pot din capul lor sa aprobe astfel de decizii, doar daca sa fie o comanda politica.

Chiar daca cluburile afiliate vor iesi din componenta FMF, asta nu schimba nimic. Fara recunoastere internationala a Asociatiei nu ai sanse sa joci meciurile internationale. Dar cine vrea o astfel de izolare?

Daca Republica Moldova va disparea ca stat de pe harta politica a lumii, sau problema trasnistriana va deveni insuportabila uite in asa conditii discutia despre aderarea cluburilor la alte asociatii de fotbal poate fi propusa. De fapt vor fi discutii deja politice si nu pe tematica de fotbal sau sport ce nu intra in competenta FMF.

Comentarii