Atacurile Olimpiei asupra calitatii proaste a arbitrajului sunt nefondate. Descifrarea secventelor video

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Referee-Zone-Etapa-3

In sfirsit am ocazia sa fac o mica analiza asa numitor incalcari de regulament pe care le fac arbitrii nostri in timpul meciurilor de fotbal din Divizia Nationala. Multumesc echipei Olimpia, care continua in stilul lor sa dea vina pe arbitraj si nu pe faptul ca nu marcheaza jucatorii ofensivi ai echipei, deaceea ei au facut un mic montaj de secvente controversate pe care le-am analizat din postura de arbitru incepator in Divizia A juniori. Imi doresc ca toate cluburile sa faca astfel de secvente, pentru a le analiza si descifra in public, pentru a distruge de multe ori impresia gresita ca nu avem arbitri calificati, precum si atacurile nedrepte la adresa lor, de multe ori nefondate, dar desigur sunt si fondate. Insa trebuie sa cunosti care. Imi mai doresc sa avem si transmisiuni calitative, ca astia care sunt la moment sunt oribilr, iar pe baza lor uneori nu poti sa iei o decizie coerenta, ce desigur se rasfringe negativ asupra cluburilor si comitetului de arbitri. Linkul articolului il gasesti si aici.

E primul post in rubrica Refereee Zone, probabil e unicul din Moldova, deaceea imi spun spor la munca si Doamne Ajute, caci Slava Domnului de munca avem mult. Sa purcedem!

Faza 1:

Video poti sa vezi si AICI.

Nu prea inteleg pentru ce au subliniat faza data de joc operatorii montajului. Calitatea video-ului nu este extraordinara. Insa la reluare se observa ca jucatorul Olimpiei este in fata, dar pierde avantajul si pierde lupta. Cind se incepe contactul cu jucatorului echipei Sf. Gheorghe jucatorul lui Oli cade. Decizia arbitrului de a lasa jocul sa continue e corecta, chiar daca in faza asta nici arbitrul central nu se afla prin preajma pe aproape, ci doar la centru terenului, adica la o distanta de 20 de m. Nici tusierul nu poate cu mult sa ajute datorita faptului ca in fata lui statea un jucator de la Sf. Gheorghe, care ar fi putut sa acopere unghiul de vedere.

Faza 2:

Video poti sa vezi si AICI

Din imagine, la reluare nu se vede exact daca este hentz, fiindca unghiul de vedere il astupa altii jucatori. Insa in momentul cind cineva de la Olimpia centreaza cu capul presupunem ca mingea a nimerit in maina. A procedat arbitrul Banari in situatia data corect lasind jocul sa continue? Din punct de vedere positional arbitrul se afla corect asezat la doar 10 m distanta si a vazut tot foarte bine ce s-a petrecut.

Deci sa clarificam: In legea nr. 12 – Abateri (Greseli) si comportari nesportive din legile jocului de fotbal 2010/2011 aprobat F.A. Board se stipuleaza:

Jucarea mingii cu maina presupune actul deliberat al jucatorului care intra in contact cu mingea atingind-o cu maina sau bratul. Arbitrul trebuie sa ia in consideratie urmatoarele:

 • Miscarea mainii catre minge (nu a mingii catre maina)
 • Distanta dintre adversar si minge (traiectorie neasteptata)
 • Pozitia mainii nu presupune neaparat incalcarea legii
 • Atingerea mingii cu un obiect tinut in maina (imbracaminte, aparatori pentru tibie, etc) este considerata o incalcare a legii
 • Lovirea mingii cu un obiect aruncat (gheata, aparatori pentru tibie, etc) este considerata o incalcare a legii.

Sanctiuni disciplinare

Exista circumstante cind este necesara acordarea unui avertisment pentru comportare nesportiva, atunci cind un jucator joaca mingea intentionat. De exemplu cind un jucator:

 • Atinge in mod voit si evident mingea cu maina pentru a opri un adversar sa intre in posesia ei
 • Incearca sa inscrie un gol atingind mingea in mod voit cu maina

Acum stimabili cititori citim cel mai important punct pentru a intelege faza data. Un jucator trebuie eliminat daca impiedica marcarea unui gol sau o situatie clara de inscriere a unui gol, atingind in mod voit mingea cu maina. Aceasta sanctiune nu este dictata pentru jucarea mingii voit cu maina, ci pentru interventia inacceptabila si lipsita de sportivitate prin care se impiedica marcarea unui gol.

In concluzie arbitrul a procedat din nou corect. Jucatorul nu a atins voit mingea si nu a avut un gest lipsit de sportivitate, ci asa traseu a avut mingea catre maina lui. Pe urma pentru a sanctiona acest jucator, mai e nevoie sa vedem daca era intr-adevar o faza de gol clara, iar acest jucator voit a interupt traseul mingii catre poarta  iar in imaginea video se vede ca nu.

Faza 3:

Video poti sa vezi  AICI

Asadar avem o faza de offside. Nu stiu ce poti sa demnonstrezi prin asa unghiri de filmat, ca a fost acolo sau nu offside. Dupa mine, in momentul cind paseaza catre Ovseannicov el deja se afla cu jumatate de metru in fata aparatorului de linga el. Acum noi avem nevoie sa vedem linia de fundasi, dar din unghiul dat nu se vede. Chiar sa tragi o linie de-a lungul terenului din imaginea video va fi imposibil de stabilit clar.

Decizia a fost luata de tusier. Tusierul se afla in partea cealalta de teren. Acum dupa ultimele modificari FIFA, daca jucatorii echipei din atac un pic (10 cm) se afla mai inainte decit jucatorii echipei aparatoare atunci se lasa jocul sa continue pentru a mari spectaculozitatea fotbalului. Acum, daca tusierul se afla in cealalta parte de teren si el a ridicat fanionul, inseamna ca chiar Ovseannicov era in offside, deoarece la asa distanta acesti 10 cm nu se observa.

Din imaginile video, socot ca decizia tusierului este corecta, Ovseannicov era in offside.

Faza 4:

Video poti sa vezi  AICI

Un duel corp la corp. Jucatorul echipei Sf. Gheroghe a jucat dur, insa la balon. In plus nici jucatorul Olimpiei in acest moment nu controla balonul, ci tot intinde piciorul pentru a lua balonul. Jucatorul lui Sf. Gheorghe a venit cu o forta mai mare si l-a dezechilibrat pe jucatorul Olimpiei care a cazut ulterior jos. Din imagine video se observa ca jucatorul sfintilor nu are ca scop sa faulteze adversarul, dar de a cistiga balonul.

Tot in aceeasi lege nr. 12 este scris:

Deposedarea unui adverar

Actiunea de deposedare este o incercare (atacare) pentru a intra in posesia mingii prin contact fizic asupra unui adversar, atunci cind mingea este la distanta de joc, fara a folosi bratele sau coatele.

Constituie o greseala incercarea (atacarea) de deposedarea a unui adversar  cind este facuta:

 • Din neglijenta (Neglijenta inseamna ca un jucator manifesta lipsa de atentie sau consideratie cind efectueaza un atac asupra unui adversar sau actioneaza fara precautie. Nu este necesara nici o sanctiune disciplinara, daca se considera ca abaterea a fost comisa din neglijenta)
 • Din imprudenta (Imprudenta inseamna ca jucatorul a actionat fara sa-i pese de pericolul sau consecintele actiunii sale asupra adversarului. Un jucator care joaca de o maniera imprudenta trebuie avertizat.)
 • Folosind forta excesiva (Forta excesiva inseamna ca jucatorul a depasit cu mult limita folosirii fortei, iar adversarul este in pericol de a fi accidentat) Un jucator care foloseste forta excsiva trebuie eliminat.)

Iata ce se spune in legile fotbalului. Dupa imaginile video se observa ca este mai mult o deposedare neglijenta, decit imprudenta sau excesiva. Deaceea arbitrul Banari a luat decizia corect de a da lovitura libera asupra jucatorului faultat. Desigur, am putea sa tractam si mai dur, insa si faza sa petrecut la centrul terenului, unde nu era nici pericol de gol.

Faza 5:

Video poti vedea  AICI

In faza data Iulian Bursuc incearca sa dribleze insa greseste, nu poate sa treaca de jucatorul Olimpiei aflat in fata, de aceea aplica un comportament nesportiv, tinind-ul de maiou pe adversar, luptind in continuare pentru recuperarea balonului.

Tinerea unui adversar

Tinerea unui adversar presupune actiune prin care acesta este impiedicat sa se deplaseze, folosidnu-se mainele, bratele sau corpul.

In cazul nostrum Iulian Bursuc a aplicat mainele. Am sa merg direct la sanctiuni disciplinare fiindca acolo e raspunsul nostru:

 • Atunci cind un jucator tine un adversary pentru a-l impiedica pe acesta sa intre in posesia mingii sau sa se plaseze intr-o pozitia avantajoasa, arbitrul trebuie sa-i acorde un avertisment pentru comportare nesportiva.
 • Un jucator trebuie eliminate daca acesta opreste o situatie clara de inscriere a unui gol, prin tinerea unui adversar.
 • In alte situatii de tinere a un ui adversar nu trebuie luate sanctiuni disciplinare.

Avertismentele deobicei se aplica la tinerea adversarului in careul de pedeapsa. La noi faza s-a petrecut linga centrul terenului, unde nu se prevedea o faza clara de gol. In asa caz arbitrul atentioneaza jucatorul mai mult verbal, insa daca actiunile de tinere se repeta atunci arbitrul poate arata si cartonas galben.

Faza data este corecta la cum a procedat Banari, a dat lovitura libera Olimpiei, insa daca considera just putea sa arata si un cartonas galben, mai ales daca Iulian Bursuc era agresiv pe flancul sau de atac.

Faza 6:

Video poti vedea si AICI

In faza data Cartoev e destul de activ pe partea lui, in special dupa ce a pierdut mingea copilareste, deaceea face un pressing asupra fundasului advers. E o situatie tipica de joc, pentru mine e straniu ca au selectat-o ca fiind o incalcare a regulamentului jocului. Cartoev nu a reusit sa recupereze balonul, dar nici in timpul deposedarii nu a avut vre-o actiune care sa cada sub punctele date: Constituie o greseala incercarea (atacarea) de deposedarea a unui adversar  cind este facuta:

 • Din neglijenta
 • Din imprudenta
 • Folosind forta excesiva

Deaceea Banari nu a semnalizat nimic, doar aruncare de la margine pentru Sfintul Gheorghe, decizie absolute corecta.

Mai sunt inca 5 faze care merita sa fie discutate, probabil in postul urmator.

Multumim Olimpiei care a depus efortul pentru a scoate acele faze pe care le cred ei ca incalcare a regulamentului, in marea lor majoritate nefiind ca atare si cu care astazi am lucrat.

Desi s-au declarat nemultumiti de arbitrajul lui Banari cei de la Olimpia, se vede dupa o analiza mai profunda ca Banari procedeaza corect, chiar daca multi spun inversul. Mai bine sa cunoasca legile fotbalului la perfectie, pentru ca sunt atitia chitibusuri, care devin importante in timpul jocului si analizei lui ulterioare.

Va multumesc pentru lectura si succese.

Comentarii