Ziua Limbii Române

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

În Moldova am învățat să scriu cu diacritice, o repet, mi s-a spus că sunt mai sexy, dacă scriu cu diacritice.

În România nimeni nu scrie cu diacritice, pentru că le este lene să le instaleze, iar in engleză e mai simplu fără.

În Moldova se vorbeste limba română literară. Acea limbă pe care o vorbeau Eminescu, Creangă, Caragiale. Cu expresii nu de mult uitate, dar cuvinte care pur și simplu te mângăie.

La București limba română e un fel de rom-engleză, dar și asezonată cu multe BEEP-uri. Da, astea sunt și aici, dar măcar nu sunt în română, așa că le putem ignora.

Și totuși în Moldova, chiar dacă nu există conținut în limba română la televizor, aceasta se chinuie și se încăpățânează să rămână și chiar să se dezvolte. Și nu e limba țăranilor, așa cum mi se spunea acum 3 ani, e chiar limba statului cu care ai cele mai multe afaceri.

Și chiar dacă la televizor spunem mîne, în mod greșit, în loc de mâine.
Și chiar dacă aici limba română nu este decât limba de stat, pentru că nu vrea nimeni să explice cum se face asta în constituție.
Și chiar dacă unii sărbătoresc azi o altă limbă.
Și chiar dacă nu știm să vorbim, să ne exprimăm, să alegem cuvintele și să construim cu acestea fraze care să zică ceva inteligent și convingător.

Azi e Ziua Limbii Române și e sărbătoare de stat aici, în Moldova.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii