Vreau o presă liberă!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
Nu văd și nu aud

Nu văd și nu aud

Principala valoare la care țin jurnaliștii este libertatea presei; aceasta presupune recunoașterea dreptului jurnalistului de a căuta informații și de a exprima opinii, fără a fi îngrădit de vreo autoritate, fie aceasta administrativă, economică, juridică sau politică, diferită de cea a deontologiei profesionale. Totuși, presa din Republica Moldova nu se poate bucura de acestă valoare, atâta timp cât va sta închisă în “cușca” pe care guvernarea a pregătit-o cu drag pentru ea.

Primul paragraf al art. 10 CEDO prevede că: “Orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare. Acest drept cuprinde libertatea de opinie și libertatea de a primi sau de a comunica informații, fără amestecul autorităților publice și fără a ține seama de frontiere…” Ei, de unde și până unde, dacă noile reguli din Parlament presupun îngrădirea acestor drepturi. Stau jurnaliștii ca niște deținuți într-o celulă și se întreabă: “oare ce se întâmplă afară?”, adică în sala de ședințe. Ca să nu pară niște tirani, guvernanții s-au gândit să le pună câteva “ferestre”, adică monitoare de pe care să preia informații.

Analizând ce se spune în art.10, atunci, jurnaliștii pe lângă faptul că au dreptul de a primi informații, mai au dreptul și de a le comunica. Vreau să specific, că aceste informații trebuie obținute de la prima sursă și transmise publicului complete și veridice. Dar de unde așa bucurie, dacă ceea ce primesc jurnaliștii sunt jumătăți, doar nu sunt ei în sala de ședință, nu ei urmăresc ceea ce îi interesează, ci obțin ceea ce li se dă, cu “țârica”. Văd o jumătate de deputat, pentru că camerile de luat vederi nu-l cuprind în toată splendoarea și aud doar ceea ce vor alții s-audă.

John Locke spunea că: Statul ar trebui să aibă ca scop ultim, prezervarea drepturilor naturale: la viaţă, libertate şi proprietate, iar J.St.Mill spunea că: „Orice restricţie impusă de stat este rea. Chiar dacă un individ nu poate face ceva bine, statul nu trebuie să intervină, căci astfel se limitează independenţa şi iniţiativa particulară. Orice creştere a puterii statului este în mod automat rea şi prejudiciază libertăţile individuale, scade libertatea individuală”. Asta înseamnă că ceea ce face acum guvernarea e un act de răutate. Ei încearcă să dețină putere asupra presei. Mai lipsește să ia atitudinea lui Putin, care zice că jurnaliștii au dreptul de a scrie ceea ce le dictează el. Impunând aceste reguli, automat ei lipsesc presa de libertate, ei intervin în deciziile lor și într-o oarecare măsură modelează informațiile după bunul plac.

Ca viitoare jurnalistă îmi doresc să trăim într-adevăr într-o țară democratică, în care să pot să zic fără frică ceea ce gândesc. Să nu fiu închisă într-o cușcă, ca să mi se arunce fărămituri de informații. Nu vreau să persiste mereu întrebări la care să nu am răspuns. Vreau o presă liberă! Acum vorbesc ca un simplu cetățean, care-și dorește să fie prezent în Parlament, prin intermediul presei. Sunt un reprezentant al poporului, al națiunii, care vede presa ca pe un duhovnic. Ei îi spune omul ce simte și ce gândește și tot presa e cea care „ne slujește”, pentru că ea muncește zi și noapte pentru noi.

Spre sfârșit las un gând de-al unui jurnalist român, Nae Ionescu: “Dreptul de a vorbi al presei decurge din funcţiunea ei de expresie a naţiunii. Părerile individuale, interesele personale nu au nici un rost, nici îndreptăţire. Se cer, deci, anumite garanţii ca cei ce exercită funcţiunea presei să poată fi prezumaţi cel puţin că au posibilitatea de a exprima într-adevăr reacţiile şi tendinţele naţiei. Calităţi de inteligenţă şi de cultură, desigur, dar şi de dezinteresare desăvîrşită şi solidaritate cu această naţie.”. Articol publicat în ziarul „Cuvîntul”, 11 martie 1938.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Dragalina Garstea

Dragalina Garstea

Am absolvit Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu” , profil real, or. Chișinău, în anul 2012. În prezent sunt studentă la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universitățiii de Stat. Am ales această profesie, pentru că vreau s...

Ultimele articole