Vreau bustul lui Vieru în locul bustului lui puşkin

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dacă suntem moldoveni, ne respectăm limba, cultura, istoria, etc., atunci trebuie să avem şi propriile simboluri cu care să ne mândrim. De data asta nu mă refer la capete de boi, la secere şi ciocane, la trandafiri sau stejari, ci la simboluri-personalităţi, în special oameni de cultură şi ştiinţă.

Dacă francezii îl au pe Hugo, germanii pe Goethe, englezii pe Byron, spaniolii pe Cervantes, etc., de ce noi nu l-am avea pe Vieru?!

Da, ar spune unii, deja îl avem, plasat într-o alee din parcul central, alături de marii clasici… Eu nu vreau alături, eu îl vreau deasupra tuturor, în centrul acestora, o personalitate-epicentru a culturii Moldovei.

L-am citit şi pe Cantemir, şi pe Milescu-Spătarul, şi pe Donici, şi pe Kogălniceanu, Negruzzi sau Mateevici, etc., dar un geniu mai mare ca Vieru (unii o să zică că Eminescu nu-i al nostru), n-am întâlnit.

Aşa că, împins de memoria marelui poet basarabean, rog pe cei cu cuvântul “greu”, să ia în calcul rugămintea mea – VREAU BUSTUL LUI VIERU ÎN LOCUL BUSTULUI LUI PUŞKIN

Ştiu că puşkin* este un mare poet al lumii (în special al ruşilor), dar în beneficiul mândriei noastre naţionale, acesta trebuie să cedeze întâietatea “zeului” Grigore Vieru.

P.S. Vreau şi redenumirea străzii…

* Am scris puşkin cu minusculă pentru a-i da prioritate lui Vieru

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole