Viitorul relațiilor externe ale Moldovei depinde de negocierile dintre toți actorii politici, iar viitorul țării depinde de bunăstarea poporului său

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Mai mulți politicieni din Moldova susțin ideea Uniunii Vamale, astfel săptămâna trecută s-au întâlnit cu diaspora moldovenească din Federația Rusă.

De fapt, întotdeauna am fost pentru o politică diplomatică și consider că anume o diplomație corectă și bine planificată va permite Moldovei să devină un stat european, care va avea relații de prietenie atât cu Federația Rusă și cu Ucraina, cât și cu alte țări de pe arena politică din lume.

De ce asta nu se întâmplă acum? Deoarece majoritatea  politicienilor din Moldova (de fapt e foarte greu să-i numești politicieni) au o viziune foarte îngustă, aceștia doresc– ori cu Europa, ori cu Federația Rusă. O altă parte dintre politicieni sunt finanțați de unele grupări din alte țări, pe care îi folosesc pentru  propriile interesele, (aceste grupări de fapt nici nu sunt forțe politice de guvernare nici în Federați Rusă și nici în UE. Sunt finanțați doar pentru a duce mesajul acestor grupări.

Moldova va deveni un stat cu adevărat diplomatic numai atunci când la guvernare va veni o nouă clasă politică, o nouă formațiune care nu se va bate din stânga în dreapta și apoi invers – politicieni care vor înțelege că încrederea țărilor vecine și a altor actori politici din lume depinde de încrederea propriului popor și de o  politică internă stabilă.

Până când Moldova nu va rezolva problemele sociale și economice interne, nici Europa și nici Federația Rusă nu vor privi țara noastră ca un partener deplin.

Nici un acord nu interzice să ai bune relații cu alte țări, nici un acord nu obligă să devii cetățean al altui stat, cum ne sperie unii politicieni. Nivelul european e doar un nivel de trai a cetățenilor spre care tinde o parte din poporul Republicii Moldova, un stat independent și suveran. Cu părere de rău, de ultimele doua caracteristici ale țării noastre, unii politicieni au uitat.

Fiecare are dreptul la opinie, are dreptul de a se exprima și personal stimez fiecare idee democratică, chiar în cazul când nu sunt de acord. Însă sunt lucruri pe care eu niciodată nu le voi accepta, cum ar fi, Tirania și Dictatura. Nu voi accepta lucrurile, care au influențat asupra plecării masive a cetățenilor noștri peste hotare și anume în Moscova. Au plecat din cauza sărăciei, din cauza că nu au avut posibilitate să trăiască în mod normal aici acasă. Au lăsat copii și au plecat pe zeci de ani. Sunt de acord când se zice că sunt eroi, și că fără acești cetățeni Moldova n-ar avea viitor. Și niciodată nu voi fi de acord că cei care în 2001-2009 i-au alungat din țară, i-au impus să plece și să muncească peste hotare, în 2014 să le zică, citez Не дай бог если 120 тыс. вернутся домой – pentru că asta va aduce la o criză economică. E greu să numești așa om politician mai ales când a fost Ministrul Economiei. Vreau să zic că e o politică economică proastă, atunci când faci economie pe sănătatea oamenilor, când susții acești oameni, care sunt eroii Moldovei să nu-și vadă familia încă 10 ani. Cred și sper că Igor Dodon nu s-a exprimat corect și își va schimba părerea, în zilele apropiate.

Vreau să zic numai un singur lucru «Не дай бог чтоб дети знали что такое расти без родителей, и дай бог чтоб все граждане Республики Молдовы смогли вернутся к своим семьям, жить и быть защищёнными в собственной стране».

sursa: lisnevschi.md

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii