video | Nevoia de europenizare a Politiei din Republica Moldova

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Cu parere de rau, imaginea politistilor in societate este una nu prea buna. Cetatenii asociaza Politia cu coruptia, frica si un comportament inadecvat. Acest stereotip s-a format inca din primii ani ai independentei, cand in tara era criza si haos, iar oamenii legii abuzau de functia lor.

Asa nu se mai poate continua! Daca vrem ca tara noastra cu adevarat sa se apropie de UE atunci este nevoie de un nou set de valori in relatia dintre autoritati si cetateni.

Aici ne referim la trei componente de baza: 1) statul trebuie sa asigure coloboratorii MAI cu tot suportul necesar, de la un salariu motivant pina la conditii de munca moderne, 2) politistii trebuie sa-si faca treaba asa cum este scris in lege si sa manifeste un comportament binevoitor in raport cu civilii, 3) si atunci oamenii vor vedea in ei acel organ menit sa stea la straja ordinii publice care merita respect. Anume RESPECTUL reciproc este valoarea care va face schimbarea! 🙂 Orice schimbare porneste de la schimbarea atitudinii.

Sa nu uitam ca politistii, la rindul lor sunt si ei oameni. Si cand lasa uniforma, au si ei familie, rude, prieteni, copii care stau cu grija acasa cind parintii lor sunt la serviciu. Ori lupta cu criminalitatea nu e o munca atat usoara!

Comentarii