Vezi cum poți avea mulți bani la 18 ani!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ce faci dacă ai terminat liceul şi nu ai reuşit să intri la facultatea dorită, nici măcar la contract? Ce faci dacă ai absolvit o facultate şi nu reuşeşti să-ţi găseşti un loc de muncă?

Cunosc o persoană care a făcut 5 ani de facultate învăţînd la greu şi nu a reuşit să se angajeze conform profesiei. Apoi, a făcut un curs de croitorie şi acum are un mic atelier personal. Îmi spunea că dacă nu ar fi pierdut 5 ani prin universitate, acum ar fi avut o afacere dezvoltată.

Nu e secret că universităţile din Moldova acordă studenţilor multă teorie şi aproape deloc practică. Absolvind universitatea, eşti nevoit să obţii o calificare „din mers”. Înveţi cum să faci ceea ce trebuie să faci de la angajator, de la colegi, de prin internet.

În acelaşi timp, nu este „prestigios” să mergi la o şcoală profesională. Pentru că acolo merg doar cei care au fost rebutaţi de sistemul de învăţămînt. Pentru că şcolile profesionale nu sunt dotate, nu au cadre didactice performante, nu stau bine cu inovaţiile.

Comerţ, industrie, mediu, turism, servicii – sunt ramuri pe care se ţine orice economie modernă. Pregătirea specialiştilor în aceste domenii este o prioritate pentru un stat care se vrea competitiv şi performant…

Continuare pe BLOGUVERN

Comentarii