Veșnică memorie eroilor căzuți în Războiul nostru de Independență!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Astăzi se împlinesc 23 de ani de la declanșarea conflictului de pe Nistru. Data de 2 martie a anului 1992 a fost o zi fierbinte pentru tînărul stat independent Republica Moldova, care încă nu avea armată naţională şi nici efective militare constituite cu care s-ar fi apărat. Din fericire pentru generațiile ce au urmat, cu 23 de ani în urmă, în rîndurile moldovenilor erau destui patrioți, eroi ai neamului care au constituit frontul de luptă – polițiști și voluntari.

Cu profund regret, constat azi că majoritatea tinerilor mai ales, dar nu numai, nu cunosc semnificația acestei zile, nu cunosc cine sunt voluntarii, eroii care s-au ridicat din proprie voinţă în apărarea Independenţei Republicii Moldova. Cu profund regret, trebuie să recunosc că nici o guvernare de atunci și pînă în prezent nu a acordat atenția cuvenită acestei zile și mai ales veteranilor războiului de pe Nistru. Probabil că suntem unica țară din lume care-și tratează cu atîta indeferență semnificația războiului de Independență.

În mod normal, în această zi, toată presa, televiziunile, publicațiile de orice fel, panourile publicitare care împînzesc orașele țării și mai ales Chișinăul, ar fi trebuit să afișeze mesaje care să ne amintească de acel război. Azi toate școlile, universitățile și chiar grădinițile din Republica Moldova ar fi trebuit să-și înceapă activitatea cu o oră dedicată războiului de pe Nistru. Și mă întreb, de ce presa moldovenească, liderii de opinie și politicieni au afișat mesajul „Je suis Charlie” la momentul respectiv, afișează în continuare mesaje de solidaritate cu Ucraina, dar astăzi nu pot afișa mesajul „Eu sunt Moldova”?

Este regretabil că după 23 de ani, raioanele din stînga Nistrului rămîn a fi autointitulate „Republica Moldovenească Nistreană” și sunt conduse de cloaca separatistă de la Tiraspol. Mai regretabil este că în dreapta Nistrului, în toți acești ani au existat și există tot felul de organizații și partide care nu-și doresc reglementarea acestui conflict. Ba mai mult, există tot felul de renați, dodoni și formuzali care formează coloana a cincea a Kremlinului în Republica Moldova și depun eforturi serioase pentru dezgroparea securii războiului, pentru dezmembrarea țării, dar nu sunt trași la răspundere.

Regretabil este că nici azi, autoritățile Republicii Moldova nu vor să recunoască adevărul despre acel război. După cum spunea regretatul Constantin Tănase „pentru a nu-i supăra pe ruși noi (politicienii moldoveni și presa) continuăm să perpetuăm falsul istoric întitulat „conflictul transnistrean”. Ceea ce noi numim „conflict transnistrean” sau „conflictul armat de la Nistru” a fost în realitate un război de agresiune din partea Rusiei și un război de apărare din partea R. Moldova. Acest adevăr a fost probat în diferite documente naționale și internaționale. Astfel, așa-zisul „conflict transnistrean” a fost în realitate Războiul nostru de Independență, un război în care am vărsat sînge dar pe care l-am pierdut. ”

Sunt optimist și cred că încă nu este totul pierdut, de aceea, noi toți, împreună cu actuala guvernare și cea care va urma, trebuie să depunem eforturi serioase în a schimba starea aceasta de lucruri. Oamenii trebuie să-și recapete încrederea în țara în care trăiesc, în caz contrar eu am mari dubii că se vor mai găsi patrioți care să se ridice a doua oară în apărarea Independenței.

Veșnică memorie celor 315 de combatanți ce au căzut cu moarte de erou!
Să le acordăm respectul cuvenit celor 1180 de combatanți ce au rămas răniți și tuturor voluntarilor care au luptat pentru păstrarea Suveranității și Independenții Republicii Moldova!

Comentarii

Ion Harghel

Ion Harghel

Cetăţean al Republicii Moldova, interesat de viaţa social-politică, pledez pentru dreptate, sunt realist şi vreau ca într-o zi întreaga clasă politică să dea dovadă de maturitate politică şi altruism pentru a contribui la unificarea societăţii. Cre...

Ultimele articole