Va reînvia și piața dreptului de autor din RM concomitent cu Hristos?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

AsDAC-logoUnica organizație de gestiune colectivă a dreptului de autor (AsDAC) abilitată, de către Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), cu colectarea remunerațiilor de autor își va pierde (sau nu) licența. Asta se va întâmpla, probabil,  în vara acestui an, care se anunță a fi o vară fierbinte.

Piața dreptului de autor din Republica Moldova, pesemne, va cunoaste o distorsiune serioasă: ori se va înfunda într-un haos cauzat de neachitarea remunerațiilor de către utilizatorii de opere ori va cunoaște o reînviere prin racordarea la cerințele timpului. Lucru greu de spus.

La acest moment, deja, alte, două organizații de gestiune colectivă (OGC-uri): Asociația Națională Copyright și Asociația Națională pentru Protecția Creației Intelectuale, dețin licențe de gestionare a drepturilor autorilor moldoveni și a celor străini, însă, aceste OGC-uri  sunt nefuncționale. De ce? Din mai multe motive: lipsa unui management eficient, lipsa unor programe performante (soft-uri) de distribuire a remunerațiilor, carența resurselor umane, insuficiență de autori pe care, asociațiile, ar dori să-i reprezinte, dar și lipsa precedentului, precum și lipsa liderilor de mobilizare și de opinie în domeniu. Toate, luate la un loc, la care se mai adaugă și poziția monopolistă și torpilantă a AsDAC-ului, fac lucrurile să rămână așa cum le știm noi, autorii, adică rele…

Este foarte greu să împarți, azi, cu cineva ceva, știind că 12 ani, în șir,  nu te-ai împărțit, adică cu nimeni nimic. Timpul însă trece, cu el se trec și niște lucruri, care cândva însemnau ceva, acum  însă pot să nu tragă atât de mult la cântar. La organizațiile sus menționate mai putem adauga altele două: una nou creată „ReproMold” și alta veche, cu oarecare experiență, „AtDAC”. Multitudinea de organizații nu trebuie să sperie nici consumatorul, nici creatorul și nici utilizatorul de opere, deoarece ele se încadrează perfect în câmpul juridic al RM. Deasemenea, ar fi bine să facem diferența, între o asociație care militează pentru drepturile autorilor și, o asociație care administrează drepturile autorilor (OGC-uri): sunt asociații absolut diferite; adică cele care administrează, colectează și repartizează banii autorilor sunt licențiate de către stat în persoana AGEPI-ului.

Statul Republica Moldova este, totuși, unul mic, cu o economie în tranziție, deschisă, vulnerabilă, influențată puternic de economiile altor state sau structuri statale, deaceea piața dreptului de autor, la fel ca întreaga piață, este non profitabilă în lipsa conexiunii internaționale. Numărul de cca 3.000.000 de consumatori nu generează efectul scontat, însă dreptul de autor ramâne unul sfânt. El (dreptul), uneori, este unica sursă de existență a autorului. În Republica Moldova există oameni (în vârstă), care își cumpără pâinea și laptele,  din onorariile de autor; abia de le ajunge, … supravețuiesc. Un colaps al sistemului de gestiune a dreptului de autor ar însemna și un colaps pentru ei, dar mai grav, ar fi pierderea perspectivei și stimulului de a crea pentru tânăra generație, deaceea, consolidarea tuturor OGC-urilor din RM, prin găsirea unei formule veritabile non confuze, ar fi soluția cea mai reușită.

Ziua de 01 august 2012, ar trebui să marcheze startul unei noi etape în evoluția dreptului de autor în RM,  care să fie o continuare logică a primilor 12 ani.

Voi reveni cu detalii
Iurie Badicu,
expert în industria muzicală.

www.secautaunom.com

Comentarii