UNDE sunt 11% din bugetul de stat??? ÎNAINTE, în Europa, sau ÎNAPOI, la Baliţchi şi Balinschi?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Îi mulţumesc lui Sergiu Vatamaniuc pentru imaginea de mai sus, făcută ieri, 7 septembrie, după mitingul PLDM din Piaţa Marii Adunări Naţionale. Fotografia nu este un montaj şi este una SIMBOLICĂ pentru realităţile în care a ajuns Republica Moldova la exact 5 ani şi 5 luni de la 7 aprilie 2009. Faţade lucioase şi frumoase, care au în spate o realitate… jalnică. La miting a fost lansat sloganul electoral „PLDM pentru Europa”. Frumos. Ar mai fi fost şi credibil dacă adunarea de ieri n-ar fi fost organizată foarte ANTIEUROPENEŞTE şi dacă în spatele sloganului şi scenei frumoase n-ar fi existat acea realitate… JALNICĂ.  

Primo, la miting au fost scoşi cu forţa angajaţi ai ministerelor controlate de PLDM şi PLR. Personal am fost sesizat în privinţa presiunilor la care au fost supuşi angajaţii Ministerului Finanţelor şi ale subdiviziunilor sale, Ministerului Afacerilor Interne şi Academiei de Poliţie, Ministerului Apărării, Ministerului Educaţiei (inclusiv liceele şi instituţiile superioare de învăţământ), Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiţiei, de a ieşi la mitingul de ieri. La sediul PLDM din Bucureşti 88 există şi probe în acest sens: liste cu participanţii, delegaţi cu forţa de la fiecare instituţie.  Deosebit de grav este că la miting au fost scoşi cu forţa, fiind ameninţaţi cu persecutări în cadrul procesului academic, studenţii şi elevii claselor 11-12 ale liceelor.

Coloana Serviciului Vamal a numărat circă 300 de oameni şi a pornit la ora 10:00 din faţa sediului Ministerului Finanţelor. Angajaţii Aparatului Central al Serviciului Vamal şi ai Biroului vamal Chişinău au fost „rugaţi insistent” să vină la miting împreună cu rudele, apropiaţii, prietenii, finii, cumetrii, nepoţii, nepoatele, amantele, etc, important fiind ca la număr „vameşii pro-Europa” să pară mai mulţi.

Secundo şi cel mai grav este cum a fost FINANŢAT mitingul „pro-european”. Pentru manifestaţia PLDM au fost colectaţi conform unor liste bani de la angajaţii Serviciului Vamal şi Serviciului Fiscal. Fiecare şef de secţie din cadrul Biroului vamal Chişinău a „donat” câte 3 mii de lei, iar fiecare şef de secţie din cadrul Fiscului muncipal Chişinău a „dăruit” PLDM câte o mie de lei. Cum li s-a zis inspectorilor vamali şi fiscali, banii au fost colectaţi pentru ca participanţii la miting să fie „asiguraţi cu apă”. Deci, iese că frumosul eveniment „PLDM pentru Europa” a fost  sponsorizat ILEGAL de către angajaţii Serviciului Vamal şi ai Seviciului Fiscal de Stat?! Şi oare cum e posibil să-ţi donezi 25-50% din salariu pentru evenimentul organizat de un partid, la care nici măcar nu eşti membru??? Amintesc că sponsorii (ne)oficiali ai mitingului PLDM de ieri, Serviciul Vamal, precum şi Fiscul municipal Chişinău sunt administrate de doi veri, ambii apropiaţi ai lui Vlad Filat, Tudor Baliţchi şi Vitalie Balinschi. În asemenea condiţii, oare cum se numeşte o asemenea „impozitare” a funcţionarilor publici? Poate racket? Poate corupere?? Poate trafic de influenţă??? „Europeneşte”, ce să mai…

Măcar să ne fi putut consola că Fiscul şi Vama încasează impozite nu doar pentru partidul care le guvernează, dar şi pentru noi, adică în bugetul de stat. Însă chiar conform datelor făcute publice săptămâna trecută, de Ziua lucrătorului vamal, Fiscul chiar nu are cu ce se lăuda în acest sens, ponderea lui în bugetul de stat ajungând la un nivel record de jos după 1991, sub 20% (vezi imaginea). Înseamnă oare asta că economia moldovenească moare, proces catalizat de impotenţa Fiscului de a administra veniturile fiscale?! Cum să zici că nu, dacă cifrele vorbesc de la sine?

SV_venituri in buget

Să nu credeţi că situaţia veniturilor administrate de Serviciul Vamal este mai bună! În dosul triumfalismului cu care au fost prezentate performanţele organelor vamale moldoveneşti în perioada 2009-2013 se ascunde aceeaşi situaţie… JALNICĂ! Din nou, nu eu o spun, ci cifrele, care ne prezintă realitatea şi adevărul din spatele statisticilor trunchiate, desenate de guvernanţi. Deci, conform datelor prezentate chiar de Serviciul Vamal (vezi imaginea), veniturile încasate în bugetul de stat de Vama lui Baliţchi au crescut din 2009 până în 2014 cu 89%. Iarăşi este o cifră frumoasă, rotundă.

SV_incasari in buget

Acum Vă propun să vedem cu cât au crescut în aceeaşi perioadă importurile, creştere care ar fi trebuit să fie absolut proporţională creşterii încasărilor vamale aplicate la impozitarea acestor importuri de către Serviciul Vamal. Conform datelor oficiale ale Biroului Naţional de Statistică, creşterea importurilor a constituit de la 3278,3 mil. USD în 2009 la 5492,4 mil. USD în 2013. Conform dinamicii cursului oficial de schimb al MDL, în care se calculează conform cursului la zi drepturile de import, cursul leului la 1 decembrie 2009 era de 11,10 lei pentru un USD, iar la 1 decembrie 2013, de 13,12 lei pentru un USD. Respectiv, importurile au crescut în lei moldoveneşti de la 36 389,1 mil. MDL la 72 060,3 mil. MDL, ceea ce constituie 100%!!! Asta pe când Serviciul Vamal s-a lăudat că încasările în buget au screscut DOAR cu 89%!!! Iată din nou realitatea JALNICĂ care se află, ca de obicei, în spatele desenului frumos pe care ni-l arată guvernanţii… Deci, UNDE sunt 11% din veniturile, care ar fi trebuit să ajungă în bugetul de stat, dlor Tudor Baliţchi şi Iurie Leancă??? UNDE au DISPĂRUT, CINE le-a FURAT??? Nu eu, chiar cifrele OFICIALE vă pun această întrebare! Poate anume dintr-o parte din aceste 11% a fost finanţat şi mitingul PLDM de ieri?! Nici în Evul Mediu nu se lua chiar atâta de la gura prostimii! Chiar şi Biserica medievală se limita la zeciuiala bisericească, adică la a zecea parte din averea ţăranilor… Da noi parcă suntem în sec.XXI şi vrem în…Europa… 🙂

ÎNAINTE, în Europa nu ştiu dacă se poate de mers cu asemenea întrebări… retorice! Deci, ÎNAPOI, la verii Tudor Baliţchi şi Vitalie Balinschi? La corupţie, trafic de influenţă şi hoţie din bugetul de stat?

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole