A trimis tinerii la Moscova, ca sa-si faca viitor mai bun

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Ma uit la baiatul vecinilor mei. A venit mai ieri de la Moscova.

Inainte era vesel si plin de viata, acum pare mai trist, ori poate s-a mai maturizat. Are vreo 23 ani. Parintii lui stau mereu cu grija si mereu evita discutiile despre el: Ce face, unde se afla si cu ce se ocupa. Adevarul e ca la 23 de ani, Andries are deja probleme serioase cu spatele si are nevoie de operatie. De la 18 ani a plecat la lucru in Rusia. Nu ma asteptam pe atunci ca el va avea asa viitor. Era un baiat disciplinat, invata la liceu si se decurca fooarte bine in matematica si informatica. Cand a ajuns sa dea Bacalaureatul, a nimerit sub reforma educationala a Maiei Sandu si a dat BAC-ul cu camerele video deasupra capului. Poate din emotii, sau poate din considerentul ca mai mult era bazat pe stiinte reale, a picat examenul la franceza. De rusine fata de parintii care cu greu l-au intretinut 12 ani ca el sa invete, Andries a plecat la lucru la Moscova cu mosul sau, care de mai multi ani era plecat acolo. Nu a mai asteptat sa dea repetat examenul… s-a gandit ca poate la anul viitor il va sustine, dar la moment gasise de cuviinta sa dea o mina de ajutor parintilor. A trecut un an. Andries castigase bine in acel an, a ajutat parintii sa faca reparatie la casa si sa cumpere ceva mobila. A ajuns si ziua examenelor repetate si Andries a mers sa sustie franceza. Nustiu ce si cum a fost, dar peste cateva zile, l-am vazut cu geanta la poarta cuprinzindu-si parintii si urcand intr-o rutiera. Am inteles ca nu i s-a primit sa dea examenul. Ce era sa faca acum? Nu avea nici o alternativa. A invatat 3 ani la liceu, a mai pierdut un an la Moscova, iar dupa toate astea, ce sa faca, unde sa se duca sa invete ca sa-si croiasca un viitor?

In toamna s-a trezit cu scrisoare de la voincomat. L-au luat la armata, mama l-a petrecut cu lacrimi in ochi. Anul a trecut repede, Andries s-a intors acasa, insa nu pe multe zile. Din nou era la poarta, cu geanta, luandu-si ramas bun de la parinti. Se gindise el ca o sa faca destui bani la Moscova ca sa traiasca. A mai trecut un an. Odata la 3-4 luni, Andries vine acasa la parinti. Acum asteapta sa fie operat la spate. Lucrul lui la Moscova si-a lasat prea repede amprenta. Nustiu ce va face mai departe, ce ocupatie va avea pe viitor, pentru ca greutati pe la constructii pe la Moscova nu va mai putea ridica. Timpul o sa arate.

Toata istoria asta, ca si multe altele, s-a inceput de la BAC. Cei care au picat examenul, nu au nici o alternativa ca sa-si faca un viitor: doar armata, si lucrul peste hotare.

Ajung la concluzia ca reforma bolnava in invatamant a trimis multi tineri la Moscova, sau in alte colturi ale lumii, tineri care pur si simplu nu mai stiau ce sa faca in Moldova.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii