Tratatele şi Convenţiile internaţionale sunt vinovate de moartea celor de la Charlie Hebdo

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Libertatea de exprimare”… Potrivit Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, libertatea de exprimare cuprinde libertatea de opinie şi libertatea de a primi sau de a comunica informaţii sau idei fără amestecul autorităţilor publice şi fără a ţine seama de frontiere. În aceeaşi Convenţie se mai scrie că exercitarea acestor libertăţi  poate fi supusă unor formalităţi, condiţii, restrîngeri sau sancţiuni prevăzute de lege, care constituie măsuri necesare, într-o societate democratică,  pentru securitatea naţională, integritatea teritorială sau siguranţa publică, apararea ordinii şi pevenirea infracţiunilor şi nu în ultimul rînd protecţia moralei.

Cît de liberă este exprimarea în ţările occidentale cu valori democratice? Asupra căror teme exprimate liber de unele persoane sunt prevăzute sancţiuni? Şi cine reglementează şi adoptă aceste restrîngeri?

copertina-ch

În toată lumea este interzis să faci glume despre Auschwitz, este interzis să strigi pe strada tot în glumă lozinci naziste, este interzis să numeşti pe cineva în glumă cu cuvinte vulgare, pentru că vei fi sancţionat de lege. Dar în glumă sau mai serios, cum obişnuiau să facă cei de la Charlie Hebdo, să huleşti pe Dumnezeu, să publici imagini vulgare despre religiile milioanelor sau poate miliardelor de oameni, este ok? Toţi cei care se solidarizează astăzi cu Charlie Hebdo sunt de părere că este ok, deoarece pentru ei religia este un mit, o tradiţie sau pur şi simplu o minciună, însă ei nu ţin cont de cei pentru care religia este mai importantă decît orice în lumea asta. Pentru aceşti oameni este mai grav şi mai jignitor cînd îl huleşti pe Dumnezeul lor, pe fiul sau profeţii lui Dumnezeu decît dacă ai huli pe mama, tata sau fratele lor, pentru că Dumnezeu este Creatorul şi ei vor trăi toată viaţa în slujba şi supunearea Lui.
Peste tot şi în toate timpurile au existat oameni extremişti, cu viziuni mai radicale faţă de religie, politică etc. Nu justific în nici un caz, faptele teroriştilor care au atacat jurnaliştii nevinovaţi. Da, nevinovaţi pentru că vinovaţi de această batjocoră sunt cei care reglementează prin lege libertatea de exprimare. Sunt sigur că 9 din 10 oameni ar reacţiona agresiv dacă cineva i-ar agresa prin cuvinte sau fapte vulgare aproapele, familia. Extremiştii au hotărît că au dreptul să omoare pe cineva pentru o astfel de batjocoră şi noi toţi condamnăm asta. Pentru că nimeni în lumea asta pentru nimic nu este în drept să îi ia viaţa altuia. Dar ce ne facem atunci cu pedeapsa capitală din SUA, ţară care este etalonul democraţiei şi libertăţii? De ce acolo un judecător are dreptul să îi ia viaţa unui om? Care este diferenţa dintre acel judecător, forţele speciale franceze care i-a ucis pe fraţii Kouachi şi însăşi teroriştii? Pînă la urmă fac acelaţi lucru – ucid!
Convenţiile, acordurile şi tratatele internaţionale care reglementează legislaţia cu privire la libertatea de exprimare încurajează agresiunea şi instigarea la ură interconfesională. Cred că organizaţiilor internaţionale, anumitor lideri mondiali care reglementează acest proces le convine acest lucru.
Marşul de astăzi,11 ianuarie, a strîns sute de milioane de oameni în faţa ecranelor, peste un milion în centrul Parisului şi peste o sută de lideri politici mondiali. Toţi ei se solidarizează cu jurnaliştii publicaţiei franceze. De ce atîta lume şi atîţia lideri politici nu se solidarizează cu copiii care mor zilnic omorîţi de extremişti în atacurile barbare din Siria, Gaza sau alte locuri fierbinţi? De ce nu se solidarizează cu copiii din Africa care zilnic mor de foame?

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii