Tirani şi călăi

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

„Mărturiile despre tragedia totalitară vin mai ales din partea victimelor, rareori din partea celor vinovaţi. Deşi tocmai aceştia ar fi putut revela lucruri esenţiale despre banalitatea monstruoasă a răului, ca să înţelegem nu doar trecutul, ci să avem o mai clară idee şi asupra viitorului omenirii. Oamenii vor prefera însă, totdeauna, să vorbească despre suferinţa nevinovată, nu despre propria răspundere în suferinţa generală.”, Norman Manea, „Despre clovni: dictatorul şi artistul” (Polirom, p. 158)

 

Stalin a fost un tiran.

Vasilii Mikhailovich Blokhin, cel mai performant din călăii săi, ar fi împuşcat cu propria-i mînă în jurul a 20.000 de „duşmani ai poporului”… A fost zelos… El ştia că face un bine umanităţii.

Argintul şi bronza la această neplăcută, dar atît de necesară probă le-ar revini lui Piotr Ivanovich Maggo şi S.N. Nadaraia… Dar ei au fost nişte lenoşi : doar cîte 10.000 de „elemente duşmănoase” la activ…(1)

În total „troicile” ar fi semnat 642.980 de sentinţe la „pedeapsă capitală”.

În total „Stalin” ar fi omorît direct cel puţin 10 milioane.

Numărul victimilor stalinismului este estimat la 50-55 milioane. (2)

 

Hitler a fost un tiran.

La Auschwitz, în doar 5 ani, au fost lichidate mai mult de 1.100.000 de „elemente eterogene”. Rudolf Höss ştia că face un bine umanităţii.(3)

La Treblinka, mai puţină eficacitate – doar 800.000…(4)

În total „Hitler” ar fi găsit „soluţia finală” pentru mai mult de 3.100.000 de „fiinţe inferioare” în lagărele de exterminare.

Numărul victimilor hitlerismului s-ar ridica la 15-20 milioane.(5)

 

Dar acest text nu este despre tirani şi călăi.

Au mai existat şi altfel de intermediari în acest tangou al morţii.(6)

Acest text este despre anonimul care a denunţat, făcut liste, despre acei care au ocupat case, recuperat mobile, mîncat din vesela de porţelan, despre acei care au bătut frenetic din palme sau ridicat braţe în semn de salut… Despre acei fără de care niciun tiran şi niciun călău nu ar fi făcut „performanţă”.

 

Un tip ursuz refuza să ridice braţul drept în semn de salut.(7)

Un soldat a trecut prin război fără a trage un singur glonte în oameni…

Dar aceştia au fost excepţii…

 

Şi acum să-mi spuneţi: cîtă lume ar trebui să piară pentru „cauza măreaţă” şi „adevărul absolut” despre care ştiţi cu certitudine că este un bine pentru umanitate?

Cititi Punctul din .FR!

 

(1)    http://www.business-gazeta.ru/article/74841/

(2)    http://polit.ru/article/2007/12/11/repressii/

(3)    http://fr.wikipedia.org/wiki/Rudolf_H%C3%B6ss

(4)    http://en.wikipedia.org/wiki/Extermination_camp

(5)    http://www.lefigaro.fr/actualite-france/2013/03/05/01016-20130305ARTFIG00553-une-etude-revoit-a-la-hausse-le-nombre-de-camps-nazis.php

(6)    http://www.sonneur.net/article-danses-de-mort-de-sulamith-paul-celan-et-imre-kertesz-121704281.html

(7)    http://pleins-feux-sur-lhistoire-3eme.blogs.laclasse.com/2013/11/19/petite-histoire-dune-resistance-au-nazisme-dans-lallemagne-des-annees-30/

Comentarii