Ţigările – religie.

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

imagine: oddee.com

Tare aprige au devenit, în ultimii doi ani, discuţiile despre ţigări. Fumăm sau nu fumăm? Fumăm în locuri publice sau ne ascundem prin tufari ca să nu ne vadă nimeni?

Tabăra celor care fumează se scuză că nu pot lăsa şi că e dreptul lor să-şi ucidă plămânii.

Tabăra celor care nu fumează aruncă tot felul de acuzaţii în direcţia celor care fumează, începând cu „o să mori” şi terminând cu „poluezi natura”.

Eu o să-i apăr pe cei care fumează, pentru că argumente în favoarea nefumării îs mai multe.

Ţigările sunt o religie. Asta-ţi dai seama perfect dacă încerci să urmăreşti discuţiile oamenilor în timpul pauzei de ţigară. Asta-ţi dai seama când întrebi pe vreo unul „băi, de ce fumezi?”. Asta-ţi dai seama atunci când îl vezi pe cineva stresat că nu a fumat o ţigară la cafea sau după sex sau după masă.

„Dacă fumezi, vei face cancer şi o să mori”. Exact, dacă fumezi Doina, câte 3 pachete pe zi, o să faci cancer şi o să mori.

„Fumatul duce la cancer de piele”. Exact, dacă te arzi cu ţigara pe corp, ai şanse să ai mai mult decât arsuri.

Nefumătorii strigă în gura mare că nu pot suporta fumul de ţigară în cluburi. Întrebarea mea este: da’ ce se face în cluburi? Se bea, se fumează şi se f**e prin WC-uri. Asta de parcă te-ai duce la cimitir şi ai ţipa „de ce sunt atâţia morţi aici??? Protestez!”.

Eu cred că nefumătorii au nevoie de explicaţii. Explicaţii nu prin campanii sociale de genu’ „Crezi că MERETĂ să fumezi?” sau „Fumatul este un viciu”.

Oamenii au nevoie de oameni simpli, sinceri, care să le spună istoria lor. Australia are un site guvernamental dedicat campaniilor anti-fumat.

Câteva exemple vezi mai jos. Dar am şi câteva exemple de prints. Poţi să le vezi aici.

Sau asta, la fel de bună.

Şi cea mai puternică din toate, a cărei efect a fost instantaneu. Foarte puţin timp de la lansarea acestui spot, numărul australienilor care fumează a scăzut cu 5%.

Fumatul e o religie. O religie dăunătoare, dar plăcută.

Comentarii