TICĂLOŞII, sau operaţiunea „Datul cu fundul la gard”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Şi din nou la moldoveni capra face, iar oaia trage! La 14 decembrie 2012 poliţiştii de frontieră români au reţinut în Vama Albiţa un TIR plin cu ţigări de contrabandă, care a şuierat prin Vama moldovenească de la Leuşeni. Atunci generalul Vămii moldoveneşti Tudor Bandiţchi şi-a numit subalternii TICĂLOŞI, aruncând toată vina pe cei trei vameşi care se aflau în tură când TIR-ul cu ţigări s-a strecurat „pe neobservate” spre România. În prezent, toţi angajaţii care au avut legătură cu acest control sunt suspendaţi. Nu voi permite unor TICĂLOŞI să păteze imaginea Serviciului Vamal, a declarat atunci Tudor Baliţchi. 

contrabanda_ticalosRecent, la 4 aprilie a ajuns să fie declarat ticălos şi fostul şef al depozitului Biroului vamal Cahul, care ar fi avut tupeul să fure în 2010 tocmai 58 mii pachete de ţigări (!!!), confiscate de vameşi de la contrabandişti!!! Ce depozitar contrabandist şi ticălos! Fără ca să ştie şeful Vămii Cahul, cumetrul lui Bandiţchi Vladlen Stadler, cunoscut în lumea interlopă şi cu porecla KIRDÎK, vestit pentru implicarea sa în contrabanda cu ţigări încă din perioada guvernării comuniste, depozitarul a făcut  să dispară ţigările din depozitul Vămii Cahul, ba chiar şi să le transporte tot prin Vama Cahul în România, de data asta cu succes, fără ca ele să fie capturate la Vamă.

Un caz absolut identic cu cel din decembrie 2012 a avut loc şi alaltăieri, când o cisternă căptuşită cu ţigări de contrabandă a trecut nestingherit pe sub nasul vameşilor de la Leuşeni, fiind capturată de autorităţile de frontieră române de la Albiţa. Inexplicabil, dacă în cazul identic din 2012 erau ticăloşi vameşii (dar nu Bandiţchi şi banda sa), de data asta unul din adjuncţii de la Vamă, Iurie Ceban i-a făcut TICĂLOŞI pe  (ATENŢIE!!!) colegii săi de la Poliţia de Frontieră şi MAI, care în opinia „savanţilor” de la Clumna 30 se fac vinovaţi în ultimul caz scandalos legat de contrabanda cu ţigări.  

Iată că cercul ticăloşilor din jurul lui Bandiţchi devine tot mai larg, cum n-ai da el cu suita sa de bandiţi fiind unicul care se vrea imaculat atunci când e vorba de contrabanda cu ţigări. Eu totuşi cred că în lanţul logic de evenimente legate de contrabanda cu ţigări se înscriu suficiente cazuri, ca să ne punem întrebarea legitimă: da poate nu Soarele se învârte în jurul Pământului, ci… invers?! Nu cumva e exact ca în faza aia cu dansatorul prost, pe care mereu îl împiedică… ceva, ca să-i reuşească dansul?!

S-o luăm pe rând. Articolul 9 al Legii nr. 215 din 4 noiembrie 2011 Cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova prevede:

(1) Controlul la trecerea frontierei reprezintă un complex de măsuri efectuate de către Poliţia de Frontieră – pentru a autoriza trecerea frontierei de stat de persoane şi mijloace de transport, de către Serviciul Vamal – pentru a autoriza trecerea peste frontiera de stat a mărfurilor şi a altor bunuri şi de către alte organe de control stabilite de lege.

(2) În scop de combatere a migraţiei ilegale, criminalităţii organizate, contrabandei, terorismului internaţional şi a altor infracţiuni, poliţiştii de frontieră au dreptul să efectueze controlul mărfurilor şi al altor bunuri. Excepţie fac punctele de trecere unde aceste activităţi se efectuează de către organele vamale, în limitele competenţelor stabilite de legislaţia în vigoare.  Grigore_Tulcea_1

Totodată, articolul 6 al Legii nr. 283 din 28.12.2011 Cu privire la Poliţia de Frontieră stipulează în ceea ce ţine de atribuţiile Poliţiei de Frontieră:

(5) Pentru asigurarea realizării sarcinilor de prevenire şi combatere a criminalităţii transfrontaliere, inclusiv traficul de fiinţe umane, organizarea migraţiei ilegale, trecerea ilegală a frontierei de stat, contrabanda (în afara teritoriului punctelor de trecere a frontierei de stat), falsificarea şi folosirea frauduloasă a documentelor, Poliţia de Frontieră, în limitele stabilite de legislaţie, constată şi examinează contravenţiile, întreprinde expertiza judiciară a documentelor, efectuează măsuri speciale de investigaţie.

Ei, misterică Bandiţchi, Ceban, Trofăilă & Co, CINE e ticălosul? Cine e responsabil conform LEGII de contracararea contrabandei din zonele de control vamal? Depozitarul de la Cahul, sau inspectorii de 22 ani pe care obişnuiţi să-i faceţi ţapi ispăşitori, ca în octombrie trecut? Sau  Poliţia de Frontieră, sau poate pompierii?

Legea spune că anume Serviciul Vamal este responsabil. Iar Serviciul Vamal este reprezentat de directorul general Baliţchi şi domniile voastre, domnilor adjuncţi! Cam nu mai aveţi unde da cu fundul înapoi. Gata, e GARDUL! Eu niciodată n-am apărat poliţiştii, mai ales contrabandiştii cu epoleţi, dar chiar să răspundă MAI-ul pentru contrabanda care vă trece chiar pe sub nas, prin vămi? În cazul ăsta de ce să vă mai plătim din bugetul de stat? Recunoaşteţi public că sunteţi impotenţi şi părăsiţi vămile, ca statul să vă înlocuiască cu poliţiştii de la Brigada de Patrulare!

Grigore_Tulcea_2Oare chiar trebuie altcineva să răspundă pentru faptul, că cisterna reţinută alaltăieri de autorităţile române de frontieră face de luni bune cursă REGULATĂ între România şi Republica Moldova, traversând GOALĂ frontiera pe sub nasul vameşilor de la Leuşeni?! Sunt sigur că ştiţi nu mai rău decât mine că această cisternă intrase câteva ore în urmă în Republica Moldova, tot pe la Leuşeni! Şi pentru a câta oară acest fapt n-a trezit nicio suspiciune subdiviziunilor de analiză a riscului, pe care le are Vama! Mai ales când cisterna s-a prezentat în câteva ore după ce a intrat în ţară, la fel de „GOALĂ”, la pista de ieşire din Moldova! Ca să vezi! Nimic straniu în faptul că o cisternă cutreieră aproape ZILNIC frontiera, GOALĂ?! Poate Pîrţac, KIRDÎK, MURKA şi KIDALA s-or fi pregătind de participare la cursa Paris-Dakar şi voi nu vreţi să le încurcaţi?! Cum naiba se face că iarăşi cisterna a trecut exact când era tura unor vameşi recent transferaţi la Leuşeni??? Iarăşi folosiţi în calitate de carne de tun vameşii simpli, aplicând tactica ţapilor ispăşitori?! Vestitele întrebări… ÎNTREBĂTOARE!

Şi cel mai curios! CINE a ordonat inspectorului care opera la scanner să falsifice rezultatele scanării cisternei, anexând la pachetul de acte imprimarea făcută în momentul când cisterna intrase curată, fără ţigări, în Moldova? Puşkin? Eminescu? Sau cine e de data asta ticălosul??? Grigore_Tulcea_3

Nu ştiţi? Dar eu ştiu cine ştie. Este individul care şi-a făcut un account fals pe Facebook, imediat cum a fost capturată la Albiţa cisterna căptuşită cu ţigări (vezi screenshoturile făcute ieri), arătându-se imediat pregătit să ne arate cine este de data asta ticălosul. Şi care se pare că are suficient de mult timp liber la Columna 30 printre „combaterea” contrabandei, ca să se lanseze în acuzaţii ieftine aduse colegilor, oarecum „prin coincidenţă”, coordonat cu şeful Departamentului de Aplicare a Legii a Serviciului Vamal Iurie Ceban! Acum la sigur ştiţi cine e individul! RUŞINICĂ, „domnule” generalissimus Bandiţchi!

Ruşinică şi Dvs, dle premier Leancă! Ştiu că partidele de la guvernare au nevoie de bani pentru orez şi săpun, aşteptate de moldoveni în campania electorală şi contrabanda cu ţigări e o sursă, deşi murdară, dar bună în acest sens. Cunosc şi că de mai mult timp încercaţi să operaţi remanieri de resurse umane în conducerea Serviciului Vamal, dar nu vă permite… Şăfu’. V-aş sugera totuşi să aveţi grijă! Nu se ştie cine va fi ales de Bandiţchi data viitoare, în calitate de… TICĂLOS.

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole