Tehnologii de manipulare în mase. Fereastra Overton

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Voi da un exemplu de tehnologie de ștergere a valorilor noastre și impunere a prostiei și păcatului drept normă. O tehnologie care se folosește pe larg în zilele noastre. Însă aceasta rămîne fără nici o influiență asupra omului cu credință și verticalitate.

window_overton

 Ferestrele Overton și schimbarea înțelesului – cheie a manipulării

Astăzi a devenit evident că discuțiile aprinse, mesele rotunde felurite portaluri de tipul accept, egali, antidiscriminare și altele care vin în apărarea minorităților sexuale și a altor abateri de normalitate nu este un semn al maturității societății, sau al creșterii valorilor democratice. Este un proces de o cu totul altă natură, natură acărei tehnologie de impunere treptată o voi expune în continuare. Aceasta impunere este foarte bine observabil în țările ortodoxe precum Moldova, Rusia, Georgia în care societățile sunt prea puțin tolerante la felurite mîrșăvii și atacuri la valorile tradiționale. Spre deosebire de toleranta Europă de vest și SUA unde acceptarea schimbărilor de moralitate a trecut mult mai ușor, la noi aceasta încă scîrțîie, semn că organismul acesta încă ete viu și necesită efort suplimentar din partea factorilor externi pentru a-l standardiza la standardele și valorile lor.

Dar despre toate pe rînd.

A luat foarte mult timp ca să fie convinsă societatea din vest că apărarea drepturilor minorităților sexuale este un element indispensabil al democrației și este un proces natural de dezvoltare al instituțiilor unei societăți și alsocietății în genere.

Însă sociologul american Josef Overton a demonstrat în 1990 în teoria sa „Windows Theory” că nu este chiar așa cum se spune și că există tehnologii de a distruge orice societate și fundamente ale acesteia prin impregnarea de valori absolut inacceptabile și chiar incompatibile cu existența normală a acelei societăți. În primul rînd victime ale unei asemenea tehnologii vor fi societățile tradiționale care de multe ori sunt privite ca înapoiate de societățile avansate economic sau tehnologic. Teoria ferestrelor lui Overton are 5 pași importanți.

Pasul 1 ; de la inacceptabil la radical.

Spre exempu un om sau un grup de oameni, organizații etc., propun să discute la un nivel foarte înalt sau restrîns, de obicei în cercuri academice sau „de creație” o temă din cele josnice și pline de păcat dîndu-i nume de temă „tabu” tema pedofiliei. Aceasta este intens discutată se ajunge la anumite teorii se vor plăti studii de caz, discuții și cercetări științifice. Toate la început vor fi cu scopul „nobil” de a cunoaște tema și a ne feri de pericol. Sau a înțelege unde e pericol în pedofilie și unde nu. Se va ajunge la unele exemple ree unele bune. Ideea de bază este de a scoate în cadrul acestor discuții și cercetări măcar parțial, măcar pe un timp pentru unele cazuri mreaja de negativ absolut. Să se găsească poate alte accente și alți vinovați în toate.

Pasul 2 De la radical la ceva acceptabil/tolerabil în societate

Paralel cu discuția întensă în anumite cercuri științifice și de creație a temei date va da de știre și va apărea o grupare sau un partid al pedofililor, exact cum a fost în Olanda și alte cîteva țări scandinave. Și iată că Mass Media va trîmbița aceste știri și va face ca întreaga societate să afle acest lucru, că undeva deja este un grup de oameni (sau neoameni) care susțin ideile pedofilizmului. Ideea de tabu asupra temei date va dispărea. În același timp grupul dat va fi comparat cu alte grupuri considerate extremiste sau radicale, spre exeemplu neo-naziștii, fundamentaliștii etc., deci se vor amesteca conceptele într-un terci extraordinar din care doar un om foarte pregătit poate înțelege ce și unde este. Apar unele nuanțe ale culorii negre care nu mai este atît de neagră ci poate fi sură închis sau mai deschis etc. Astfel fereastra de posibilități overton a migrat de la inanceptabil la ceva tolerabil. Nu ne plac pedofilii dar ei există și aceasta este ceva real, care este undeva între noi. Iar presa va avea grijă să nu uităm aceasta. Ei sînt deja o parte a societății. La această etapă este foarte important să apară un eufemizm, spre exemplu nu sodomiți ci gay(sau o altă orientare sexuală), nu canibali ci antropo-fili, nu mîrșăvenie ci zoofilie, nu pedofilie ci iubitorii de copii.

Pasul 3. De la acceptabil/tolerabil la ceva rațional sau normalitate

Se va ridica tema pe căi absurde; Voi doar vă iubiți copiii? De ce și alții nu ar putea să-i iubească pe copiii voștri? Iar dacă iubirea este reciprocă? Oamenii doar au dreptul la fericire. Este și logic și corect ca ei să se lupte pentru drepturile lor? Da este. În același timp savanții americani vor demonstra că pedofilia nu mai este o abatere de la normă ci este ceva normal ca și orice comportament uman. http://www.pravoslavie.ru/smi/60346.htm

Fix așa s-a făcut și cu homosexualitatea care a fost recunoscută ca o normă deja de organizația mondială a sănătății. Iar în țări precum Olanda și Belgia se permite a intra în relații sexuale cu copii de la 14 ani.

http://www.ortodoxia.md/stiri/14-stiri/7836-belgia-intenioneaz-s-legifereze-pedofilia

http://www.culturavietii.ro/2013/04/30/uraciunea-pustiirii-olanda-deschide-calea-si-pentru-legalizarea-pedofiliei/

Pasul 4 de la ceva rațional/normal la ceva popular și răspîndit

La această etapă vor apărea interviuri, talk-show-uri la tema pedofiliei (fix așa s-a făcut în promovarea homosexualității), cu senzații de tipul: Știați voi oare că acel scriitor sau poet sau mare politican, inventator era pedofil? Și uite cîte a reușit! Deci trebuie să acceptăm omul așa cum este! Voi doar acceptați creația lor, muzica, picturile, legile etc. Tirajarea aceasta și preamărirea numărului de către presă și alte ONG-uri plătite să o facă este destinată să creieze ideea că ei sunt peste tot, ei-cei altfel. Toți sînt altfel și nimeni nu seamănă deloc cu altcineva.

Pasul 5. De la ceva răspîndit și popular la ceva deja normat, standard de viață.

Devenind populare asemenea prostii deja mai mulți vor dori să tragă foloase de pe asta, cineva din aventură va face loby politic să mai ia niște bani de undeva pe tema asta și să obțină un loc în parlament, alții vor face programe de studii care să cuprindă numaidecît și aceste aspecte ale „normalității” astfel acesta va deveni o industrie care generează interese și bani. Vor apărea voci care vor spune: Știți voi, sînt așa mulți oameni copiiofili, iar în unele țări este o normă deja și uite cît de bine o duc acele țări. De ce să rămînem în urmă? Doar vrem să ne modernizăm!, trebuie să lăsăm moșii și babele de la biserici cu ideile lor învechite! Este lumea nouă în care orice om are toate drepturile iar copiii au dreptul la iubire,iubire de orice tip.

Nu-i așa că vă este rău deja?! Dar de ce? Citiți datele istorice și faceți o cronologie cum în multe state civilizate s-a ajuns la căsătoriile homosexuale, la adopții de către cuplurile gay. Toate au trecut prin aceeași tehnologie socială. Vine deja și la noi. Alte țări au trecut prin tehnologia aceasta că au acceptat imposibilul; ca poporul lor să fie în totalitate condus din afară și să accepte ocupația iar pe ocupanții moderni să-i ridice în slăvi, pe cînd pe timpuri se ridicau cu sabia contra asupririi politice sau economice. În vest tehnologia deja a fost acceptată și perfecționată. La noi, pentru societățile mai puțin tolerante și deci mai puțin democrate doar se cizelează deja această armă.

https://www.youtube.com/watch?v=XvGcNFES9so

Și acest proces este unul care continuă și azi, în Olanda cu adevărat există Partidul Pedofililor, iar „savanții” din SUA au demonstrat că pedofilia este o normă.

http://www.km.ru/v-rossii/2013/11/20/gosudarstvennaya-duma-rf/725656-rossiiskie-chinovniki-raskritikovali-ssha-za-pri

Credeați că acesta este tot? Nu, există și următorul pas la care migrează fereastra de posibilități Overton.

Pasul 6. Este pasul de la normat (legalizat) la impus sau dictat.

Aceasta are loc în unele țări europene fără a ascunde ceva. Cei care nu sînt deacord cu norma impusă prin lege la început sînt luați în rîs, numiți cu cuvinte ofensatoare de tipul învechit, ne-modernizat, anti-democrat, homo-fob, fundamentalist, extremist etc., arsenalul de porecle îl vor da tot unii din activiștii lor. Apoi vor apărea felurite organizații și ONG-uri plătite care nu doar vor apăra drepturile celor pedofili (sau homosexuali) dar vor urmări și monitoriza situația din țară și din presă ca să urmărească și să pedepsească orice ideie care este alta decît a lor. Vor avea grijă să existe norme de pedepsire și vor trage în judecăți, vor urmări și persecuta. Vor stărui să elimine acești oameni din orice structuri de decizie dar în mod ideal de a-i reduce la tăcere, a-i lipsi de lucru și de libertate. Aceasta se va face cu sprijinul legislativ și cu unele norme impuse clar că din afara societății victimă a tehnologiei.

http://www.adme.ru/vdohnovenie/tehnologiya-unichtozheniya-614355/

Și uneori îi auzi pe unii: „Da las’să șie ei acolo undeva! Facă ce vor! Ție nu ți-e totuna? Principaalul pe noi să nu ne atinga toată cașa asta, și va trece!

Dar nu va trece, și nu doar vă va atinge ci vă va îneca în ea!

P.S. Ce putem face? Este să cunoaștem să ne informăm și să filtrăm informațiile.

Dar în primul rînd să credem, în Ortodoxie găsim răspunsurile la toate întrebările noastre și toate căile corecte de viață sînt descrise aici. Un om care crede, un ortodox adevărt este imun și el și familia sa pentru asemenea vicii ale societății de astăzi. Imun la tehnologiile de zombare prin presă sau impunere de valori altele decît cele adevărate decît cele de la Dumnezeu.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole