Taxele de studii şi obrazul univeristar

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Rectorii universităţilor din Moldova cer creştera taxelor pentru studii. Ei afirmă că doar astfel vor putea asigura calitatea învăţămîntului superior.

Ministerul Educaţiei le cîntă în strună şi justifică aceste cereri prin faptul că în 2011 cheltuielile suportate de stat pentru instruirea unui student la buget, în medie este de circa 15 800 lei. În același timp, cei de la contract achită de două ori mai puțin.

Într-adevăr, în comparaţie cu multe state din lume costurile învăţămîntului superior moldovenesc sunt foarte mici.  Dar asta a stimulat o creştere dinamică a numărului de studenţi (1990/1991 – 54 mii de studenţi, 2010/2011 – 107,8 mii de studenţi).

Astfel, studiile universitare reprezintă o prioritate pentru cetăţenii Republicii Moldova. Popularitatea învăţământului superior este în creştere, cu toate că 71,3% din studenţi îşi fac studiile prin contract cu achitarea taxei de studii. Pe de altă parte, în ochii moldovenilor, taxele de studii arată foară mari: Stomatologie – peste 20 mii lei, Farmacologie – peste 18 mii lei, Medicina generală – peste 17 mii lei, Drept – 9 mii, Relaţii Economice Internaţionale (REI) – 8 mii lei.

Dacă mai adăugăm cheltuielile pentru cazare, întreţinere şi alte necesare unui student, cifrele devîn înspăimîntătoare pentru o familie medie din Moldova.

Dar cum rămîne cu calitatea?

Deşi cheltuielile pentru educaţie în Republica Moldova au atins recordul de 9,5% din PIB (media europeană este 5,5% ) ele nu au produs un impact economic şi social semnificativ. Statul alocă bani mari care se scurg în nisip. Iar rectorii se pîng că statul acordă puţini bani pentru universităţi…

Continuare pe BLOGUVERN

Comentarii