Târgul milogilor de Crăciun

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

O groază de campanii de generozitate, mare concurență pe piața milogilor. Când vorbim despre copii care nu poartă nicio vină pentru sărăcia părinților sau de bătrâni care nu merita o asemenea bătrânețe, înțeleg. Dar când se arată istorii ale unor persoane cu necesități speciale din perspectiva ”cei mai triști ca noi” vreau sa-i văd pe acești fericiți că pot face o pomană ca să trăiască nepăsători până la următoarea campanie de binefacere.

Oamenii cu necesități speciale nu sunt mai triști, ei sunt discriminați. Când ai o dizabilitate sau o persoană apropiată cu nevoi speciale înveți să trăiești cu asta. Iți asumi cheltuielile, te bucuri de viață, iubești, ești supărat uneori, ai vise și dezamăgiri ca și toți ceilalți. Ești parte a comunității și nu meriți să fii izolat în zona depresivă și hrănit din mila altora.

Vreți să faceți un bine? Boicotați, blamați public: magazinele, farmaciile, spitalele, instituțiile care nu respectă standardele de accesibilitate în construcții. Nu vorbesc doar de rampe, dar și de însemne pentru cei cu deficiențe de vedere, semnale sonore unde este cazul, etc.

Cereți statului, angajatorului, cumătrului să ofere locuri de muncă profesioniștilor cu nevoie speciale. Ajutați acești oameni, pe care îi credeți triști, să obțină o profesie ca să se poată hrăni și între campanii de binefacere.

Nu vă văicărați că s-ar putea trauma copii, când cineva vine să instaleze o rampă de acces la blocul în care stați. Învățați copii că este NORMAL să existe copii diferiți, că nu trebuie să le fie frică să se joace cu un copil cu autism sau în scaun cu rotile. Explicați-le celor mici, înțelegeți și voi, în Univers nu există standarde unice de calitate, suntem diferiți și asta e normă. Când mai triști, când mai fericiți, dar cu aceleași drepturi.

Sigur este un exercițiu mai dificil decât să dai de la tine mai puțin, cu gândul că Dumnezeu va da mai mult și nu va uita nici de cei generoși. Dar se merită!

Dacă tot suntem o societate atât de sensibilă față de cei nefericiți, potrivit campaniilor care se fac în presă, atunci ce-ar fi să devenim și respectuoși măcar în ajun de Crăciun?

Comentarii

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu

Iuliana Bordeianu, jurnalist. 10 ani am făcut știri politice pentru cele mai citate agenții de presă din țara în calitate de reporter, editor, șef de department. 3 ani de știri TV în calitate de producător și coordinator de programe nu mi-au creat de...

Ultimele articole