Suntem un popor corupt! Soluția?

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Da, suntem un popor corupt. De la prima zi de viață suntem mituiți să tacem. Biberonul nu mai cade din gură până când începem a vorbi și putem cere alte bunuri ca să face ce vor părinții.

Sindromul corupției e în sânge deja, ce-i drept, e mai rău ca un narcotic, dar lumea îl trece cu vederea, uneori fără să vrea altă dată intenționat. Spunem în gândul nostru ”să se usuce mâna celuia care a luat mită de la mine”, dar udăm cu mită propriile brațe și ochi tot mai des ca să nu fim jertfa propriului blestem.

Instituțiile statului sunt corupte de la servitoare până la conducător. Să intri într-o clădire trebuie să dai 5 lei la portar, în caz contrar trebuie să aștepți orele de primire. Ca să treci pe unde-i umed, unde tocmai a spălat servitoarea, tot trebuie să arunci ceva.

Este o zicală: ”Până ajungi la D-zeu te mănâncă sfinții”. Eu sunt ros la un picior deja de atâția mâncăi din instituțiile statului, unii au tupeul să te sune și să comande porția sa, în mărimea dorită de el.

La spital dacă te duci cu bani repede se rupe rândul de 100 oameni. Dacă până la mituire locuri libere sunt doar peste 3-4 luni, atunci, imediat ce pui pe masă o bancnotă mai mășcată, se eliberează cel mai bun pat din secție.

După mine, cele mai corupte instituții sunt Judecătoriile, Cadastru și Inspectoratul Fiscal. Aceste trei instituții sunt tot mai trecute cu vederea. Nimeni nu se leagă de ei, deși mulți din inginerii de la Cadastru au pus mâna pe diferite bunuri ce aparțineau altcuiva, cu titlu de proprietate.

Inspectoratul Fiscal parcă ar fi ce-l mai sfânt loc. Aici totul e în regulă, se ”respectă” legislația și se fac rapoarte anuale cu câteva cutii de alimente expirate luate de a un SuperMarket din oraș. Mă interesează cum lucrează ei dacă la noi în Moldova majoritatea magazinelor nu eliberează cecuri?!

Am cunoscuți, proprietari de magazin, care au spus că lunar trebuie să facă un pachet cu toate celea, destinat celui de la Fisc.

Soluția?

Legea trebuie modificată în așa fel încât atunci când eliberezi un funcționar public din funcția ocupată să nu mai aibă căi de atac a Ordinului. Demult scriu despre această soluție însă pe nimeni nu aud să iasă cu o așa inițiativă legislativă. Posibil că aranjează pe cineva toată corupția din țară.

Această soluție ar fi cel mai bun și eficient antidot, medicament, pentru ceea ce am băgat în sânge de mici. Și eu sunt corupt, nu neg, am fost mic și eu. Mama pleca la muncă pe câmpurile colhozului iar noi, 3 băieți la casă, dimineața când ne trezeam găseam lângă pernă ciocolate și o foaie cu ce trebuie să facem.

Statul ar trebui să se implice mai mult și mai vizibil în combaterea corupției din instituțiile sale dacă vrea să meargă înainte.

Când nu vom mai da mită?

Comentarii