SRL “Biserica Ortodoxă din Moldova”

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Recent, multpreacredincioşii şi profundevlavioşii reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe din Moldova şi-au manifestat profunda indignare şi bineintenţionatul protest faţă de față de înregistrarea Ligii Islamice.

Sute de credincioși din cadrul Asociațiilor Ortodoxe din Republica Moldova, înarmați cu cruci, icoane și clopote, au venit astăzi, 18 mai, în fața Guvernului și au cântat rugăciuni.  Dar şi mai interesant este faptul că Mitropolia Moldovei se solidarizează cu acest protest organizat de Alianța Asociațiilor Otrodoxe contra actualei legi privind cultele religioase prin declaraţia prodiaconului Mitropoliei Chișinăului și al Întregii Moldove, Ion Brașoveanu.

Nu e pentru prima dată cînd aceşti apărători viteji ai credinţei ortodoxe organizeaza acţiuni de acest fel prin Chişinău. Cît face numai scandalul de anul trecut cu menora evreiască, scamatoriile “preotului” Cibric sau campania electorală a lui Pasat. Reprezentanţii “bisericii” sunt prezenţi pe agenda de evenimente alături de politicieni şi VIP-uri şi nu scapă nici o ocazie de a-şi face nişte PR.

Mie mi se crează impresia că există o firmă cu denumirea de SRL “Biserica Ortodoxă din Moldova”, cu cont bancar,

ştampilă şi filiale teritoriale care, de la independenţă încoace, a dominat “piaţa” spirituală din Moldova. Un fel de Moldtelecom sau MoldovaGaz. Un mastodont economic, cu rădăcini adînci în “solul” juridic al statului.

Şi ca orice entitate economică SRL “Biserica Ortodoxă din Moldova” luptă pe toate căile posibile pentru a-şi menţine avantajul faţă de “concurenţi” pe acest segment piaţă.

Dacă analizăm atent, Consiliul Coordonator al acestui SRL, cu denumirea de  ”Mitropolia Moldovei” întotdeauna a luptat pentru menţinele clienţilor… pardon, a enoriaşilor. Scandalurile cu Mitropolia Basarabiei, lobby-ul puternic împotriva altor culte (baptişti, adventişti, etc), protestele şi acuzaţiile împotriva înregistrării oficiale a islamului au devenit activităţi obişnuite ale Mitropoliei Moldovei.

Argumentele aduse de protestatari te lasă cu gura căscată de mirare:

Înregistrarea unor culte clandestine sau schismatice crează tensiuni și neliniște în comunitățile existente” se lamentează prodiaconul  Ion Brașoveanu.

DACA AZI O SA PERMITEM SA VINA MUSULMANII SATANISTII APOI MINE POIMINE O SA NE PLINGEM DE CE COPII NOSTRII SE SINUCID ORI SE DROGEAZA DE CE MUSULMANII CU ZGOMOTUL DE LA MOSCEILE LOR NE DERANJEAZA O SA NE TREZIM CU O BOMBA IN TROLEBUZ ORI IN MOLURI ASA O FOST SI IN EUROPA DE LA INCEPUT LE DAI VOIE SA INTRE APOI CER DREPTURI SI TE MANINCA EI PE TINE…” urlă ca din gură de şarpe comentatorii de pe forumuri.

În acest sens, apărătorii creştinătăţii din Moldova ne reamintesc de testamntul lui Ştefan cel Mare şi ne îndeamnă ”Să stăm straje la hotare, să păzim acest pământ!”

Acest slogan s-ar traduce ca “Bine aţi venit în secolul XV! Scoateţi săbiile şi furcile şi hai să ne apărăm ţara de otomani!”

Cu riscul de a provoca supărări, imi permit să afirm că dintre toate ramurile credinţei creştine, Biserica Ortodoxă este cea mai puţin adaptată realităţilor secolului XXI.

Adăugăm la acesta conservatismul şi tradiţionalismul moldovenesc, cîteva stereotipuri limitate, nişte frustrări istorice şi o subdezvoltare economică şi obţinem un cocktail acid şi veninos de mentalitate moldovenească ortodoxă cu un accentuat caracter explozibil.

Pentru a se justifica, colaboratorii SRL ”Biserica Ortodoxă din Moldova” face referire la un articol provocator lansat, probabil, de omologii lor din firma concurentă SRL “Religia Islamică”, în care se sugerează că Moldova ar trebui să fie condusă de musulmani, ca fostă parte a Califatului Otoman.  Astfel, noi ne trezim implicaţi în lupta concurenţială între două mari “interese” economico-spirituale. Atît ne mai lipsea.

Eu aş vre să îi întreb pe veşnicii apărători ai integrităţii noastre spirituale de ce ei apar cu declaraţii şi proteste doar cînd le sunt lezate interesele lor? Oare Biserica nu ar trebui să se autosesizeze cînd cineva îşi menţine partidul la putere cu ajutorul preoţilor? Sau să protesteze cînd Mitropolitul Moldovei face campanie electorală? Sau să îşi asume responsabilitatea pentru degradarea morală a moldovenilor care au ajuns să îşi omoare părinţii şi copiii? Oare cultele religioase sunt pricina primară a tensiunilor şi neliniştilor din comunitatea noastră?

Mii de moldoveni tineri şi în putere părăsesc Moldova şi lucrează la negru peste hotare pentru a cîştiga o bucată de pîine. Şi o cîştigă lucrînd la catolici, la protestanţi, la baptişti şi chiar la musulmani. Iar SRL “Biserica Ortodoxă din Moldova” ne cheamă ”Să stăm straje la hotare, să păzim acest pământ!”. Lăudabil, nu?

Comentarii