Spre Europa, spre urss

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Într-o societate cît de cît așezată viața unui om se derulează destul de simplu: te naști, mergi la școală pînă la 20 ani, îți găsești un job, pînă pe la 30 îți iei nevastă și de la nuntă pînă la pensie nu mai aude nimeni de tine deoarece de dimineața până seara ești la muncă iar în week-end îți petreci vremea cu familia. La cîțiva ani după pensionare devii istorie. Punct. În România lucrurile se îndreaptă spre scenariul de mai sus cu o viteză uimitoare. Oamenii chiar își doresc asta: previzibilitate și stabilitate.

În Republica Moldova viața e mai agitată, chiar dacă se încearcă adoptarea tiparului standard, oarecum european și încorsetarea vieții într-un anumit model, cred că cetățenii moldoveni sînt mai greu de ținut în frîu, ei au mereu idei noi pe care vor să le pună în practică.

Migrația

Am identificat doi factori care duc la acest mod de trai, oarecum haotic: migrația și creditul. În condițiile în care un sfert din populația țării este într-o mișcare continuă pentru „a ajunge departe” se dezechilibrează mai multe sfere ale vieții: familia, tradițiile, comportamentul economic, sănătatea. Aceste valuri de muncitori au un efect similar cu cel al popoarele migratoare din evul mediu: aduc incertitudine.

Creditul

Inaccesibilitatea creditului pentru masele largi are două consecințe: stagnare economică pe de o parte și lipsă de obligații de cealaltă parte. În țările din vest un om simplu, la jumătate de an după ce se angajează, contractează un credit pentru a-și lua casă, mașină, nevastă și următorii 15-20 de ani muncește sîrguincios ca să returneze banii. În România creditul i-a făcut mai disciplinați și responsabili pe foarte mulți angajați.

Atunci cînd mai bine de jumătate din salariu îl dă pe rate la bancă nu-și mai permite nimeni să se rățoiască la șef, indiferent de cine e dobitocul în dispută. Asta deoarece o eventuală concediere și sistare a plăților înseamnă automat evacuarea din apartamentul ipotecat. În Republica Moldova creditele sînt foarte scumpe.

Care alți factori mai influențează modul nostru de a fi ?

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii