Șomer ASEM

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Azi la ASEM e sărbătoare mare. Absolvenții vor primi mult așteptatele diplome de economist. După petrecerea de azi seară, mâine pe la amiază, proaspeții absolvenți vor decide ce să facă în continuare sau cel puțin vor realiza ce trebuie să facă.

Mulți dintre ei vor da diplomele părinților cu replica ” Na mama, amu ești fericită? Țam zis că am să absolvesc da tu nu , nu , e ș-învață, tăt îi cikipuki”. Aceștia sunt economiștii care niciodată nu vor fi economiști adevărați, doar pe hârtie. De obicei sunt persoanele care au stat în fața blocului A și B toți acești trei ani cu țigara și cafeluța în mână. Cert este faptul că unii dintre ei vor deveni mari șefi sau mari oameni de afaceri, iar diploma este doar pentru a satisface un moft al părinților.

Alții se vor simți singuri pe lume cu diploma asta, DoomsDay. Oficial au devenit șomeri cu acte în regulă. Dacă până acum fără frică puteau apela la ajutorul părinților, acum, odată ce sunt licențiați trebuie să-și facă singuri rost în viață. Își dau seamă că la ministere, agenții vor avea un salariu mizer care va acoperi doar cheltuielile pentru transport și țigări. Ieșind din oficiile lor vor întâlni foști colegi pe mașini luxoase, cu ceasuri scumpe și nedumerind vor încerca să răspundă la întrebarea : De ce a trebuit 3 ani de zile să rod cărțile dacă am un salariu de 1000 de lei , dar Jora care venea la universitate doar pentru a fuma are acum afacerea lui. Aceștia sunt potențialii economiști ai țării care din păcate în primii ani de carieră vor deveni într-atât de dezamăgiți de salariu și poziția socială comparativ cu alți colegi de ai săi, încât ori va pleca la muncă peste hotare ori se va lansa în business ori va deveni un șoarece de birou. Desigur că sunt și excepții, unii vor face carieră prestigioasă de economist, dar din păcate prea puțini …

O altă categorie își vor da seama că hârtia în mână pe care scrie licențiat în economie nu are valoare. Aceștia își vor continua studiile peste hotare. Vor realiza că cunoștințele acumulate timp de 3 ani de zile sunt doar niște floricele pe câmpiile lui Hayek și Keynes. Vor fi nevoiți să învețe toată materia de la început pentru a fi la nivel cu colegii săi care chiar dacă sunt mai puțin inteligenți au o pregătire academică mult mai bună. Aceștia vor deveni economiști însă ce folos din ei dacă nu vor lucra pentru bunăstarea R.Moldova. Vor activa în companiile și organizațiile internaționale de peste hotare unde vor face carieră de economist și se vor mândri cu ultima diplomă obținută de la o universitate din occident, despre ASEM nici nu vor pomeni.

Le urez succes absolvenților care primesc azi diplomele. Pe unii îi felicit că vor deveni oameni de afaceri, pe alții că vor urma studiile peste hotare, iar pe majoritatea din ei pentru că au devenit șomeri cu diploma de la Fabrica ASEM de pregătit șomeri și că îi așteaptă o viață grea.

Și cum vreți voi să avem o economie de piață dezvoltată dacă nu sunt economiști care să o implementeze ???

Blog Dumitru Vicol

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii