ŞOC! Următorul prim-ministru ar putea fi importat din afara ţării!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Nu vă grăbiţi să vă şocaţi! Pur şi simplu premierul demisionar a luat-o din nou prin popuşoaie. După ce trei ani şi jumătate ne-a tot adormit cu poveşti de genul „la Vama moldovenească se face ordine, degrabă zburăm în Cosmos”, premierul recent a recunoscut că lucrurile merg prost iar soluţia pe care o vede el e să aducem vameşi din afara ţării.

Se pare că Filat s-a obişnuit că Vama şi Fiscul îi aduc bani mai ceva ca cele mai profitabile fabrici din ţară şi iată că din nou confundă statul cu businessul. Cine i-a dat această idee premierului (bănuiesc că e vorba de vreun consilier) trebuie demis, iar dacă ideea năstruşnică îi aparţine chiar lui Filat, atunci chiar nu ştiu ce se poate de făcut, or el nici măcar demisia nu şi-o mai poate da!

Deci, să urmărim logica! În ultimele zile asistăm la declaraţii din partea ex-premierului Filat… care din care mai exotice! Multe din ele le-am trecut cu vederea şi le-am pus pe seama dezechilibrului emoţional prin care se pare că trece premierul pe parcursul ultimelor săptămâni. Dar asta cu importul vameşilor e… prea de tot!

În încercarea de a ieşi din criza gravă de imagine în care s-a pomenit, inclusiv din cauza interceptărilor telefonice în care dă cu neruşinare indicaţii ILEGALE şefului Fiscului, Filat anunţă că ar putea propune ca Fiscul, Vama şi alte instituţii să fie conduse de oameni din afara ţării (probabil cu referire tradiţional la SIS, Procuratură, CNA, CNI, etc.).

Deci, Filat nu doar a încălcat GRAV legea prin traficul de influenţă exercitat asupra Fiscului, dar acum dă dovadă şi de total NIHILISM juridic! N-o fi învăţat premierul la Iaşi drept constituţional sau administrativ, sau o fi uitat ce ţară şi după ce legi guvernează? Indiferent de cât de bine calificaţi sunt experţii străini şi cât de proşti sunt ai noştri, străinii nu-i pot decât consulta pe ai noştri, nimic mai mult. Sau poate Filat încă nu ştie că atât Vama, cât şi Fiscul beneficiază încă din 2006 de expertiză europeană la cel mai înalt nivel?!

Nu ştiu unde în lume a văzut Filat ca Fiscul sau Procuratura să fie conduse de persoane din afara ţării… Îmi şi imaginez cum Merkel, cu care Filat s-a întreţinut  recent „cordial” timp de două minute şi jumătate pe un hol din Bruxelles, ar pune şef al Fiscului german un… francez sau… român!

Prostia lui Filat se pare că chiar nu are margini, iar felul în care se culcă sub consilierii săi de PR arată cât de iresponsabil este şi în câte daravele ne mai poate băga de acum încolo.

Evident că Fiscul şi Vama noastră nu pot şi nu vor fi niciodată conduse de nemţi, francezi, englezi or alţi străini fără cetăţenie moldovenească. Dar cel mai grav este că Filat chiar nu are cum să nu ştie asta, dar vine cu asemenea declaraţii în dorinţa de a-şi mai spăla imaginea, pe care el însuşi şi-o tot scapă prin glod. Nu pare să fi reuşit, ba dimpotrivă ne-a arătat încă o dată cu câtă uşurinţă îşi bate joc de acest popor, prin declaraţii iresponsabile şi jocuri ieftine de PR.

De asemenea, Filat ar trebui să ştie că în Moldova există oameni cu suficientă calificare şi experienţă ca să conducă Fiscul şi Vama! Poate PLDM are o problemă în acest sens, dar nu toată Moldova. Nu Kolea Vicol şi Ferrari Bandiţchi sunt singurii moldoveni capabili să administreze aceste domenii. Nici pe departe! I-aş sugera premierului demisionar să mai caute şi pe la alte partide, sau chiar nu doar prin partide!

Dacă tot importăm totul din afară, de ce n-am importa acum şi funcţionari?! Şi dacă tot e vorba de importuri de şefi la Fisc şi Vamă, poate să depolitizăm şi denaţionalizăm şi funcţia de prim-ministru?! Poate importăm un premier din afara ţării, care să-l demită în sfârşit pe Kolea Vicol?!

Vai de capul nostru!

P.S. În imagine – şeful Vămilor moldoveneşti, Ferrari Bandiţchi, cu şeful Vămilor ruse, Alexandr Belianinov. 🙂

Share and Enjoy !

0Shares
0 0 0

Comentarii

Veaceslav Balacci

Veaceslav Balacci

Jurist. Expert independent şi consultant în materie de tranzacţii economice internaţionale, drept economic şi drept vamal. ONG-ist. Blogger, sau pur şi simplu explorator al realităţii, aflat mereu în căutarea adevărului. Domenii de interes: dreptu...

Ultimele articole