slaBACu’

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Sunt siguri că multe mari companii, multe firme de la noi sunt foarte geloase pe sistemul nostru de învățământ și nu pentru că este perfect și educă oamenii de mâine, dar pentru că produc branduri pe care toți le cumpără.

Le cumpără pentru că vreau să le cumpere, cumpără pentru că trebuie, cumpără pentru siguranță, cumpără pentru protecție, cumpără pentru statut social și pentru recunoaștere. Dacă am privi prin prisma piramidei lui Maslow, aceste branduri corespund fiecărei etape.

Mâine începe sezonul. Pentru o săptămână de vânzări se promovează 3 ani, iar în anul al 3lea cel mai intens. Cam acesta e ciclu de viață, planul de marketing e bine stabilit. Mai apar uneori riscuri, comisii, camere de supraveghere dar astea nu sunt decât elemente BTL pentru a face vânzări și a ridica prețul an de an.

Mâine, vine primul BAC. Orice absolvent, până acum a fost întrebat de foarte multe ori dacă vrea să cumpere BAC-ul, și eu am fost întrebat la fiece pas, și uneori unele persoane care nici măcar nu pot scrie o cerere vin și îți propun BAC-ul.

Se creează promoții. Vânzări individuale, și vânzări de grup. Vânzări prin retailers. Vânzări direct de la sursă. B2B și sociale.

Și toți cumpără. Se spune că orice examen, orice bacalaureat e o loterie. Și după cum știm nu putem participa la o loterie fără bilet de loterie, așa și aici, oamenii ar face orice să fie sigur că au cifre simetrice în față: 10 – 10 – 10 – 10, ca la cazino.

Interesant e că nimeni nu se opune, și spune că nu, eu voi scrie singur. Se ceează impresia că dacă scrii singur ești loser și nu ai un loc în gașcă. Și nu doar elevii propriu-zis cred asta, dar și părinții. Iar dacă vreun părinte își ia inima în dinți și scrie vreo plângere, atunci acesta și copilul acestuia sunt inamici publici, iar vânzătorii mereu au vendeta lor cu acești oameni.

Justificări pentru această cumpărare există peste tot, și uneori sunt foarte bine argumentate. Pentru că dacă nu cumperi și nu îți asiguri notele, vor intra în locurile pe care tu le vrei la buget iar tu probabil nici să nu nimerești pe lista de rezerve. Pentru că în România media este foarte înaltă și dacă nu cumperi, atunci nu ai șanse să te duci acolo. Pentru că mama nu s-ar mândri cu mine dacă aș avea sub 9 sau sub 8 la BAC .

Eu, acum 3 ani, eram la ultimul etaj al școlii unde dam eu bacalaureatul, în ultimul cabinet de pe hol, în rândul 3, ultima bancă. Și am scris singur, fără telefon mobil, fără foițe trimise. Eu singur cu foaia în față. Am scris pe 8 la română, 10 la engleză, 8 la geografie, și 10 la istorie. La română m-a dezavantajat scrisul meu de mână și am luat maximul de puncte doar la coeerența ideilor. Geografia eram sigur că o voi scrie pe minimul 9.

Apoi am aplicat la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării. Am avut examen de intrare și am intrat la buget. Puțin, mult, nu știu, dar eu mă mândresc că sunt fair play și sunt corect. Iar această corectitudine pentru mine valorează mult mai mult decât o notă la examen, bac sau notă pe semestru.

Integritatea nu se poate cumpăra.

Azi noaptea puțini vor dormi, unii vor avea emoții, alții se vor întâlni în locuri secrete sperând că cumpără întrebările care trebuie. Așa a fost și așa va fi, eu prin articolul meu nu voi schimba nici sistemul, dar nici metalitatea oamenilor. Tot ce pot eu să fac, e să vă pun pe gânduri.

Baftă la BAC!

Cu drag, Acasă la Fluturaș

Comentarii