Sincerele mele condoleanțe, dragă Republică!

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Introducere.

„Nicolae Dabija, criticat de Vasile Șoimaru, după ce a fost decorat cu o distincție de Andrian Candu”. Titlul unui articol ai portalului Unimedia.

Domnul Șoimaru, ex-deputat în Parlamentele anilor 1990-1994 și 1998-2001, se arată vădit deranjat de faptul că scriitorul Dabija a fost decorat de președintele actualului Parlament, Andrian Candu, deoarece vedeți voi, de la Candu nu se iau distincții, așa zis-a – Șoimaru, Năstase, Sandu și toți, toți.

Cică, n-a rămas el(Șoimaru) orfan fără Dabija, îi are pe Năstase și Maia – „adevărații români”, după cum îi numește. (adevărații români ce atacă Ambasada română și întreaga Românie, adevărații români ce declară că Unirea a fost o greșeală, iar acum e un mit, adevărații români ce se tătăvălesc docil la picioarele jurnaliștilor ruși, declarându-se cei mai înflăcărați stataliști).

Ultima picătură.

Ce vreau să spun cu asta?

Zic că: Prin tabloul zilelor trecute, prin astfel de mesaje se distinge veridica față a „inteligenței glabene” din tagma binomului PAScuDA. Fața ipocriziei, urei, invidiei și ignoranței totale. De aia – vai de țara asta, zic eu perefrazându-l pe domul, pentru că un ex-deputat din Parlamentul Independenței, se mândrește doar cu faptul că a semnat Declarația de Indpendență și-și permite să atace un scriitor ai cărui merite și distincții ocupă mai mult spațiu de hârtie decât biografia întreagă a unui Șoimaru.

Prin faptul că, doi lideri politici, Andrei Năstase și Maia Sandu, organizează un protest apolitic(!), înregistrat de partidul PLDM, și nimeni nu râde în hohote, ci se înbracă în gravitate ca la înmormântare și o fac pe micii „che guevari”.

Prin faptul că, protestul declarat se transformă în manifestație politică a unor doi șomeri, cu stagiu de doi ani, ce costă statul cu trei milioane lei din impozitele inclusiv a celor ce strigau „jos oligarhia” sau ce mai invocă ei acolo. Și când un om cu stagiu de muncă în funcții de conducere, actual premier, le spune clar: „Opriți-vă, oameni! Degeaba vă cheltuiți banii voștri!”, oamenii-gloată – râd.

Prin faptul că, douăzeci de oameni, informați din timp că de Independență, vor avea loc festivități normale pentru o zi națională, se tolănesc pe monumentul lui Ștefan și declară asta protest, nu încălcare a ordinii publice și dezordine. Iar când la nesupunerea cererii de a elibera pașnic locul în cauză, sunt ridicați calm de organele de drept, din cei douăzeci, doi șomeri le urlă polițiștilor transpirați și poate flămânzi(că dacă trebuie să menții ordinea publică la 6.00 a.m., nu prea văd unde găsești timp de masă) injurii legate cu noțiunile abstracte „regim” și „dictatură”.

Prin faptul că, toată lumea vede în situația descrisă în alineatul de mai sus, păstrarea perfect legală a ordinii publice, și numai o organizație cu numele tare de International, vede aici restricția dreptului la întruniri publice și proteste pașnice(de azi înainte, trebuie ca toți boschetarii ce stau în comă alcoolică pe josul locurilor publice să fie numiți protestatari?) și iarăși, gloata în loc să-i ia peste picior pe ong-iști, mustrându-i clar de subiectivitate, știind că coordonatorul de proeictele organizației e soția purtătorului de cuvânt a PLDM-ului, gloata dă sobru din cap, cu sprâncenile împreunate și buzele strânse în semn de dojeneală sau urlă că i-a călcat pe gât piciorul dictaturii (inexistente de fapt, altfel nu mai ajungea nimeni să urle).

Prin faptul că, s-a ajuns la cei 27 de ani ai republicii, numele și simbolul Independenței să fie terfelit în politică, iar așa-zișii semnatarii ei (ca Șoimaru), în loc să critice această profanare, din contra s-o salute cu spumă la gură.

Concluzie.

Astfel, că dragă obștime cu cetățenie moldovenească, ai ajuns să-ți faci din țară un paradox, un tărâm al absurdului, în care infractorii sunt victime, mojicii de bulevard – inteligență, iar foștii guvernanți, mai mult sau mai puțin corupți, împreună cu lideri politici, legați mai mult sau mai puțin cu oligarhi și servicii secrete străine –  societate civilă.

Deci: Sincerele mele condoleanțe, Republica Moldova!

Comentarii