Patru capitale Europene au rămas blocate ore în şir

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Un pamflet şi orice coincidenţe de nume sau denumiri este absolut întîmplătoare.

E o zi însorită, caldă, adie un vîntuleţ slab care parcă amplifică larma din jur.

Este mare forfotă pe aeroportul Charle de Gaule din Paris. Vine premierul Moldovei Ileancă în vizită de lucru în Franţa, şi nu va avea mult timp, e om foarte ocupat. Va trece doar aşa repejor ca să vadă dacă partenerii fracezi îşi îndeplinesc obligaţiile luate faţă de Moldova adică să liberalizeze total economia, să adopte cît mai repede legile de egalitate de şanse dintre oameni pisici şi cai. Ileancă tocmai venise de la Kiev unde a inspectat şi a dat indicaţii clare noii conduceri a Ucrainei ce şi cum să facă, şi va verifica foarte atent ca Kievul să nu lase influenţa din afară în domeniul politicului. Tot nu demult în Kiev au venit să dea indicaţii contra influenţei străine şi demnitari din Polonia, din Cehie din Finlanda, SUA, ţările Baltice Franţa, Spania, Germania. Cu toţii au dat indicaţii clare Kievului cum să facă să fie corect şi să nu fie influenţată Ucraina din exterior.

Este o zi însorită şi cu ocazia venirii lui Ileancă la Paris a fost blocat întreg aeroportul CDG 2 ore pînă la venirea premierului moldovean şi 3 ore după aceasta. La aeroport chiar pe pista de decolare au fost aduşi copilaşi de la diferite grădiniţe franceze cu steguleţe de-ale Moldovei în mînă i-au pus să fluture cînd va veni premierul. Nu prea ştiu aceşti copii cine e Ileancă şi ce ţară e această Moldova, o aud ei în fiecare zi de la TV, unii spun că e bine să o primim în Europa alţii zic că nu o primim deoarece este prea decăzută moral, unde îs mulţi arabi, algerieni, curzi şi alţii care îşi fac de cap, iar la ei acolo lumea mai ştie ce e aia omenie ce e aia ospitalitate şi oricînd îţi întind o mînă de ajutor. Că nu e suedez să nu te cheme la masă de unde are de unde n-are să facă masă cel puţin cu o zeamă mămăligă şi un ulcior de vin. La Moldova demult s-a uitat de aceste valori şi în locul credinţei a venit tolerastia excesivă, chiar nu demult la MoldoVision a cîştigat un cîntăreţ care nu e nici el nici ea un fel de biped, dar ce să-i faci majoritatea raioanelor Moldovei au votat pentru el aşa că…

Se cam satură copiii să stea la soare şi să aştepte premierul Moldovean, le e greu dar, educatorii le-au spus să zîmbească şi să fie fericiţi cît se poate de mult, căci nu există pentru Europa un eveniment mai important decît vizita unui oficial Moldovean pe la ei. Au venit şi copii de clasa 1 care vor recita poezii şi ode Moldovei, şi Doamne fereşte să fie cineva din ei să aibă dubii prind necesitatea primirii Moldovei în Europa. Moldova mai încerca să joace cu ideea că tipa nu ar face parte din Europa şi alte poveşti de felul acesta. Însă Europenii ştiu foarte bine că Europa se întinde de la Atlantic şi pînă la Ural şi oricît ar încerca Moldovenii să arate că nu e aşa, plăcile tectonice ale continentelor nu le mişti aşa uşor. Rămîne doar să interzică ştiinţa Geografie în care este clar delimitată Asia şi Europa.

Dar a sosit Avionul din Moldova, grăbit Ileancă coboară de pe trap, famfara prezidenţială a lui Francoi Holande îl întîmpină cu onor. Repede aruncă o privire la oficiali apoi copiii care au venit să-l întîmpine. Întreabă pe cineva: de ce doar ăştia mici au venit? Unde-s cei de clasa 3 a 4-a?

Aceea au orele de educaţie sexuală şi nu au dreptul să lipsească. Poţi scăpa întregul curs de fizică dar la „asta” nu poţi lipsi o oră.

Pe traseul cortegiului oficialului Moldovean au fost blocate toate străzile capitalei Europene, sărmanii fracezi nici pe jos nu mai puteau trece, întreg centrul Parisului a fost blocat pe întreaga zi de vizită a oficialului de la Chişinău. Europenii erau bucuroşi să-l vadă pe premierul Moldovean, tocmai de curînd Moldova le anulase vizele pentru Europeni (În afară de britanici, nu le place la moldoveni accentul lor), vize care tot Moldova le-a pus Europei cu 20 de ani în urmă, ei dar ei nu s-au prins şi nu au înţeles şmecheria. Vizita oficială a fost scurtă, nu prea avea ce discuta mult Ileancă cu oficialii de la Paris, se simţea oarecum o doză de neîncredere.

Locul vizitei a fost nici mai mult nici mai puţin decît în Palais de Louvre, aşa a vrut Moldoveanul, trecînd pe coridor premierul s-a oprit preţ de cîteva secunde în dreptul unui tablou, imediat după asta gazdele i l-au împachetat şi l-au dus în avionul său, se pare că era Mona Lisa, nu contează.

Fracezii întîrziau la lucru din cauza ambuteiajelor create de vizita oficialului moldovean, nu reuşeau nici acasă să vină la timp, dar toţi erau fericiţi că ţara lor europeană a fost vizitată de un oficial de rang înalt din Moldova.

După partea oficială gazdele l-au luat pe Moldovean cu întreaga suită a lui de l-au dus în beciurile franceze renumite pe întreaga lume beciurile de la Le Cricovien, beciuri kilometrice cu cele mai alese vinuri făcute încă de pe vremea ocupaţiei Germane asupra Franţei pe vremea Kaizerilor germani. Şi au stat acolo şi au serbat cît au putut, totuşi Ileancă nu a uitat să invite oficialii Europeni la un Summit la Căuşăni unde a spus că vor semna cu Franţa un acord de aderare. Imediat aceasta a devenit ştirea Nr1 in Franţa şi întreaga Europă, Moldova ne-a invitat la Căuşeni pe 23 Iunie să mai semnăm ceva Uraaa titrau toate ziarele.

În timp ce premierul Moldovean se afla la Paris, o altă capitală Europeană, Bruxellesul a fost vizitată de Ciorman care este speaker la moldoveni. Ei, nu a mai văzut Belgia asemenea onoruri, totul ca la Paris, întreg centrul oraşului blocat, nimeni nici pe jos nu putea trece, a fost închis şi spaţiul aerian de frica unor atacuri teroriste din aer. Iar întreaga poliţie Europeană şi-a pus steguleţe cu tricolor Moldovenesc pe maşinile lor. Mulţi europeni se întrebau ce e asta oare? Niciodată pe maşinile poliţiei nu erau decoraţiuni aşa hazlii, ei nici steagul UE nu îl puneau pe maşini dar acu au ambele. Am întrebat de jandarmii din Franţa de ce stau steagurile unei alte ţări decît Franţa pe maşinile lor? Se cam temeau să răspundă dar unul a spus că aşa a fost ordinul de la nacealnişi. De fapt ideea era să pună pe maşinile lor doar steguleţe ale Moldovei dar avea să pară prea straniu şi bine ca un compromis au acceptat să pună şi tricolorul francez pe lîngă. Li s-a spus clar: Poţi ieşi la slujbă fără steguleţul fracez, dar fără cel Moldovenesc nu ai dreptul.

Cel mai interesant i-a fost preşedintelui Moldovean TimofteN, acesta i-a onorat cu vizita pe germani, jumate de Berlin a fost blocat în acea zi. Au scos copii din şcoli ca să meargă cu delegaţia moldovenească să sădească cireşi şi alţi pomi lîngă Bundestag. Şi copii erau foarte fericiţi că au avut ocazia să vadă nişte moldoveni nu doar la televizor. Iar TimofteN, nu-i mai tăcea gura, era cum se spune душа компании, anicdoate una dupa alta, rîdeau împreună cu Merkel de nu mai puteau. Îi lua peste picior pe germani pentru piedantizmul lor. Dar cîteodată se oprea din glume şi cînd spunea vre-un ordin, mai ceva ca Lucaşenco tremurau toţi în faţa lui.

Italia a avut norocul să fie vizitată de Filea, acesta a fost în Roma iar apoi a vrut să vadă Sicilia, nu ştiu de ce. Întreaga autostradă Del Sloe a fost blocată pe o zi întreagă, italienii au organizat şi lupte de gladiatori în Coliseum cu ocazia vizittei fostului premier moldovean.

Nu mai zic de corpul diplomatic al Moldovei care parchează maşinile cum vrea în Europa şi nimeni nu-i atinge. Dacă vrea moldoveanul cu numere de corp diplomatic îşi pune maşina în mijlocul Champs Elisee sau în mijlocul Trafalgary Square şi se duce să bea în restaurante. Ce crezi nici un jandarm nu va ridica un deget la moldoveni. Aşa nu ştiu cum li s-a insuflat francezilor şi englezilor un fel de sindrom de inferioritate faţă de moldoveni. Cred că presa de la ei e de vină.

Europenii s-au simţit cam incomodaţi de vizita oficialilor Moldoveni, ei, dar au şi de ce, vor putea călători în Moldova, vor putea vedea Edineţul, Donduşeni, Cimişlia etc.

Iată că a venit şi în Moldova un mare oficial European Герман Ван Румпфей, iar moldovenii s-au comportat ca nişte bădărani. Cortegiul său a stat în ambuteiaje, nu a fost închisă nici o stradă în Chişinău. Presa a scri aşa vag că tipa a venit cineva din Europa, da ce vrea cine e.. nu mai ştie nimeni. Nu l-au dus măcar la Cricova să-l servească. I-o dat Filat 40 lei şi i-a arătat peste drum de Guvern unde e Gălbenuşul, du-te şi mănîncă şi cheamă-ţi un taxi pîn la aeroport că eu îs ocupat aici. Chişinăul nici nu a simţit că am fost vizitaţi de un oficial european.

Şi aşa ca bădăranii se comportă moldovenii ăştia cu toţi oficialii de rang înalt, nu ştiu cum asimetric mi se pare. Trebuie să-i educe cineva pe moldovenii ăştia, iar europenilor le recomand să nu mai aibă sindromul de inferioritate faţă de moldoveni, sîntem şi noi oameni ca voi, ridicaţi-vă dragii mei, şi dacă nu vă plac valorile moldoveneşti promit să nu vi le impun.

E un fel de glumă acest pamflet, dar tare mi se pare că are ceva cu realitatea, aţi auzit de imaginile în format negativ.

 

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole