Scrisoarea unui obraznic din PMAN către maestrul Eugen Doga

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Distinse și stimate maestre Eugen Doga, mi-am permis să vă adresez acest răvaș mic fără a spera că voi obține vre-un răspuns, și totuși vreau să vă scriu pentru a ne face auziți și cel puțin a ne cere scuze pentru comportamentul nostru obraznic din ziua independenței țării noastre.

Din partea mea și a altor oameni care au strigat durerea acestui neam către cei care își organizau paradă de fală și bucurie pe osemintele și durerea acestei țări, aș vrea să spun că ne pare rău pentru cuvioasele voastre urechi că în loc să audă fanfara de bucurie au trebuit să audă țipetele și plînsul acestui popor, în loc să vadă lumea bucuroasă și înălțînd ode de slavă partidului (precum în timpurile de odinioară în care v-ați format maestre) a trebuit să vedeți fețe supărate și chinuite de greutățile acestei țări, de crimele conducerii și de viața grea în care ne-au aruncat colegii de tribună ai domniei voastre. Tribună din care vedeați foarte bine tot ce se întîmplă în piață, dar și mai importantă este tribuna morală unde stați și de unde vedeți toate ce se întîmplă în această țară.

Ne cerem iertare stimate maestre că umblăm cu ciorapii rupți și uneori lihniți de foame(în casa mare care probabil vă aparține), și cu umilul nostru chip mai avem neobrăzarea de a vă strica vouă sărbătoarea, că avem tupeul și nerușinarea de a intra în Piața Marii Adunări fiind supărați de foame, lipsiți de bani pentru medicamente și colțuni noi. Îmi pare rău maestre că nu ne bucură atît de mult ca pe matale acest nou Stalin al Moldovei căruia dumneavoastră îi aduceți laude și ode.

Și încă de ceva: îmi pare rău maestre, îmi pare rău că ați ales să stați alături de trădătorii de țară acolo în scenă, ați ales să fiți părtaș al acestui show de prost gust, ați ales să fiți la masa boierilor decît împreună cu poporul înfometat, ați ales să loviți în oamenii care strigă de tristețe și plîng de mila acestei țări. Acolo unde eram noi, după gratiile înalte și polițiștii înarmați abia de vă zăream scena în care vă odihneați și zîmbeați de sus peste noi toți.

Știți, dragă maestre Doga, acolo după gratii, ne-au lovit polițiștii sau mai bine zis dulăii regimului deghizați în oamenii legii, de-au speriat cu bastoane și scuturi au dat în noi cu mîinile de cauciuc și ne-au otrăvit cu gaze în față, păi da de unde să știți matale de asta? Nu erați lîngă oamenii care strigau să fie auziți, pentru putere era sărbătoare mare și paradă ca să ne mai îmbete cu niște apă chioară, și știți maestre, ne doare și astăzi loviturile primite de la dulăii regimului, mușcă tare acești ogari și ne otrăvesc cu gaze ca pe vremuri triste pentru faptul că nu le împărtășim bucuria, dar și mai tare ne-a durut mușcătura voastră, mușcătură dată de un om emerit, un maestru recunoscut al poporului.

Un alt cuvînt epocal folosit de Doga este „porcării”! Maestrul uită să mai deschidă dicționarul sau cel puțin Dexonline și să citească explicația cuvîntului, acesta înseamnă cresătorie de porci. Dragă Doga, nu cred că cineva din cei care protestau și supărau cuvioasele voastre urechi cu strigăte de disperare aveau de gînd să deschidă afaceri cu carne de porc, și cu atît mai puțin în PMAN de 27 August.

Cîndva știam un Eugen Doga, un om cu literă mare, care a făcut cunoscută țara noastră peste tot în lume, un om care a trecut prin greutăți și nevoi și care era gata să stea cu poporul pînă la urmă, pe baricade, în vînt și în ploaie.

Maestrul Doga pe care îl știam a murit, a murit se pare că fiind otrăvit de banii oligarhiei instaurate în Moldova, se pare că nu doar pagubele materiale pe care le știm ne-a făcut această guvernare, a mai reușit să omoare un simbol, un pilon al țării noastre, i-a fost cumpărat și înnegrit sufletul unui om emerit. Astăzi a rămas doar o nălucă care seamănă leit cu acel Doga pe care l-am știut cîndva, un fel de mascotă a puterii care este arătată peste tot și tirajată de canalele de știri ale regimului. Năluca care a rămas și a preluat chipul marelui compozitor nu mai poate scrie opere precum scria maestrul, nu mai poate crea ceea ce crea cîndva Doga, dar are nevoie de laude și prezență publică ca să-și hrănească vanitatea, doar atît a mai rămas. Și puterea i-a dat, ce a vrut, un loc ferit și cald pe scenă lîngă groparii poporului pentru a urmări spectacolul nu de după gratii sau de după umerii poliției dar din primele rînduri, puterea i-a dat prezență pe canalele sale de știri, puterea i-a dat stradă în numele lui încă de pe timpul vieții. Și nici nu a încercat să respingă ideea străzii în numele său dînd dovadă de smerenie și modestie precum o perlă care desăvîrșește adevăratele talente, se pare că năluca rămasă din maestru a fost flatată de o așa atenție mare.

Stimate maestre, poporul adevărat este acel care stătea după gratii, poporul este acel om care este la țară și n-are nici 2000 lei pe lună ca să-și plătească facturile, poporul adevărat sînt acele mame cu copii care au privit de printre gratii la spectacolul puterii și din a căror bani s-a organizat parada care va fi plătită din indemnizația copiilor. Da, noi sîntem acei cu ciorapii rupți, însă cu o conștiință curată, noi nu ne-am vîndut mafiei și nu stăm să le zîmbim de pe scenă, noi nu suntem mascota puterii actuale și nu avem străzi care să ne mîngîie vanitatea. Iar casa mare în care nu ne-ați lăsat să intrăm și de unde cu mare slavă ne-ați scuipat pe obraz se pare că degrabă nu vă va mai încăpea.

Distinse maestre iertată să-mi fie adresarea grea, dar am îndreptat-o nu contra acelui Doga din manuale pe care îl știm cu toții și care niciodată nu ar fi scuipat în popor, ci împotriva acelui fals, acelei năluci care i-a luat locul și și-a pierdut rușinea.

http://www.publika.md/ce-spune-maestrul-eugen-doga-despre-violentele-de-ziua-independentei_2727721.html

Eu cred că este o obrăznicie mare. Deci, nu se poate permite ca în Casa Mare să umbli cu ciorapi murdari sau în genere să facă porcării. Piata Marii Adunări şi în ziua de sărbătoare era Casa Mare. Şi acolo erau cei mai scumpi oaspeţi veniţi din străinătate, dar şi, la urmă, oameni din Republica noastră erau acolo, stăteau, şi dansau, şi cântau. Până la urmă savurau acea frumuseţe care era acolo. Într-adevăr a fost o paradă foarte frumoasă, care mi-a plăcut mult”, a mai spus Eugen Doga.

Comentarii

Sergiu Ungureanu

Sergiu Ungureanu

Născut în Ţara Moldovei. Activ, hotărît, interesat de fenomenul politic în Moldova şi în lume. Am un acutizat simţ al dreptăţii şi vred că libertatea şi adevărul trebuie să domine peste tot. Creştin ortodox precum toţi înaintaşii mari care au ap...

Ultimele articole