Scrisoare către cei care se cred români

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Dragă român, român perfect, român în devenire şi român-român,

Eu ştiu că ţie îţi place foarte mult limba ta. Vorbesc şi eu româna, am învăţat-o acasă, la şcoală, la universitate. Am învăţat din Eminescu, Eliade, Rebreanu, Creangă etc. Am citit multe cărţi. Mie îmi place limba română la fel de mult ca şi ţie.

Dar eu am mai ieşit din casă. Am văzut cum lumea vorbeşte. Te-am văzut şi pe tine printre ei, prin cafenele, cinematografe, parcuri, teatre.

Am auzit cum vorbeşti. Din ce-am auzit eu, numai română nu era.

Nu dau citate, pentru că şi singur îţi ştii defectele în ale exprimării. În plus, citatul ar putea îngusta cercul celor afectaţi de această scrisoare.

Eu o să te dezamăgesc, enervez, supăr, violez etnic, o să te numesc…

Tu nu eşti român. Român naţionalist, la asta mă refer. Român, adică omul care ţipă în gura mare pe forumuri, facebook, twitter, google+, odnoklassniki, vkontakte că EU SUNT ROMÂN ŞI PUNCTUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!! RUŞII SUNT PORCI!!!!!!!! NE-AU VIOLAT ŢARA ŞI NEAMUL!!!!!!!! ACUM NE VIOLEAZĂ PE NOI!!!! BL*A, NA*UI DIN ŢARA MEA!!!!!! Da, ruşii au fost oameni răi, când au fost.

Da, ruşii şi acum încearcă să ne îmbrace chiloţii pe cap.

Prin ce eşti tu mai bun ca ei? Gândeşti la fel, pentru că vrei să întorci această armă împotriva celui care a utilizat-o mai înainte.

Ca etnie da, eşti român. Ca gândire, ca limbaj, ca viziuni… eşti româno-rus sau ruso-român. Şi chinezii pot fi japonezi, dar nu sunt, deşi se aseamănă, nu?

Nu înţeleg cum poţi urla în gura mare asta, atunci când cel puţin 9 din 10 cuvinte necenzurate pe care le spui provin din limba rusă. Apropo, eşti şi xenofob şi rusofob(de obicei).

Nu înţeleg cum poţi urla în gura mare că eşti român atunci când priveşti filme în limba rusă şi-ţi place.

Când majoritatea software-ului instalat e în rusă. Când Windowsul e în limba rusă. Telefonul mobil e setat în limba rusă.

Nu înţeleg cum poţi fi român, dacă sărbătoreşti 23 februaie ca fiind ziua bărbaţilor. Dacă greşesc aici, oricum măcar o felicitare de la cineva, da’ oricum aştepţi.

Cum poţi fi român, dacă primul lucru pe care-l faci atunci când îţi setezi limbile la calculator este să pui limba engleză, română şi rusă?

Este ireal să fii român dacă te prezinţi ca Saşa, Grişa, Mişa, Liuda, Lena, Iura, Andruşa, Colea, Jănea etc.

Tu ştii de ce eşti român? Ştii ce înseamnă patriotism?

Iaca de băieţii din Libia, Siria, Yemen, Sudan, Kosovo eu pot spune că sunt libieni, sirieni, cetăţeni ai Yemenului, sudanezi, kosovari.

Eu cred că ei sunt patrioţi. De ce?

Pentru că ei  mor cu sutele în fiecare zi, luptând pentru ţara lor. Gaddafi a omorât sute de libieni, de când s-a început revoluţia. Mii de sirieni au murit protestând paşnic. În Yemen e aceeaşi situaţie. Sudanul a fost mai mult de 20 de ani într-un permanent război civil. Şi-acum e în aceeaşi situaţie. Kosovo a luptat 10 ani ca să devină independentă.

Tu ce-ai făcut? Ai ţipat de prin 2002/2005/2009 că PCRM sunt nişte boi care ne fură ţara şi ne omoară neamul? Ai fost în #PMAN pe 7 aprilie? Ai scris pe blog despre diferite Basarabii care sunt pământuri româneşti? Comentezi pe UNIMEDIA şi alte portaluri de ştiri că TOŢI-I SUNT NIŞT-E PORCI!!!111 VOI FUR-AŢ NEAMU-L NOSTRU!!!!1!!111

Am scris şi eu, şi-acum îmi pare rău. Mai bine tăceam şi mă gândeam.

Dragă român, român perfect, român în devenire şi român-român,

Tu eşti vecinul meu, eşti concetăţeanul meu, trăim pe aceeaşi planetă din acelaşi sistem solar, din aceeaşi galaxie, din acelaşi univers.

Dar nu eşti român. Deloc.

Comentarii