Rusofobia

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.
– Măi, Vasile, tu cunoşti rusa?
– Nu, în schimb cunosc ruşii…

Cunoaştem ruşii din povestirile părinţilor, buneilor, dar în mare parte din studiul istoriei. Sunt cel puţin 200 de ani, de când acest “mare” şi “brav” popor, şi-a băgat mâinile în grumazul nostru, al moldovenilor-români. Sunt două secole, de când limba română şi-a pierdut serios din importanţă pe acest pământ, sunt decenii bune de când, tot ruşii, ne-au inventat o nouă limbă “primitivă”.

Au fost perioade lungi (1812-1918, 1944-1991) când am avut la guvernare doar ruşi. Toate sferele societăţii noastre, în special după 1944, erau conduse de ruşi – rectori de universităţi, directori de întreprinderi, şefi de raioane, precum şi miniştri, deputaţi, politicieni, etc. Moldovenii erau marginalizaţi la coada sapei şi la plugul de lemn.

În cele mai bune şcoli învăţau copii rusofili. Cele mai bune locuri de muncă erau acordate tinerilor specialişti ruşi. În universităţi şi şcoli (în special orăşeneşti) peste 80 la sută din cursuri (lecţii) erau studiate în limba rusă.

Nu mai insist asupra crimelor (deportările şi represiunile politice) efectuate la comanda ruşilor şi realizate îndeosebi de aceştia. Cele câteva sute de mii care au suferit de pe urma acestui flagel au lăsat o gravă urmă de frică şi durere în sufletele băştinaşilor. Chiar după decenii de la moartea lui Stalin, multe persoane au o nostalgie faţă de cel mai mare criminal al tuturor timpurilor. Şi asta nu pentru careva merite ale acestuia, ci pentru perpetuarea terorii în minţile moldovenilor.

Un alt lucru deranjant este limba rusă la fiecare colţ al Chişinăului. Intri la un magazin – ţi se răspunde în rusă, te duci la o cafenea – chelnerul vorbeşte doar în rusă, mergi la un cinematograf – vezi doar filme în rusă, etc.

Sunt deranjat şi de faptul că în orice instituţie din stat, fie ea economică, juridică sau culturală, sunt prezenţi vorbitori de limbă rusă, care te învinuiesc de rusofobie, dacă nu le răspunzi în limba lor. Căci, chiar după 20 de ani de independenţă, aceştia nu pot îngâna câteva vorbe în limba română (mă rog, “de stat” cum spun ei).

Da, unii ar spune că Legea fundamentală a Republicii Moldova (Constituţia) acordă un statut deosebit limbii ruse, dar nu e adevărat, deoarece art.13 alin. 2 al Constituţiei RM precizează doar că “statul recunoaşte şi protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la funcţionarea limbii ruse şi a altor limbi vorbite pe teritoriul ţării”. Deci limba rusă are un statut egal cu al altor limbi străine şi nicidecum unul superior.

Superioritatea asta falsă vine dintr-un şantaj politic şi economic al “fraţilor” estici. Vizita recentă a lui Filat în Federaţia Rusă, demonstrează fără dubii această afirmaţie.

P.S. Nu este punctul meu de vedere exclusiv, este al tuturor moldovenilor-români, care se va materializa şi va răbufni într-o zi…

P.P.S. Nu urăsc ruşii, urăsc acţiunile lor…

Comentarii

Nicolae Gârbu

Nicolae Gârbu

Născut la ţară, prin părţile Călăraşi-ului. Părinţii intelectuali mi-au insuflat dragostea de carte încă din copilărie. Gimnaziul l-am spulberat, mai degrabă cu mii de legende şi poveşti, decât cu matematică şi fizică. În perioada 1998-2001, am făcut...

Ultimele articole