Republica Moldova, stat de LUX

Opinile evidențiate în acest articol aparțin exclusiv autorului. Aceste opinii nu reflectă pozitia postului Publika TV sau a siteului Publika.MD.

Duminică m-am reîntîlnit cu un om.

E de mult timp la pensie, dar de n-ar crește vaci, capre, găini, rațe, gîște, iepuri și oi ar muri cu zile, îmi spune el.

—Cum așa?–îl întreb.

—Simplu, zice el. În 1994, cînd am fost pensionat, mi-au dispărut din arhivă 7 ani de muncă. Toate actele de la fosta noastră întreprindere de stat „Rembîttehnica” au fost transferate la Uzina de stat „Mezon”, iar de acolo au dispărut.

Și fiindcă nu am stagiul deplin, continuă el, statul, pînă mai ieri, m-a apreciat cu 300 de lei. De cîteva luni iaca am 400!

—400 de lei? Nu-mi vine să cred.

—Da, 400, mi s-a propus să dau cîte 7 000 de lei pentru fiecare an care lipsește, da’ eu mită n-am dat, nici n-oi da…

Astea a zis bietul om și din ochi au început să-i cadă pe mîinile lui răstrudite boabe de lacrimi.

… Ieri, marți, aflu că prim-ministrul Pavel Filip s-a indignat enorm de LUXUL  găsit la fostul spital al Căilor Ferate.

—Hotel, nu spital, a declarat el.

Eu de vreo 20 de ani mă tot indignez și nimeni nu ia nici un fel de măsuri, vorba vine.

Mă mir, de pildă, de ce șefii întreprinderilor de stat, subordonate ministerelor de stat, ridică salarii de zeci de ori mai mari ca ale ierarhilor din domeniu.

Șeful Căilor Ferate e doar unuldintre cei mulți.

Mă mir de ce orice minister avea(mai are și-acum?) hotel, spital, orchestră de muzică populară, cu tot cu dansatoare din buric?

Ministerul Construcțiilor avea ansamblu de cîntece și dansuri, avea spital și sanatorii.

Ministerul de Interne avea spital, hotel, orchestră de muzică populară, cu soliști, inclusiv  de muzică ușoară, care au grad militar, iar după 22 de ani de muncă ies la pensie de stat, dar mai continuă încă să cînte la nunți și cumătrii.

Ministerul Apărării Naționale avea spital, hotel,  orchestră de muzică populară, cu soliști, inclusiv de muzică ușoară, care aveau grad militar, iar după…(citiți, Vă rog, ceea ce se referea la MAI).

Serviciul de Informații și Securitate(ex-Ministerul de Infromații și Securitate, ex-KGB MSSR) avea spital, la distanța de 500 metri de la Primăria Chișinău etc.etc.etc.).

De celelalte structuri de stat nu mai zic nimic, era cam la fel.

Tot ieri am aflat că spitalul Căilor Ferate cu datorii salariale enorme, conduse de  omul liberal și de LUX  Topal, a devenit subdiviziune a Ministerului Sănătății.

Precum și era normal să fie.

În sfîrșit, cu o anomalie mai puțin.

Să înțeleg că și spitalele SIS, MAI, MAN etc. vor urma același destin?

Dar cu Ansamblurile de cîntece și dansuri, create după vechiul model sovietic comunist, pentru a face chef nacealnicilor la sindrofii, nu facem nimic, domnule Pavel Filip?

Că dacă o fi Republica Moldova stat de LUX pentru unii, n-ar fi cazul să semnați Ucazul ca toate spitalele să treacă în subordinea Ministerului de ramură, cel al Sănătății, iar toate colectivele artistice profesioniste să fie doar în gestiunea Ministerului de profil?

Pînă atunci Vă rog, domnule Pavel Filip, sa-i dați măcar o pensie Normală omului sărman de la Băcioi, care are o soție bolnavă, o mașină tare-tare veche și o pensie de Lux, de tocmai 400 de lei moldovenești, și care nu poartă nici o vină că guvernarea agrariano-socialistă din anii ’90  i-a pierdut 7 ani de muncă, din cauza cărora e și nevoit să trudească neîncetat,  fără drept la spital, hotel, sanatoriu și concert, toate asigurate de stat!

 

Fotografia de bază: Recepţia unei secţii a Spitalului MAI, de stat.

Fotografia ce urmează: Salon al unei secții a Spitalului CFM, de stat.

Imagini pentru salon al Căilor Ferate

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Comentarii

Traian Vasilcău

Traian Vasilcău

traianus, tot el Traian VASILCĂU minicatastif de autor: sunt aproape strămoș: am un car de ani, poeţii aşa de mult nu trăiesc. ador Libertatea, fug cît pot de lichele, dar dau mai tot timpul de fraţii lor: de minciunoşi, agresori, pîrîtori şi h...

Ultimele articole